Hoe kom je aan een goede kwaliteitsmanager?

Hoe kom je aan een goede kwaliteitsmanager?

Deze vraag zorgt bij menig bedrijf, mede door de krapte op de arbeidsmarkt, voor hoofdbrekers. De ideale kwaliteitsmanager heb je niet een-twee-drie gevonden. Hoe speel je daar met je personeelsbeleid op in?

Voordat je actief op zoek gaat, is het goed om je eerst een beeld te vormen van de rol die de kwaliteitsdienst binnen de organisatie heeft. Is de kwaliteitsmanager de controleur of de ambassadeur? Kijkt hij achteraf of alles correct is uitgevoerd of kijkt hij vooruit door het opzetten van beleid en het continu verbeteren van processen? Hoe meer het kwaliteitsdenken verankerd is in het management en in de cultuur van een organisatie, des te meer eisen er worden gesteld aan de kwaliteitsmanager.

De functie van kwaliteitsmanager is door ontwikkelingen veelomvattender geworden”

De functie van kwaliteitsmanager is door de ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie, veranderde wet- en regelgeving, de opkomst van keurmerken en audits sowieso veelomvattender geworden. Niet alleen gericht op QA en QC,  maar ook op het proces en de keten. Bovendien vragen diverse certificeringen om meer dan registratie en controle. Leveranciersrelatie, klantrelatie, opleidingsbeleid, voedselveiligheidscultuur, milieu, duurzaamheid, fraude, integriteit: het zijn zo maar wat aspecten waar de kwaliteitsmanager anno 2023 visie en beleid op moet hebben.

Meer dan voedingsmiddelentechnologie

Kortom, kennis van voedingsmiddelentechnologie alleen is niet meer voldoende. Het werk van de kwaliteitsmanager vergt naast productkennis en -kunde, ook kennis van wet- en regelgeving om die juist te interpreteren en administratieve nauwkeurigheid om kwaliteitssystemen te implementeren, onderhouden en controleren. Bovendien – zeker in het geval van een ambassadeur -  vereisen zijn/haar managementvaardigheden om beleid te maken, projecten te leiden en teams te sturen op kwaliteit en verbetering. Daarnaast zijn communicatieve en sociale vaardigheden nodig om dit alles intern en extern succesvol uit te dragen.

Kandidaten

Een capabele en ervaren kwaliteitsmanager is zeer belangrijk voor de organisatie, maar er naar zoeken is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Jonge kandidaten met een afgeronde opleiding voedingsmiddelentechnologie zijn schaars en als deze net van de opleiding komen is de kennis nog onvoldoende. Deze kandidaat heeft ervaring nodig, vanzelfsprekend, en moet nog veel kennis en vaardigheden opdoen om een goede kwaliteitsmanager te kunnen worden. Ook bij kandidaten die vanuit een andere rol in de organisatie doorgroeien naar kwaliteitsmanager (zogenoemde zij-instromer) ontbreekt het vaak aan inhoudelijke kennis en vaardigheden die nodig zijn om de functie goed te kunnen invullen.

Opleiden

Kandidaat gevonden? Dan wil je bij die persoon de competenties ontwikkelen zodat diegene een goede kwaliteitsmanager wordt. Een trainingstraject is een goede start. De kandidaat kan trainingen volgen om voldoende kennis te vergaren en ondertussen ervaring opdoen in de organisatie, maar word je dan een complete kwaliteitsmanager? Nee, de management- en communicatievaardigheden die nodig zijn om de kennis en kunde ‘verkocht’ te krijgen binnen de organisatie zijn er nog niet.

Dit is nu juist de ontbrekende schakel tussen een kundige kwaliteitsmedewerker en een goede manager. Om dit te leren is het nodig om te reflecteren op het werk en de vaardigheden om de communicatie en veranderkunde te verbeteren. Daarnaast is het fijn om hierbij een netwerk te hebben, waarop de kwaliteitsmanager terug kan vallen als die er zelf even niet uitkomt. Het totaalplaatje zorgt voor een goede kwaliteitsmanager.

Trainingstraject startende Kwaliteitsmanager

Précon biedt een trainingstraject voor startende kwaliteitsmanagers in de voedingsmiddelenindustrie. Het traject wordt gevolgd in een vaste groep met maximaal acht deelnemers. Om de groep te vormen is er een gezamenlijke start en afsluiting.

Tijdens het traject worden klassikale trainingen (zowel op het gebied van kennis als op het gebied van communicatie vaardigheden) gecombineerd met online intervisiesessies waarin de deelnemers de trainingsstof samen verder uitdiepen, relevante casussen bespreken, ervaringen uitwisselen en reflecteren op de praktijk. Zo leiden we de deelnemers binnen een jaar op tot allround kwaliteitsmanager. Eentje die niet alleen de kennis tot zijn beschikking heeft, maar het ook in de organisatie kan realiseren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Précon Consulting Group B.V.Auteur: Anne-Marij Kramer.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.