GfK: Supermarktketen PLUS is meest duurzaam volgens consument

GfK: Supermarktketen PLUS is meest duurzaam volgens consument

Volgens de klanten uit het GfK consumentenpanel is supermarktketen PLUS het meest duurzaam. 'Wat PLUS onderscheidt is dat we regelmatig de duurzame variant tot de standaard maken. Zo is al onze dagverse melk en yoghurt standaard biologisch,' vertelt duurzaamheidsmanager Marlijn Simons. Ze is keynote spreker op het online event Food Sustainability Update op 11 april.

Elk jaar beoordelen klanten uit het GfK consumentenpanel Nederlandse supermarktketens op negen duurzame aspecten:

1 klanten en maatschappij

2 gezondheid*

3 duurzame handel*

4 klimaat*

5 lokale betrokkenheid*

6 eerlijke handel*

7 voedselverspilling

8 dierenwelzijn*

9 medewerkers

PLUS krijgt van consumenten de hoogste waardering op zes van de negen aspecten (zie hierboven welke).

“PLUS scoort jaar in jaar uit hoog op lokale betrokkenheid. Ondernemers en supermarktmanagers weten goed wat er rondom hun winkel speelt en maken in de buurt het verschil”, aldus Simons.

Vervangingsstrategie

Volgens Simons helpt daarnaast de vervangingsstrategie om grote stappen te zetten in duurzaamheid. “We stellen voor een product of categorie een nieuwe ondergrens vast voor duurzaamheid. Voorbeelden zijn de fairtrade banaan of de vrije uitloop eieren. Ook is alle cacao in huismerkproducten altijd fairtrade.”

Dit principe – de enige variant is de duurzame keuze – geldt ook voor alle dagverse melk, karnemelk en yoghurt. Deze is standaard biologisch. Voor de consument is de prijs gelijk gebleven. De supermarktketen legt het verschil bij.

Vogelvriendelijke kaas

Een ander voorbeeld is Klaverland Boerenbuiten. Volgens Plus is het een vogelvriendelijke kaas die duurzaam wordt geproduceerd door Friese kaasboeren. De supermarkt betaalt de boeren een premie bovenop de reguliere melkprijs. Hierdoor kunnen de kaasboeren zich inzetten voor meer biodiversiteit. De koeien en de natuur krijgen de ruimte, met als doel om weidevogels zoals de grutto en de kievit te behouden.

Alle verse zalm ASC en GlobalGAP gecertificeerd

Een recent voorbeeld van de vervangingsstrategie is die van verse zalm. Sinds eind maart is alle verse zalm bij PLUS afkomstig uit het Noorse Skjerstadfjord. Hier kweken twee families  Nordic Blu zalm.Ze beheren de volledige keten: van eitje tot zalm van 5,5 kilo.

De zalmen krijgen volgens PLUS zorgvuldig samengesteld duurzaam visvoer zonder chemicaliën, verontreinigende stoffen, hormonen en pesticiden. De kweek- en voedermethoden dragen bij aan een lagere CO2-voetafdruk. De zalm is onder meer ASC en GlobalG.A.P. gecertificeerd.

Greenteams

PLUS werkt met zogeheten Greenteams aan duurzaamheid. Simons: “In deze teams werken we multidisciplinair aan onze duurzaamheidsambities.” Simons coördineert deze teams vanuit corporate communicatie & MVO. Ze is al haar hele werkzame leven actief in de retail. Ze begon zich in 2007 al bij het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) bezig te houden met duurzaamheid.

Van klimaat tot biologisch

De supermarkt verduurzaamt in de breedte en focust op vier specifieke gebieden. Daarbij gaat het om klimaat en CO2-reductie, verduurzaming van het assortiment – onder andere meer biologisch en plantaardig – lokale betrokkenheid en het versterken van insights op basis van data.

PLUS op Food Sustainability Update

Tijdens het online event Food Sustainability Update op 11 april aanstaande zal Simons dieper ingaan op deze onderwerpen en dan met name de eerste twee.

Bekijk het hele programma of meld je direct aan

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Nieuwe directeur Birgit Loos: 'WFSR moet innovatiekracht verder versterken'
  2. Van apps tot bier van ontbijtgranen: voedselverspilling en upcycling in de praktijk
  3. Salmonella-uitbraak gelinkt aan kebabvlees is ook in Nederland
  4. Voor abonneesWebinar terugkijken: PFAS, een nieuw voedselveiligheidsrisico voor de voedingsindustrie ​​​​​​​
  5. Foodwatch: 'We worden nog steeds dagelijks geconfronteerd met misleiding' (podcast)
  6. Biefstuk tartaar veroorzaakt grote uitbraak, maar hoe gevaarlijk is tartaar?
  7. Startup strijdt met visvervanger tegen 'gesjoemel' in de keten: 'Alternatieven voor vis moeten beter worden'
  8. Belgische recalls en waarschuwingen maart: onvermeld allergeen kokosbloemsuiker, tortilla en kipfilet
  9. Productinnovaties maart: Jack Daniel's en Coca-Cola cocktail en Nizza koekje Verkade
  10. Afschaffing btw groente en fruit aan zijden draadje? Onderzoek laat kabinet twijfelen
  1. NVWA: 'Allergeneninformatie moet beter bij horeca, supermarkt en bakker'
  2. Brits onderzoek toont aan dat mensen geld besparen met risicovolle acties
  3. EFSA maakt zich zorgen om kankerverwekkende nitrosamines in voedsel
  4. 7 vragen en antwoorden over het voorgestelde EU-verbod op PFAS
  5. Gevaarlijke fluweelpootjes uit Zuid-Korea en China maken mensen ziek
  6. Nederlandse recalls en waarschuwingen maart: verkeerd etiket Jumbo stol en aflatoxines in pofmaïs
  7. Voor abonnees10 belangrijke wettelijke aandachtspunten voor startups in de foodsector
  8. 'Korte Turn Around Time is bij PAK's-analyse van groot belang'
  9. Voor abonneesEinde aan misleidende duurzaamheidsclaims? Deze checklist moet duidelijkheid geven
  10. Voor abonneesStappenplan: zo bereik je de mainstream consument met vleesvervangers