“De integratie van voedselveiligheid, kwaliteit, duurzaamheid 
en technologie vraagt om een andere manier van werken.”

QA-manager van de toekomst: specialist of manager?

De rol van de QA-manager staat op een kruispunt. In een tijd waarin duurzaamheid, digitalisering en strengere wetgeving steeds belangrijker worden, moet de QA-manager een keuze maken: blijft hij een specialist in voedselveiligheid, of ontwikkelt hij zich tot een coördinator die breder compliance-, risk- en verbetermanagement integreert in een gecertificeerd managementsysteem?

Ben and Jerry’s fabriek in Hellendoorn
foto:Arie Kievit

Checklist van 7 punten: 'Voedselveiligheid in de hele organisatie...

Dat voedselveiligheidsbeleid effectief moet zijn, spreekt vanzelf. Maar hoe zorg je voor een goede evaluatie van je voedselveiligheidsbeleid om te zien of dat echt zo is? Unilever en Royal A-ware Food Group geven 7 overzichtelijke tips op een rij.

Zomerserie voedselveiligheid: verdeelde reacties QA op aangepaste NVWA meldwijzer

Zomerserie voedselveiligheid: verdeelde reacties QA op aangepaste...

Wat zijn de opvallendste verhalen en voedselveiligheidsissues van de eerste helft van 2024? In deze zomerserie blikt de redactie terug op een selectie meest gelezen artikelen. Deel 4: verdeelde reacties QA op aangepaste NVWA meldwijzer: 'het geeft meer vragen dan verduidelijking'. Dit artikel verscheen eerder op 7 februari 2024.

Safe met Roos: Hoe meet de QA'er contaminanten?

Safe met Roos: Hoe meet de QA'er contaminanten?

COLUMN - Wat is een contaminant? De NVWA definieert een contaminant als een chemische stof die onbedoeld in een levensmiddel belandt. Contaminanten komen daar terecht via het productieproces, door migratie via verpakkingsmaterialen of door gecontamineerde grondstoffen. De aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen, diergeneesmiddelen, zware metalen of dioxines in de productieomgeving of in de opslag zijn niet altijd zichtbaar, maar kunnen mogelijk wel contaminatie veroorzaken.

Met een pubquiz over voedselveiligheid werd de Food Safety Week bij Tony's Chocolonely besloten.

Hoe Tony's Chocolonely het hele hoofdkantoor liet warmlopen voor...

Vrijdag 7 juni was het World Food Safety Day. "Daar moeten we iets mee", dacht het Quality & Food Safety-team van Tony's Chocolonely. Maar die dag werd een hele week. Iedereen op het hoofdkantoor in Amsterdam moest eraan geloven: van een food safety bingo tot een pubquiz en een lezing van oprichter Teun van de Keuken. "Voedselveiligheid laagdrempelig en speels op de kaart zetten."

Safe met Roos: Het belang van incidentmanagement

Safe met Roos: Het belang van incidentmanagement

COLUMN - Het borgen van voedselveiligheidsrisico's is een belangrijke verantwoordelijkheid van het QA-team.

10 tips: Zo communiceer je over voedselveiligheid in de productie

10 tips: Zo communiceer je over voedselveiligheid in de productie

Daniël Zwiers van Fresh Quality Support groeide op in een ambachtelijke slagerij en weet hierdoor hoe belangrijk voedselveiligheid is. En hoe je daarover moet communiceren met je mensen. Hij geeft tien tips over hoe je dat aanpakt. "Ik wil het liefst het informele van het kleinschalige ook terugzien in een grote industriële omgeving. Je moet op een positieve manier iets triggeren bij je mensen, een knop omzetten."

Safe met Roos: Valideren een lust of last?

Safe met Roos: Valideren een lust of last?

COLUMN - Levensmiddelenbedrijven zijn altijd in beweging; er komen nieuwe machines, producten, schoonmaakmethoden, bewaaromstandigheden of de wetgeving wijzigt. Al deze veranderingen kunnen impact hebben op de voedselveiligheid en moeten daarom door het HACCP-team gevalideerd worden. De HACCP-studie die jij met je team hebt gemaakt, is daarom voortdurend in beweging.

Vereisten bij machinevalidatie: 4 tips van een QA'er

Vereisten bij machinevalidatie: 4 tips van een QA'er

Het doel van machinevalidatie is om te verzekeren dat de machine in de productie qua veiligheid en kwaliteit in orde is. Aan QA'ers de taak om belangrijke zaken te controleren zodat de machine voldoet aan alle eisen. Het traject begint al vóór de aanschaf van een nieuwe apparatuur, zodat met zekerheid de juiste machine wordt aangeschaft op gebied van QA.

Stappenplan: zo ga je om met de wetswijziging contaminanten

Stappenplan: zo ga je om met de wetswijziging contaminanten

De wetgeving over contaminanten en toxinen zijn vastgelegd in Verordening (EG) 1881/2006. Deze wordt nu ingetrokken en vervangen door de nieuwe Verordening (EG) 2023/915. Je gaat zien dat deze wetgeving veel invloed heeft op jouw bedrijf en handboek. Hier een stappenplan om deze wetswijziging ongestoord te kunnen doorvoeren.