Gesponsord

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Producenten van verpakte voedingsmiddelen onderschatten vaak de etiketeisen. In de praktijk lopen ze tegen complexe wetgeving aan. Ze hebben moeite met het interpreteren van de wet, die talrijke uitzonderingen en verwijzingen kent. Bovendien verandert de wetgeving regelmatig.

De producent heeft de plicht om de consument via het etiket zo goed mogelijk te informeren. De informatie over bijvoorbeeld alle ingrediënten moet kloppen, met name als het gaat om allergenen.

Consumenten moeten goed geïnformeerd worden over de producten die zij kopen. Essentieel is dat de informatie klopt en juist op het etiket staat. “Neem bijvoorbeeld allergenen, deze moeten verplicht in een andere typografie (cursief, vet, kapitaal of onderstreept) vermeld staan. Bewoordingen en omschrijvingen moeten op de letter/leesteken nauwkeurig kloppen”, aldus labelingspecialist Laura Goossens van Eurofins Food Safety Solutions.

Woordkeuze

Ook stelt de wet eisen aan de woordkeuze in de voedingswaardetabel. Zo mag er niet staan ‘vet’ maar wel ‘vetten’, en niet ‘verzadigd vet’ maar ‘waarvan verzadigde vetzuren’. “Eurofins controleert tevens of de producent een additief als voedingszuur (nog) aan het product mag toevoegen en of afbeeldingen misleidend (kunnen) zijn volgens de gemiddelde consument. Voor onze klanten voeren wij regelmatig een voedingswaardevergelijk uit. Daarbij gaan we nog een stap verder. Klopt bijvoorbeeld het percentage vetten en suiker op het label met de analyseresultaten van dit product? Deze volledige ontzorging ervaren retailers en voedselproducenten als een geruststelling.”

Interpretatie van wetgeving

Verordening (EU) nr. 1169/2011 is een omvangrijke publicatie met veel verwijzingen naar andere Europese wetten en richtlijnen. Dat maakt dat voedselproducenten ermee worstelen. Voor ons land gelden daarnaast ook nog eens de Nederlandse Warenwetbesluiten. “Wanneer mag een fabrikant ‘magere melk’, ‘witte chocolade’ of ‘bier’ op haar etiket vermelden? En wanneer zijn claims toegestaan? De regels zijn ingewikkeld en interpretatiegevoelig. Bovendien is er sprake van een grijs gebied in de wetgeving”, vertelt Goossens.

Wanneer mag een fabrikant ‘magere melk’, ‘witte chocolade’ of ‘bier’ op haar etiket vermelden? En wanneer zijn claims toegestaan?”

Daarom heeft de NVWA onder andere het Handboek Etikettering van levensmiddelen en het Handboek Voedings- en gezondheidsclaims geschreven. “Daarin geeft de NVWA hun visie en interpretatie van de genoemde Europese en Nederlandse wetgeving. Hier komen producenten verder mee.”

Ingrediëntenlijst en productbenaming

De ingrediëntenlijst en de benaming van voedingsmiddelen: dat zijn de punten waarop etiketten vaak niet kloppen. Zo staan additieven regelmatig niet op de juiste wijze op het etiket vermeld. Denk aan de notering van een E-nummer na een additievengroep (bijvoorbeeld kleurstof, vulstof of conserveermiddel). Dubbele punten, haakjes en komma’s noteren, het moet allemaal op de juiste manier. Ook de keuze van de additievengroep is van belang, volgens de labelingspecialist.

De hoofdfunctie van het additief in het product bepaalt onder welke additievengroep het valt. Goossens: “Ook kan de productbenaming afhankelijk zijn van wetgeving. Een product mag bijvoorbeeld alleen bier heten als het aan de gestelde eisen voldoet conform de omschrijving in de betreffende wet.”

Eisen aan claims

Het NVWA-Handboek beschrijft ook het onderdeel claims. Producenten zetten wervende teksten op het product. Denk bijvoorbeeld aan voedingsclaims als ‘eiwitrijk’ of ‘een bron van vezels’. Maar elke voedingsclaim moet onderbouwd zijn. Eiwitrijk mag alleen als minimaal 20% van de energetische waarde van het levensmiddel uit eiwitten komt. Voor de claim vezelrijk is dat 6 g/100g of 3 g/100 kcal.  

