De belangrijkste wijzigingen van IFS Logistics 3

De belangrijkste wijzigingen van IFS Logistics 3

De definitieve versie van IFS Logistics 3 is al geruime tijd uit. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen vanaf 1 juni 2024 plaatsvinden. Voor alle gecertificeerde bedrijven is dit verplicht per 1 december 2024 (met uitzondering van enkele specifieke situaties). Tamara Kee, Senior Adviseur QA bij Normec Foodcare beantwoordt vijf veelgehoorde vragen die de QA-Adviseurs krijgen over IFS Logistics versie 3.

Moet Food Safety Culture duidelijker worden opgenomen in het kwaliteitssysteem?

"Naast voedselveiligheid worden nu ook productkwaliteit en Food Safety Culture benoemd als eisen voor het bedrijfsbeleid. De focus van het bedrijfsbeleid ligt nog steeds op de klant en duurzaamheid. Daarbij moeten er minimaal doelstellingen worden geformuleerd over de vier pijlers."

Moet elke wijziging worden gecommuniceerd aan de controlerende instantie?

"Net zoals aan IFS Food versie 8 werd toegevoegd, is bepaald in welke omstandigheden de certifiërende organisatie op de hoogte moet worden gebracht."

Kun je een minor krijgen als je de directiebeoordeling/managementreview niet binnen één jaar hebt uitgevoerd?

"Ja, een directiebeoordeling of managementreview moet binnen een periode van twaalf maanden worden uitgevoerd of bij een wijziging van: gebouw, opslagruimte, machines en materiaal, transport, omgevingscondities en voor food scopes: werkplekwijziging waar een hogere hygiënecontrole nodig is."

Moet je als je geen eigenaar bent van het product de gevaren opnemen in de risico analyse?

"Het is noodzakelijk om te weten wat er wordt getransporteerd en of dit mogelijk kruisbesmetting kan veroorzaken naar de andere goederen die in hetzelfde transportmiddel staan. Uiteindelijk ben je als logistieke partner verantwoordelijk voor de productveiligheid gedurende het transport onder condities die je hebt afgesproken met de producteigenaar. Je hebt dus ondertekende overeenkomsten van de klant waar je goederen voor transporteert, waarin de mogelijke gevaren en borging daarvan zijn opgenomen."

Ben je gedurende crossdocking verantwoordelijk voor de juiste aanlevering/opslag en transporttemperatuur van het product?

"Bij producten die een risico kunnen opleveren voor de consument als deze niet op de juiste temperatuur zijn opgeslagen (denk bijvoorbeeld aan de groei van pathogenen micro organismen), dan ben je als logistiek partner verantwoordelijk voor de juiste temperatuur. Deze condities moeten worden gegarandeerd gedurende de gehele transporttijd, dus ook tijdens crossdocking. Controle hierop moet geregistreerd worden en frequentie van deze controle moet bepaald worden door middel van een risicoanalyse."

Whitepaper IFS Logistics 3

Wil je een overzicht van alle belangrijkste wijzigingen van IFS Logistics versie 3? In samenwerking met het Kenniscentrum van Normec Foodcare is er een whitepaper uitgebracht met daarin de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van versie 2.3. Ook vind je tips om te voldoen aan deze nieuwe eisen. Zo stoom je jouw organisatie klaar voor de aankomende audits tegen versie 3.

Dit artikel is gesponsord door Normec Foodcare.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”

Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

MALDI-TOF MS: Een innovatieve standaard in microbiële bevestiging en identificatie

MALDI-TOF MS: Een innovatieve standaard in microbiële bevestiging en...

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.