Norovirus maakt 918 Nederlanders ziek op Koningsdag

Norovirus maakt 918 Nederlanders ziek op Koningsdag

In Berkel en Rodenrijs werden 918 mensen ziek door een Norovirus dat rondging op Koningsdag. Dat blijkt uit onderzoek van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA en GGD Rotterdam-Rijnmond kregen na Koningsdag opvallend veel meldingen van mensen die braak- en diarreeverschijnselen vertoonden. Meer dan duizend mensen hadden last van ziekteverschijnselen die overeenkwamen met gastro-enteritis. De instanties startten een onderzoek in Berkel en Rodenrijs om te achterhalen waarom zoveel burgers last hadden van buikgriepklachten.  

Festivalterrein 

De GGD en NVWA hebben ontlasting afgenomen bij elf verschillende mensen. De NVWA heeft labanalyses uitgevoerd, waaruit bleek dat de ontlasting positief testten op het norovirus. Verder heeft de GGD bron- en contactonderzoek uitgevoerd door middel van een online vragenlijst. De enquête bevatte verschillende vragen die moesten achterhalen wáár de besmettingsbron vandaan kwam.  

Café 't Centrum 

Bij Café 't Centrum vertoonde een werknemer ziekteverschijnselen: op Koningsdag werd een bediende ziek. Nadat de klachten duidelijk waren werd de zieke medewerker naar huis gestuurd. De medewerker was daarvoor echter al besmettelijk, waardoor het virus al circuleerde op het terrein. Van de zieke persoon is ook de ontlasting onderzocht. Uit onderzoek bleek dat de genetische eigenschappen van het norovirus overeenkwam met 3 van de 11 labanalyses die de NVWA eerder uitvoerde.  

Verschillende bronnen 

In café 't Centrum werd alleen drinken geserveerd en de toiletten waren niet toegankelijk voor publiek. "Het kan niet door bier of drank komen, de leidingen worden heel goed gespoeld en er wordt alleen water uit flessen geserveerd", vertelt Patricia Hulst, mede-eigenaar van café 't Centrum, aan de regionale omroep Rijnmond. De NVWA vermoedt dat het norovius al vóór Koningsdag circuleerde in Berkel en Rodenrijs. Alhoewel er een link is tussen de zieke medewerker en de uitbraak, denkt de autoriteit dat er meerdere besmettingsbronnen zijn.  

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.