Gesponsord

De belangrijkste wijzigingen van IFS Logistics 3

De belangrijkste wijzigingen van IFS Logistics 3

De definitieve versie van IFS Logistics 3 is al geruime tijd uit. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen vanaf 1 juni 2024 plaatsvinden. Voor alle gecertificeerde bedrijven is dit verplicht per 1 december 2024 (met uitzondering van enkele specifieke situaties). Tamara Kee, Senior Adviseur QA bij Normec Foodcare beantwoordt vijf veelgehoorde vragen die de QA-Adviseurs krijgen over IFS Logistics versie 3.

Moet Food Safety Culture duidelijker worden opgenomen in het kwaliteitssysteem?

"Naast voedselveiligheid worden nu ook productkwaliteit en Food Safety Culture benoemd als eisen voor het bedrijfsbeleid. De focus van het bedrijfsbeleid ligt nog steeds op de klant en duurzaamheid. Daarbij moeten er minimaal doelstellingen worden geformuleerd over de vier pijlers."

Moet elke wijziging worden gecommuniceerd aan de controlerende instantie?

"Net zoals aan IFS Food versie 8 werd toegevoegd, is bepaald in welke omstandigheden de certifiërende organisatie op de hoogte moet worden gebracht."

Kun je een minor krijgen als je de directiebeoordeling/managementreview niet binnen één jaar hebt uitgevoerd?

"Ja, een directiebeoordeling of managementreview moet binnen een periode van twaalf maanden worden uitgevoerd of bij een wijziging van: gebouw, opslagruimte, machines en materiaal, transport, omgevingscondities en voor food scopes: werkplekwijziging waar een hogere hygiënecontrole nodig is."

Moet je als je geen eigenaar bent van het product de gevaren opnemen in de risico analyse?

"Het is noodzakelijk om te weten wat er wordt getransporteerd en of dit mogelijk kruisbesmetting kan veroorzaken naar de andere goederen die in hetzelfde transportmiddel staan. Uiteindelijk ben je als logistieke partner verantwoordelijk voor de productveiligheid gedurende het transport onder condities die je hebt afgesproken met de producteigenaar. Je hebt dus ondertekende overeenkomsten van de klant waar je goederen voor transporteert, waarin de mogelijke gevaren en borging daarvan zijn opgenomen."

Ben je gedurende crossdocking verantwoordelijk voor de juiste aanlevering/opslag en transporttemperatuur van het product?

"Bij producten die een risico kunnen opleveren voor de consument als deze niet op de juiste temperatuur zijn opgeslagen (denk bijvoorbeeld aan de groei van pathogenen micro organismen), dan ben je als logistiek partner verantwoordelijk voor de juiste temperatuur. Deze condities moeten worden gegarandeerd gedurende de gehele transporttijd, dus ook tijdens crossdocking. Controle hierop moet geregistreerd worden en frequentie van deze controle moet bepaald worden door middel van een risicoanalyse."

Whitepaper IFS Logistics 3

Wil je een overzicht van alle belangrijkste wijzigingen van IFS Logistics versie 3? In samenwerking met het Kenniscentrum van Normec Foodcare is er een whitepaper uitgebracht met daarin de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van versie 2.3. Ook vind je tips om te voldoen aan deze nieuwe eisen. Zo stoom je jouw organisatie klaar voor de aankomende audits tegen versie 3.

Dit artikel is gesponsord door Normec Foodcare.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gesponsord
Gesponsord
Audit

Gesponsord Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer...

Voedselveiligheidsaudits spelen een essentiële rol bij het controleren van de naleving van veiligheidsnormen en het behouden van het vertrouwen van de consument. Hoewel audits vaak worden gezien als een noodzaak om aan de wettelijke vereisten te voldoen, ligt hun echte waarde in wat bedrijven met de bevindingen doen nadat de audit is voltooid.

Dual Benelux biedt verzekeringsoplossingen om de financiële verliezen van bedrijven in diverse sectoren, waaronder productterugroepingen, te dekken.Gesponsord
Gesponsord
Terugroepacties

Gesponsord Het perfecte recept voor risicobeperking in een complexe...

Wereldwijde voedseltoeleveringsketens zitten vol verborgen kwetsbaarheden. Eén besmettingsincident of een verplichte terugroepactie kan al genoeg zijn om de bedrijfsvoering te verstoren en de reputatie te schaden waar bedrijven zo hard aan werken. En hoewel preventieve maatregelen zoals industriestandaarden en regelmatige audits kunnen helpen, gaat het toch nog vaak mis.

Gesponsord
Gesponsord
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord
Kaas

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Gesponsord
Gesponsord
trending 2025

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”Gesponsord
Gesponsord
trending 2025

Gesponsord Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."Gesponsord
Gesponsord
trending 2025

Gesponsord Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.