Norovirus maakt 918 Nederlanders ziek op Koningsdag

Norovirus maakt 918 Nederlanders ziek op Koningsdag

In Berkel en Rodenrijs werden 918 mensen ziek door een Norovirus dat rondging op Koningsdag. Dat blijkt uit onderzoek van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA en GGD Rotterdam-Rijnmond kregen na Koningsdag opvallend veel meldingen van mensen die braak- en diarreeverschijnselen vertoonden. Meer dan duizend mensen hadden last van ziekteverschijnselen die overeenkwamen met gastro-enteritis. De instanties startten een onderzoek in Berkel en Rodenrijs om te achterhalen waarom zoveel burgers last hadden van buikgriepklachten.  

Festivalterrein 

De GGD en NVWA hebben ontlasting afgenomen bij elf verschillende mensen. De NVWA heeft labanalyses uitgevoerd, waaruit bleek dat de ontlasting positief testten op het norovirus. Verder heeft de GGD bron- en contactonderzoek uitgevoerd door middel van een online vragenlijst. De enquête bevatte verschillende vragen die moesten achterhalen wáár de besmettingsbron vandaan kwam.  

Café 't Centrum 

Bij Café 't Centrum vertoonde een werknemer ziekteverschijnselen: op Koningsdag werd een bediende ziek. Nadat de klachten duidelijk waren werd de zieke medewerker naar huis gestuurd. De medewerker was daarvoor echter al besmettelijk, waardoor het virus al circuleerde op het terrein. Van de zieke persoon is ook de ontlasting onderzocht. Uit onderzoek bleek dat de genetische eigenschappen van het norovirus overeenkwam met 3 van de 11 labanalyses die de NVWA eerder uitvoerde.  

Verschillende bronnen 

In café 't Centrum werd alleen drinken geserveerd en de toiletten waren niet toegankelijk voor publiek. "Het kan niet door bier of drank komen, de leidingen worden heel goed gespoeld en er wordt alleen water uit flessen geserveerd", vertelt Patricia Hulst, mede-eigenaar van café 't Centrum, aan de regionale omroep Rijnmond. De NVWA vermoedt dat het norovius al vóór Koningsdag circuleerde in Berkel en Rodenrijs. Alhoewel er een link is tussen de zieke medewerker en de uitbraak, denkt de autoriteit dat er meerdere besmettingsbronnen zijn.  

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

Meer dan de helft van de 38 onderzochte websites die manukahoning aanbieden, gebruikt misleidende medische claims.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.