Hoe Quasydoc tijd bespaart en betrouwbaarheid verhoogt in specificatiebeheer

Hoe Quasydoc tijd bespaart en betrouwbaarheid verhoogt in specificatiebeheer

Specificatiebeheer is voor veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie een arbeidsintensieve activiteit. Er is ontzettend veel data in omloop, zoals grondstofspecificaties, verpakkingsinformatie en recepturen. Deze data moet volledig en actueel zijn om uiteindelijk een juiste eindproductspecificatie en etiket te krijgen.

Dat het hierbij nog vaak mis gaat, zien we aan de vele recalls als gevolg van onjuiste etikettering. "Veel bedrijven werken nog altijd met losse documenten en spreadsheets en koppelen de data uit deze documenten handmatig aan elkaar. Naast dat dit arbeidsintensief is, is het ook nog eens erg foutgevoelig met mogelijke recalls tot gevolg", vertelt IT-specialist bij Précon Consulting Group Rien van Alphen.

Naast dat dit arbeidsintensief is, is het ook nog eens erg foutgevoelig met mogelijke recalls tot gevolg”

Specificatiebeheer is dus een belangrijk proces, waarbij fouten verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Het digitaliseren van het proces van specificatiebeheer maakt het werk minder arbeidsintensief, betrouwbaarder en minder foutgevoelig. "Bij Précon werken we samen met softwareontwikkelaar Quasydoc. Dit is een compleet kwaliteitsmanagementsysteem dat onder andere specificatiebeheer op een krachtige manier ondersteunt", vertelt Van Alphen.

Hoe werkt specificatiebeheer in Quasydoc?

De basis van de Quasydoc module voor specificatiebeheer is een portal, waar zowel de producent als zijn leveranciers in kunnen. De producent ontwerpt een lege specificatie en laat de leveranciers voor elke grondstof de specificatie invullen. Na goedkeuring kunnen de gegevens worden overgenomen in de Quasydoc database van de producent.

Vervolgens bouwt de producent in Quasydoc zijn productstructuur met de goedgekeurde grondstoffen als bouwsteen. De ingrediënten, de voedingswaarden en de allergenen van het eindproduct worden dan automatisch berekend.

Input voor de eindproductspecificatie.
Input voor de eindproductspecificatie.

De uitkomsten worden gebruikt voor het maken van een eindproductspecificatie, maar kunnen ook gekoppeld worden aan GS1 en PSinFoodservice. Deze koppeling zorgt ervoor dat beide portals automatisch worden gevuld. 

Het koppelen van gegevens in Quasydoc en externe portals is de sleutel voor efficiënter werken”

"Deze manier van werken zorgt ervoor dat alle data maar één keer geregistreerd hoeven te worden waardoor het minder tijd kost en minder foutgevoelig is", legt Van Alphen uit. "Het koppelen van gegevens in Quasydoc en externe portals is de sleutel voor efficiënter werken. Bovendien heeft Quasydoc nog meerdere handige mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een automatisch bericht als een specificatie verloopt, een optie om specificaties in meerdere talen aan elkaar te koppelen, of een zoekfunctie op ingrediënt. Alles is erop gericht om het leven op de afdeling specificatiebeheer eenvoudiger te maken."

Dit artikel is gesponsord door Precon Consulting Group.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een fotoreportage vastgelegd.

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de vangst, is bizar"

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de...

Foodwatch Frankrijk en onderzoeksbureau Bloom analyseerden de kwikgehaltes van tonijn uit blik. De metaalgehaltes in vis zijn verontrustend, vinden de organisaties. Maar ook levensmiddelenchemicus Bruno de Meulenaer geeft na een vraag van VMT aan zich zorgen te maken hierover.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl, mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo en koperen deeltjes in farmersalade Johma.

Foto: Pixabay

Zweden heropent onderzoek naar grote salmonella-uitbraak

De Zweedse autoriteiten hebben het onderzoek naar een salmonella-uitbraak heropend nadat in korte tijd meer mensen ziek zijn geworden. Het gaat om 81 gevallen van Salmonella Typhimurium, verspreid over 18 regio's, waarbij een gemeenschappelijke voedselbron wordt vermoed.

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een...

Als eerste land ter wereld heeft Nederland sinds 1 januari dit jaar een richtlijn met eisen voor de vermelding van allergenen kruisbesmetting op de verpakking. 'Kan sporen bevatten van…' is te vaag en dat zorgt voor problemen. "Terwijl dat helemaal niet nodig is", zegt prof. dr. Geert Houben van TNO en het UMC Utrecht.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.