Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
NVWA

Voor abonnees Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Allergenen

Voor abonnees Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je...

Begin 2024 werd bekend dat een nieuw allergenenbeleid gaat gelden in Nederland. Er komen scherpere regels voor kruisbesmettingswaarschuwingen. Als gevolg mogen deze waarschuwingen niet zomaar op verpakkingen staan. Het doel is dat de waarschuwingen die wél geplaatst worden, meer waarde krijgen. Maar hoe pas je dit nieuwe beleid praktisch toe?

tegengaan milieuschade
Biologisch

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Gesponsord
Gesponsord
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Gesponsord Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren...

Als bedrijf of organisatie is het waarborgen van de kwaliteit van je producten, processen en diensten een voortdurende prioriteit. Een goed opgezet kwaliteitssysteem is daarbij onmisbaar. Het actueel en relevant houden van dit systeem, zodat het aansluit bij de huidige bedrijfsprocessen, kan echter een uitdaging zijn. Hoe richt je het efficiënt en praktisch in, zonder onnodig veel tijd te verliezen aan randzaken? En hoe zorg je ervoor dat het kwaliteitssysteem blijvend voldoet aan de behoeften van jouw organisatie?

Beeld: Shutterstock
Kwaliteitsmanagement

Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit?...

Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit? In dit artikel zes overeenkomsten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Supplementen

Geneesmiddel of voedingssupplement? Rechtbank Gelderland doet...

Geneesmiddelen en voedingssupplementen zien er vaak hetzelfde uit. Beide producten zijn in voorgedoseerde vorm op de markt en zijn beschikbaar als capsules, pastilles, tabletten, pillen, zakjes poeder, ampullen met vloeistof, druppelflacons of soortgelijke vormen. Toch zijn het fundamenteel andere producten met verschillende wettelijke vereisten. Wat is precies het verschil?

Beeld: Shutterstock
Europa

Wetgeving verschilt in Europese lidstaten: zo werkt wederzijdse...

Eén van de uitdagingen bij het exporteren naar andere landen is de verplichting om aan de daar geldende lokale wetgeving te voldoen. Met name op het gebied van productsamenstelling kan de wetgeving tussen Europese landen verschillen. Is het principe van wederzijdse erkenning de oplossing?

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Europese Commissie

Voor abonnees Commissie herziet Europese 'ontbijt' richtlijn: dit zijn de...

Een belangrijk doel van de Europese Boer tot bord-strategie is het 'bevorderen van een gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem'. Om hier stappen in te zetten, paste de Commissie recent een aantal Europese richtlijnen aan door middel van een richtlijn die verschillende onbijtproducten reguleert. In dit artikel meer over de betreffende producten en wijzigingen.

Beeld: Shutterstock
Allergenen

Wetgeving voor allergenen in voedselcontactmaterialen? Dit is de...

Kruisbesmetting via grondstoffen en processen leidt vaak tot lastige kwesties voor producenten. Recent zette de Coeliakievereniging een nieuw aandachtpunt op de agenda tijdens het 'Regulier Overleg Warenwet'. De vereniging stelt dat sommige coeliakiepatiënten risico lopen bij het gebruik van bepaalde afbreekbare voedselcontactmaterialen. Hoe zit dat eigenlijk met kruisbesmetting via voedselcontactmaterialen?

Allergenen

Précon toegetreden tot bestuur SimplyOK

Onlangs is Précon toegetreden tot het bestuur van SimplyOK. "Een goede beheersing van allergenen is een belangrijk onderdeel van onze voedselveiligheidsmissie."

  1. Nationale taaleis 1169/2011: in hoeverre is dit een obstakel voor internationale handel?
  2. GesponsordHoe Quasydoc tijd bespaart en betrouwbaarheid verhoogt in specificatiebeheer
  3. Voor abonneesNieuwe Europese ontbossingswetgeving: 10 belangrijke vragen en antwoorden op een rij
  4. Een eigen logo op je etiket: hier moet je op letten
  5. Voor abonnees6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-Score
  6. Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) is een feit: dit zijn de ins en outs
  7. Voor abonneesEiwitclaims: dit zijn 3 veelgemaakte fouten
  8. Europa neemt nieuwe anti-greenwashing richtlijn aan: dit houdt het in voor claims
  9. Voor abonneesDit zijn de 10 meest gestelde vragen en antwoorden over etikettering
  10. Voor abonneesAllergenenetikettering: uitdagingen en ontwikkelingen in de voedingsindustrie
  11. GesponsordVoedselveiligheid: de gevaren aan de inkoopkant
  12. Duurzaamheid versus voedselveiligheid: ongenoegen vanuit de horecabranche over SUP-richtlijn
  13. Verpakkingswetgeving: dit komt eraan voor voedingsproducenten
  14. Goede onderbouwing gezondheidsclaims noodzakelijk: deze claims zijn afgekeurd
  15. Voor abonneesHet roer om voor duurzaamheidsclaims? 5 belangrijkste vereisten van de Green Claims Richtlijn op een rij
  1. Onderzoek NVWA: 'Consument heeft minder vertrouwen in voedselveiligheid'
  2. Wetswijziging etiket: vanaf 8 december verplichte voedingswaarden en ingrediëntenlijst op wijn
  3. RCC over misleiding: ''Serveersuggestie' is geen vrijbrief voor het afbeelden van niet-aanwezige ingrediënten'
  4. THT vermelding op de schop: Europese Commissie wil 'THT, vaak goed na'
  5. Etiketteringsregeling voor duurzaam voedsel in de maak: dit is de stand van zaken
  6. Duurzaamheidsclaims op de Europese agenda: verwachte wetgeving tegen greenwashing en misleiding
  7. NVWA: 'Zoekfunctie 'Spieren & Gewrichten' op website is een gezondheidsclaim'
  8. Bioplastics een duurzaam alternatief? Dit zijn de nieuwe voorstellen onder Actieplan Circulaire Economie
  9. Hoe kom je aan een goede kwaliteitsmanager?
  10. Peel-off labels op voedingsmiddelen: toegestaan of toch niet?
  11. Eyeopener voor producenten zuigelingenvoeding: rechter ziet 'groeimelk' als gezondheidsclaim
  12. Dit zijn de wijzigingen in de samenstellingsvoorschriften voor gewichtsbeheersingsproducten
  13. Stap richting harmonisatie? na lang wachten maximumgehalten voor Δ9-THC uit hennepplant
  14. Dit zijn de nieuwe normen voor kilocalorieën volgens onderzoek van de Gezondheidsraad
  15. Twee keer een crisis met salmonella in chocolade - wat kunnen we van de crisisaanpak leren?