De stoffen waarvoor men een gezondheidsclaim doet, moeten een wetenschappelijk bewezen heilzaam, nutritioneel of fysiologisch effect hebben en EU-goedgekeurd zijn”

“De stoffen waarvoor men een gezondheidsclaim doet, moeten een wetenschappelijk bewezen heilzaam, nutritioneel of fysiologisch effect hebben en EU-goedgekeurd zijn. Ook moet de bewoording aan bepaalde eisen voldoen. Daarvoor raadpleeg je bijvoorbeeld Keuringsraad KOAG KAG, een claimsdatabase waarin precies staat welke zinnen wel en niet zijn toegestaan”, tipt Goossens.

Kortom, een etiket samenstellen is een complex proces. Goossens: “Daarom adviseren we over het opstellen van een etiket, maar voeren we voor retailers en producenten ook regelmatig een totale controle op alle (Nederlandse- en Europese) wetgeving uit. Onze zusterbedrijven voeren ook in het buitenland controles uit. Dat is handig voor internationale spelers. We zien dat retailers en producenten als eindverantwoordelijke steeds vaker de etiketten van voedingsmiddelen periodiek (laten) controleren. Zij tonen een groot verantwoordelijkheidsgevoel om de consument van de juiste informatie te voorzien.”

Dit artikel is gesponsord door Eurofins Food Safety Solutions.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Voor abonnees
Voor abonnees
Etikettering

Voor abonnees 2 foutjes op 1 etiket en dus: een recall

Op 6 februari 2025 riep de Zweedse retailorganisatie ICA het product Beef Stew Bites terug omdat het product varkensvlees bevat. Het product is met een rundvleeslabel onjuist geëtiketteerd. Ook de houdbaarheidsdatum van 12-11-2024 klopt niet.

Beeld: Shutterstock
NVWA

Zo gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving: 11 ervaringen op een rij

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

Gesponsord
Gesponsord
Audit

Gesponsord Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer...

Voedselveiligheidsaudits spelen een essentiële rol bij het controleren van de naleving van veiligheidsnormen en het behouden van het vertrouwen van de consument. Hoewel audits vaak worden gezien als een noodzaak om aan de wettelijke vereisten te voldoen, ligt hun echte waarde in wat bedrijven met de bevindingen doen nadat de audit is voltooid.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesEFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep
  2. Voor abonneesEU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om deze stoffen gaat het
  3. LTO: vaccin tegen blauwtongvirus goedgekeurd
  4. Consumentenbond: 'Vooral huismerken beknibbelen stilletjes op dure ingrediënten'
  5. Consumentenbond over zoutgehalte maaltijdmixen: 'fabrikanten hebben daar lak aan'
  6. Voor abonnees5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven
  7. Voor abonneesUpdate dodelijke uitbraak door bongkrekzuur in Taiwan
  8. Voor abonneesEFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door
  9. Voor abonneesOnderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel ranzig
  10. Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren collega's druk zijn?'
  1. Voor abonneesGaan we richting totaalverbod BPA? Nóg meer gezondheidsrisico's bekend
  2. Voor abonneesListeria monocytogenes-besmettingen in Europa nemen toe
  3. Oxfam: Cacaoboeren profiteren niet van hoge cacaoprijzen, grote chocoladebedrijven en handelaren wel
  4. Voor abonneesOnderzoek Hepatitis A in diepvriesaardbeien Verenigde Staten afgerond: dezelfde stam als uitbraak door verse aardbeien
  5. 'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'
  6. 130 banen op de tocht bij Milcobel door moeilijk zuiveljaar
  7. Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂
  8. Safe met Roos: Scherp blijven op metaal
  9. Voor abonneesCargill's antwoord op vraag naar minder ultraprocessed is fermentatie: 'Het gaat om een nieuwe vorm van processing'
  10. Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af