Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Virussen

Voor abonnees Virussen in voedsel: WHO en FAO brengen risico's in kaart

Een werkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft een microbiologische risico-analyse (MRA) opgesteld over virussen die voedselgerelateerde ziekten veroorzaken. Daarbij is gekeken naar de frequentie en ernst van deze ziekten, evenals de voedingsmiddelen die de grootste kans op besmetting met zich meebrengen.

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Norovirus bij Van der Valk? Minstens 15 medewerkers Belastingdienst...

Meerdere medewerkers van de Belastingdienst werden ziek na een bezoek aan het buffet van Van der Valk in Hoorn. De NVWA houdt de uitbraak nauwlettend in de gaten, maar heeft nog niet uitgesloten wat de besmettingsbron is. "Het gaat hoogstwaarschijnlijk om het norovirus", aldus de NVWA.

foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees Minder voedselgerelateerde uitbraken in Nederland

In Nederland is het aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken in 2023 gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Er werden 911 uitbraken gemeld, waarbij 3500 mensen ziek werden. Ter vergelijking: in 2022 waren er 1173 uitbraken en raakten 4505 mensen besmet.

Voor abonnees
Voor abonnees
Virussen

Voor abonnees Top 3 virale oorzaken van voedselinfecties

Virussen zijn de kleinste microben die we kennen. Desondanks zijn virussen de afgelopen jaren steeds meer erkend als belangrijke veroorzakers van door voedsel overgedragen ziekten.

Norovirus

Norovirus maakt 918 Nederlanders ziek op Koningsdag

In Berkel en Rodenrijs werden 918 mensen ziek door een Norovirus dat rondging op Koningsdag. Dat blijkt uit onderzoek van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Sushi Foto: Pixabay
Norovirus

163 mensen geïnfecteerd met norovirus na eten sashimi en sushi

Een uitbraak van het norovirus in Tokio maakte tussen 30 januari en 3 februari 163 klanten van een Japanse restaurantketen ziek.

Norovirus

Minstens 700 zieken na vermoedelijke uitbraak norovirus

Meer dan 700 Airbus Atlantic-werknemers werden half december ziek na een kerstdiner dat werd voorgeschoteld binnen het bedrijf. Nu blijkt dat waarschijnlijk het norovirus de oorzaak van de uitbraak is. Echter, Franse gezondheidsautoriteiten hebben nog niet kunnen vaststellen was de bron van besmetting was.

Beeld: Shutterstock
Norovirus

Norovirus in Frankrijk: verkoopverbod oesters leidt mogelijk tot...

Oesterkwekers in Frankrijk verliezen mogelijk miljoenen euro's door een verkoopverbod voor oesters uit sommige delen van het land. Die angst verwoordt de voorzitter van een lokale vereniging voor schelpdierenkwekers, Olivier Laban, tegenover radiozender Europe 1. Het verkoopverbod is ingesteld omdat de schelpdieren in sommige regio's besmet zijn met het norovirus.

Onderzoek

Onderzoek legt de gevolgen van de COVID-19-maatregelen op...

Onderzoekers in Groot-Brittannië keken naar de impact van de COVID-19-maatregelen op trends in door voedsel overgebrachte infecties. Zij deden dat met behulp van surveillancegegevens van zes nationale UK Health Security Agency-systemen.

  1. Listeria in consumptie-ijs aangetroffen met daardoor 2 zieken
  2. Column Simone Hertzberger: Waarheden kloppen niet meer
  3. Voor abonneesDuitsland getroffen door een hepatitis A-uitbraak door diepvriesaardbeien
  4. Ziek personeel werkte door en veroorzaakte zo een uitbraak
  5. Cruiseschepen zijn helemaal niet zo veilig
  6. Het is moeilijk om vast te stellen welk levensmiddel ziek maakte
  7. Biologische aardbeien kunnen besmet zijn
  8. Ruw onderbroken oesterseizoen: norovirus houdt weer huis in Europese landen
  9. Oesters maken opnieuw honderden mensen ziek
  10. Recalls België 2022 in beeld: ruim 400 meldingen in een jaar
  11. Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermeld allergeen vegan balletjes en aflatoxine in pistachenoten
  12. Nooit van gehoord? Sapovirus is een voedselpathogeen!
  13. Voor abonnees6 gevaren van klimaatverandering voor de voedselveiligheid op een rij: waarschijnlijk meer pathogenen, parasieten en mycotoxinen
  14. Hoe dam je het risico op pathogenen in diepvriesproducten in?
  15. Meer uitbraken in 2021 door wegvallen corona effect
  1. VMT Summerclass QA 7: Zo houd je voedsel virusvrij
  2. Meer dan 460 zieken door met norovirus besmette oesters
  3. Overzicht Belgische recalls en waarschuwingen in 2021
  4. NVWA: Minder voedselgerelateerde ziekte-uitbraken in 2020 door aandacht voor coronamaatregelen
  5. Voor abonneesZacht diepvriesfruit weer de boosdoener bij uitbraak van norovirus
  6. Besmette garnalen veroorzaken diarree en overgeven bij ruim 100 mensen
  7. Fraude met diepvriesframbozen kon mogelijk bijdragen aan een uitbraak door norovirus
  8. Belgische school getroffen door een uitbraak met meer dan 150 zieken
  9. Dit zijn de meest notoire en dodelijke ziekmakers in voedsel
  10. Beheersing van zoönosen in de levensmiddelenindustrie moet nu op de kaart staan bij bedrijven
  11. Norovirus blijft belangrijkste veroorzaker van voedselgerelateerde ziekte-uitbraken
  12. Behandel diepvriesfruit als een risicoproduct
  13. Fraude met schelpdieren veroorzaakt zieken
  14. Toename uitbraken in Frankrijk
  15. Voor abonneesMaaltijdbezorging in China: in quarantaine door norovirus