De NVWA en GGD Rotterdam-Rijnmond kregen na Koningsdag opvallend veel meldingen van mensen die braak- en diarreeverschijnselen vertoonden. Meer dan duizend mensen hadden last van ziekteverschijnselen die overeenkwamen met gastro-enteritis. De instanties startten een onderzoek in Berkel en Rodenrijs om te achterhalen waarom zoveel burgers last hadden van buikgriepklachten.
Festivalterrein
De GGD en NVWA hebben ontlasting afgenomen bij elf verschillende mensen. De NVWA heeft labanalyses uitgevoerd, waaruit bleek dat de ontlasting positief testten op het norovirus. Verder heeft de GGD bron- en contactonderzoek uitgevoerd door middel van een online vragenlijst. De enquête bevatte verschillende vragen die moesten achterhalen wáár de besmettingsbron vandaan kwam.
Café 't Centrum
Bij Café 't Centrum vertoonde een werknemer ziekteverschijnselen: op Koningsdag werd een bediende ziek. Nadat de klachten duidelijk waren werd de zieke medewerker naar huis gestuurd. De medewerker was daarvoor echter al besmettelijk, waardoor het virus al circuleerde op het terrein. Van de zieke persoon is ook de ontlasting onderzocht. Uit onderzoek bleek dat de genetische eigenschappen van het norovirus overeenkwam met 3 van de 11 labanalyses die de NVWA eerder uitvoerde.
Verschillende bronnen
In café 't Centrum werd alleen drinken geserveerd en de toiletten waren niet toegankelijk voor publiek. "Het kan niet door bier of drank komen, de leidingen worden heel goed gespoeld en er wordt alleen water uit flessen geserveerd", vertelt Patricia Hulst, mede-eigenaar van café 't Centrum, aan de regionale omroep Rijnmond. De NVWA vermoedt dat het norovius al vóór Koningsdag circuleerde in Berkel en Rodenrijs. Alhoewel er een link is tussen de zieke medewerker en de uitbraak, denkt de autoriteit dat er meerdere besmettingsbronnen zijn.