Norovirus maakt 918 Nederlanders ziek op Koningsdag

Norovirus maakt 918 Nederlanders ziek op Koningsdag

In Berkel en Rodenrijs werden 918 mensen ziek door een Norovirus dat rondging op Koningsdag. Dat blijkt uit onderzoek van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA en GGD Rotterdam-Rijnmond kregen na Koningsdag opvallend veel meldingen van mensen die braak- en diarreeverschijnselen vertoonden. Meer dan duizend mensen hadden last van ziekteverschijnselen die overeenkwamen met gastro-enteritis. De instanties startten een onderzoek in Berkel en Rodenrijs om te achterhalen waarom zoveel burgers last hadden van buikgriepklachten.  

Festivalterrein 

De GGD en NVWA hebben ontlasting afgenomen bij elf verschillende mensen. De NVWA heeft labanalyses uitgevoerd, waaruit bleek dat de ontlasting positief testten op het norovirus. Verder heeft de GGD bron- en contactonderzoek uitgevoerd door middel van een online vragenlijst. De enquête bevatte verschillende vragen die moesten achterhalen wáár de besmettingsbron vandaan kwam.  

Café 't Centrum 

Bij Café 't Centrum vertoonde een werknemer ziekteverschijnselen: op Koningsdag werd een bediende ziek. Nadat de klachten duidelijk waren werd de zieke medewerker naar huis gestuurd. De medewerker was daarvoor echter al besmettelijk, waardoor het virus al circuleerde op het terrein. Van de zieke persoon is ook de ontlasting onderzocht. Uit onderzoek bleek dat de genetische eigenschappen van het norovirus overeenkwam met 3 van de 11 labanalyses die de NVWA eerder uitvoerde.  

Verschillende bronnen 

In café 't Centrum werd alleen drinken geserveerd en de toiletten waren niet toegankelijk voor publiek. "Het kan niet door bier of drank komen, de leidingen worden heel goed gespoeld en er wordt alleen water uit flessen geserveerd", vertelt Patricia Hulst, mede-eigenaar van café 't Centrum, aan de regionale omroep Rijnmond. De NVWA vermoedt dat het norovius al vóór Koningsdag circuleerde in Berkel en Rodenrijs. Alhoewel er een link is tussen de zieke medewerker en de uitbraak, denkt de autoriteit dat er meerdere besmettingsbronnen zijn.  

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesSalmonella in teruggeroepen verse basilicum
  2. Voor abonneesListeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5 doden
  3. Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste stand van zaken
  4. 'Groei in plantaardig zit in wraps of pokebowls, niet in nuggets of hamburgers' (podcast)
  5. Voor abonneesZieken door E. coli in gepelde biologische walnoten
  6. Albert Heijn over hybridevlees en CO2-reductie: 'Door rundvlees deels te vervangen kunnen we een flinke reductie realiseren'
  7. Voor abonnees40 Denen besmet met hetzelfde type salmonella
  8. Italië vervolgt strijd tegen Nutri-Score door voorstel wijziging Italiaanse grondwet
  9. GesponsordDe belangrijkste wijzigingen van IFS Logistics 3
  10. Productinnovaties april: alcoholvrije frisdrank en chocoladereep met smaak van koffiecocktail
  1. Reststroom uit bier vormt basis eiwitshake Upfront
  2. Voor abonneesHygiëne en techniek komen samen in voedselfabriek: dit is waarom dat zo complex is
  3. Zo wil Lidl België de verkoop van plantaardige eiwitproducten verdubbelen
  4. Zorgt omzeiling suikertaks voor nieuwe vormgeving wet? 'Op dit moment overtreedt Appelsientje geen wet'
  5. Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'
  6. Een eigen logo op je etiket: hier moet je op letten
  7. Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het identificatiemerk voor dierlijke producten
  8. Voor abonneesVMT 3 (2024): Etikettering, logo's en claims
  9. Te rijpe banaan belandt in koekje bij Albert Heijn
  10. Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren