Norovirus maakt 918 Nederlanders ziek op Koningsdag

Norovirus maakt 918 Nederlanders ziek op Koningsdag

In Berkel en Rodenrijs werden 918 mensen ziek door een Norovirus dat rondging op Koningsdag. Dat blijkt uit onderzoek van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA en GGD Rotterdam-Rijnmond kregen na Koningsdag opvallend veel meldingen van mensen die braak- en diarreeverschijnselen vertoonden. Meer dan duizend mensen hadden last van ziekteverschijnselen die overeenkwamen met gastro-enteritis. De instanties startten een onderzoek in Berkel en Rodenrijs om te achterhalen waarom zoveel burgers last hadden van buikgriepklachten.  

Festivalterrein 

De GGD en NVWA hebben ontlasting afgenomen bij elf verschillende mensen. De NVWA heeft labanalyses uitgevoerd, waaruit bleek dat de ontlasting positief testten op het norovirus. Verder heeft de GGD bron- en contactonderzoek uitgevoerd door middel van een online vragenlijst. De enquête bevatte verschillende vragen die moesten achterhalen wáár de besmettingsbron vandaan kwam.  

Café 't Centrum 

Bij Café 't Centrum vertoonde een werknemer ziekteverschijnselen: op Koningsdag werd een bediende ziek. Nadat de klachten duidelijk waren werd de zieke medewerker naar huis gestuurd. De medewerker was daarvoor echter al besmettelijk, waardoor het virus al circuleerde op het terrein. Van de zieke persoon is ook de ontlasting onderzocht. Uit onderzoek bleek dat de genetische eigenschappen van het norovirus overeenkwam met 3 van de 11 labanalyses die de NVWA eerder uitvoerde.  

Verschillende bronnen 

In café 't Centrum werd alleen drinken geserveerd en de toiletten waren niet toegankelijk voor publiek. "Het kan niet door bier of drank komen, de leidingen worden heel goed gespoeld en er wordt alleen water uit flessen geserveerd", vertelt Patricia Hulst, mede-eigenaar van café 't Centrum, aan de regionale omroep Rijnmond. De NVWA vermoedt dat het norovius al vóór Koningsdag circuleerde in Berkel en Rodenrijs. Alhoewel er een link is tussen de zieke medewerker en de uitbraak, denkt de autoriteit dat er meerdere besmettingsbronnen zijn.  

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.