De belangrijkste wijzigingen van IFS Logistics 3

De belangrijkste wijzigingen van IFS Logistics 3

De definitieve versie van IFS Logistics 3 is al geruime tijd uit. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen vanaf 1 juni 2024 plaatsvinden. Voor alle gecertificeerde bedrijven is dit verplicht per 1 december 2024 (met uitzondering van enkele specifieke situaties). Tamara Kee, Senior Adviseur QA bij Normec Foodcare beantwoordt vijf veelgehoorde vragen die de QA-Adviseurs krijgen over IFS Logistics versie 3.

Moet Food Safety Culture duidelijker worden opgenomen in het kwaliteitssysteem?

"Naast voedselveiligheid worden nu ook productkwaliteit en Food Safety Culture benoemd als eisen voor het bedrijfsbeleid. De focus van het bedrijfsbeleid ligt nog steeds op de klant en duurzaamheid. Daarbij moeten er minimaal doelstellingen worden geformuleerd over de vier pijlers."

Moet elke wijziging worden gecommuniceerd aan de controlerende instantie?

"Net zoals aan IFS Food versie 8 werd toegevoegd, is bepaald in welke omstandigheden de certifiërende organisatie op de hoogte moet worden gebracht."

Kun je een minor krijgen als je de directiebeoordeling/managementreview niet binnen één jaar hebt uitgevoerd?

"Ja, een directiebeoordeling of managementreview moet binnen een periode van twaalf maanden worden uitgevoerd of bij een wijziging van: gebouw, opslagruimte, machines en materiaal, transport, omgevingscondities en voor food scopes: werkplekwijziging waar een hogere hygiënecontrole nodig is."

Moet je als je geen eigenaar bent van het product de gevaren opnemen in de risico analyse?

"Het is noodzakelijk om te weten wat er wordt getransporteerd en of dit mogelijk kruisbesmetting kan veroorzaken naar de andere goederen die in hetzelfde transportmiddel staan. Uiteindelijk ben je als logistieke partner verantwoordelijk voor de productveiligheid gedurende het transport onder condities die je hebt afgesproken met de producteigenaar. Je hebt dus ondertekende overeenkomsten van de klant waar je goederen voor transporteert, waarin de mogelijke gevaren en borging daarvan zijn opgenomen."

Ben je gedurende crossdocking verantwoordelijk voor de juiste aanlevering/opslag en transporttemperatuur van het product?

"Bij producten die een risico kunnen opleveren voor de consument als deze niet op de juiste temperatuur zijn opgeslagen (denk bijvoorbeeld aan de groei van pathogenen micro organismen), dan ben je als logistiek partner verantwoordelijk voor de juiste temperatuur. Deze condities moeten worden gegarandeerd gedurende de gehele transporttijd, dus ook tijdens crossdocking. Controle hierop moet geregistreerd worden en frequentie van deze controle moet bepaald worden door middel van een risicoanalyse."

Whitepaper IFS Logistics 3

Wil je een overzicht van alle belangrijkste wijzigingen van IFS Logistics versie 3? In samenwerking met het Kenniscentrum van Normec Foodcare is er een whitepaper uitgebracht met daarin de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van versie 2.3. Ook vind je tips om te voldoen aan deze nieuwe eisen. Zo stoom je jouw organisatie klaar voor de aankomende audits tegen versie 3.

Dit artikel is gesponsord door Normec Foodcare.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de samenstelling van de lucht en zorgen voor meer verontreiniging.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.