Hoe kom je aan een goede kwaliteitsmanager?

Hoe kom je aan een goede kwaliteitsmanager?

Deze vraag zorgt bij menig bedrijf, mede door de krapte op de arbeidsmarkt, voor hoofdbrekers. De ideale kwaliteitsmanager heb je niet een-twee-drie gevonden. Hoe speel je daar met je personeelsbeleid op in?

Voordat je actief op zoek gaat, is het goed om je eerst een beeld te vormen van de rol die de kwaliteitsdienst binnen de organisatie heeft. Is de kwaliteitsmanager de controleur of de ambassadeur? Kijkt hij achteraf of alles correct is uitgevoerd of kijkt hij vooruit door het opzetten van beleid en het continu verbeteren van processen? Hoe meer het kwaliteitsdenken verankerd is in het management en in de cultuur van een organisatie, des te meer eisen er worden gesteld aan de kwaliteitsmanager.

De functie van kwaliteitsmanager is door ontwikkelingen veelomvattender geworden”

De functie van kwaliteitsmanager is door de ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie, veranderde wet- en regelgeving, de opkomst van keurmerken en audits sowieso veelomvattender geworden. Niet alleen gericht op QA en QC,  maar ook op het proces en de keten. Bovendien vragen diverse certificeringen om meer dan registratie en controle. Leveranciersrelatie, klantrelatie, opleidingsbeleid, voedselveiligheidscultuur, milieu, duurzaamheid, fraude, integriteit: het zijn zo maar wat aspecten waar de kwaliteitsmanager anno 2023 visie en beleid op moet hebben.

Meer dan voedingsmiddelentechnologie

Kortom, kennis van voedingsmiddelentechnologie alleen is niet meer voldoende. Het werk van de kwaliteitsmanager vergt naast productkennis en -kunde, ook kennis van wet- en regelgeving om die juist te interpreteren en administratieve nauwkeurigheid om kwaliteitssystemen te implementeren, onderhouden en controleren. Bovendien – zeker in het geval van een ambassadeur -  vereisen zijn/haar managementvaardigheden om beleid te maken, projecten te leiden en teams te sturen op kwaliteit en verbetering. Daarnaast zijn communicatieve en sociale vaardigheden nodig om dit alles intern en extern succesvol uit te dragen.

Kandidaten

Een capabele en ervaren kwaliteitsmanager is zeer belangrijk voor de organisatie, maar er naar zoeken is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Jonge kandidaten met een afgeronde opleiding voedingsmiddelentechnologie zijn schaars en als deze net van de opleiding komen is de kennis nog onvoldoende. Deze kandidaat heeft ervaring nodig, vanzelfsprekend, en moet nog veel kennis en vaardigheden opdoen om een goede kwaliteitsmanager te kunnen worden. Ook bij kandidaten die vanuit een andere rol in de organisatie doorgroeien naar kwaliteitsmanager (zogenoemde zij-instromer) ontbreekt het vaak aan inhoudelijke kennis en vaardigheden die nodig zijn om de functie goed te kunnen invullen.

Opleiden

Kandidaat gevonden? Dan wil je bij die persoon de competenties ontwikkelen zodat diegene een goede kwaliteitsmanager wordt. Een trainingstraject is een goede start. De kandidaat kan trainingen volgen om voldoende kennis te vergaren en ondertussen ervaring opdoen in de organisatie, maar word je dan een complete kwaliteitsmanager? Nee, de management- en communicatievaardigheden die nodig zijn om de kennis en kunde ‘verkocht’ te krijgen binnen de organisatie zijn er nog niet.

Dit is nu juist de ontbrekende schakel tussen een kundige kwaliteitsmedewerker en een goede manager. Om dit te leren is het nodig om te reflecteren op het werk en de vaardigheden om de communicatie en veranderkunde te verbeteren. Daarnaast is het fijn om hierbij een netwerk te hebben, waarop de kwaliteitsmanager terug kan vallen als die er zelf even niet uitkomt. Het totaalplaatje zorgt voor een goede kwaliteitsmanager.

Trainingstraject startende Kwaliteitsmanager

Précon biedt een trainingstraject voor startende kwaliteitsmanagers in de voedingsmiddelenindustrie. Het traject wordt gevolgd in een vaste groep met maximaal acht deelnemers. Om de groep te vormen is er een gezamenlijke start en afsluiting.

Tijdens het traject worden klassikale trainingen (zowel op het gebied van kennis als op het gebied van communicatie vaardigheden) gecombineerd met online intervisiesessies waarin de deelnemers de trainingsstof samen verder uitdiepen, relevante casussen bespreken, ervaringen uitwisselen en reflecteren op de praktijk. Zo leiden we de deelnemers binnen een jaar op tot allround kwaliteitsmanager. Eentje die niet alleen de kennis tot zijn beschikking heeft, maar het ook in de organisatie kan realiseren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Précon Consulting Group B.V.Auteur: Anne-Marij Kramer.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Young R&D

Young R&D: 'Hoe ontwikkel je producten in het spanningsveld van...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Nieuwe directeur Birgit Loos: 'WFSR moet innovatiekracht verder versterken'
  2. GfK: Supermarktketen PLUS is meest duurzaam volgens consument
  3. Van apps tot bier van ontbijtgranen: voedselverspilling en upcycling in de praktijk
  4. Salmonella-uitbraak gelinkt aan kebabvlees is ook in Nederland
  5. Voor abonneesWebinar terugkijken: PFAS, een nieuw voedselveiligheidsrisico voor de voedingsindustrie ​​​​​​​
  6. Foodwatch: 'We worden nog steeds dagelijks geconfronteerd met misleiding' (podcast)
  7. Biefstuk tartaar veroorzaakt grote uitbraak, maar hoe gevaarlijk is tartaar?
  8. Startup strijdt met visvervanger tegen 'gesjoemel' in de keten: 'Alternatieven voor vis moeten beter worden'
  9. Belgische recalls en waarschuwingen maart: onvermeld allergeen kokosbloemsuiker, tortilla en kipfilet
  10. Productinnovaties maart: Jack Daniel's en Coca-Cola cocktail en Nizza koekje Verkade
  1. Afschaffing btw groente en fruit aan zijden draadje? Onderzoek laat kabinet twijfelen
  2. NVWA: 'Allergeneninformatie moet beter bij horeca, supermarkt en bakker'
  3. Brits onderzoek toont aan dat mensen geld besparen met risicovolle acties
  4. EFSA maakt zich zorgen om kankerverwekkende nitrosamines in voedsel
  5. 7 vragen en antwoorden over het voorgestelde EU-verbod op PFAS
  6. Gevaarlijke fluweelpootjes uit Zuid-Korea en China maken mensen ziek
  7. Nederlandse recalls en waarschuwingen maart: verkeerd etiket Jumbo stol en aflatoxines in pofmaïs
  8. Voor abonnees10 belangrijke wettelijke aandachtspunten voor startups in de foodsector
  9. 'Korte Turn Around Time is bij PAK's-analyse van groot belang'
  10. Voor abonneesEinde aan misleidende duurzaamheidsclaims? Deze checklist moet duidelijkheid geven