'Voedselproductie en biodiversiteit niet altijd tegenover elkaar': dit staat in de Troonrede

'Voedselproductie en biodiversiteit niet altijd tegenover elkaar':...

Vandaag op Prinsjesdag sprak koning Willem-Alexander de troonrede uit. Hij zegt dat het probleem van stapeling van steeds weer nieuwe regelgeving is misschien wel het grootst in de landbouw en visserij. Dit kabinet wil af van het gepolariseerde beeld dat voedselproductie en biodiversiteit in alles tegenover elkaar staan.

Hoe duurzaam is een vegetarische quiche? PS in Foodservice berekent milieu-impact met hulp van een algoritme

Hoe duurzaam is een vegetarische quiche? PS in Foodservice berekent...

Hoe meet je de duurzaamheidsimpact van een ingrediënt? Gerard Sterkenburg van PS in Foodservice werkte samen met HowGood die openbare informatie gebruikt voor een duurzaamheidsscore. "Het lijkt mij fantastisch als we in een restaurant - al dan niet met een QR-code - kunnen zien wat onze maaltijdkeuze betekent voor bijvoorbeeld de biodiversiteit of juist de CO2-uitstoot."

Dit werd er besproken over voedselsystemen op klimaattop COP28

Dit werd er besproken over voedselsystemen op klimaattop COP28

De rol van wereldwijde voedselsystemen bij klimaatverandering was een belangrijk onderwerp op de klimaatconferentie COP28 eind 2023. Welke onderwerpen over food kwamen aan bod? In dit artikel een overzicht.

Regeneratieve landbouw in de praktijk? FrieslandCampina en Unilever vertellen over hun ervaringen

Regeneratieve landbouw in de praktijk? FrieslandCampina en Unilever...

Wat betekent regeneratieve landbouw voor voedselproducenten? VMT verkent bestaande activiteiten en de toekomst van deze vorm van landbouw in gesprek met experts van FrieslandCampina, Unilever, en Wageningen University & Research.

Hoe denken consumenten over biodiversiteit bij het boodschappen doen? Wageningse wetenschappers deden onderzoek

Hoe denken consumenten over biodiversiteit bij het boodschappen doen?...

Volgens Wageningen University & Research (WUR) heeft de manier waarop voedsel wordt geproduceerd invloed op het klimaat en de biodiversiteit. Om biodiversiteit te behouden en voedselzekerheid te beschermen, moet volgens de WUR het voedselsysteem veranderen. Daarom onderzoeken communicatiewetenschappers Julia Shen en Marijn Poortvliet wat de consument beweegt om duurzamer in te kopen

WWF-NL: Schijf van Vijf moet op de schop om natuurverlies tegen te gaan

WWF-NL: Schijf van Vijf moet op de schop om natuurverlies tegen te...

Aanscherpen van de huidige voedingsadviezen zoals de Schijf van Vijf is essentieel om natuurverlies tegen te gaan. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL). Het Voedingscentrum reageert op het voorgestelde menu van de toekomst.

Investeerders tegen grote foodbedrijven: gebruik minder plastic

Investeerders tegen grote foodbedrijven: gebruik minder plastic

Een groep van 185 investeerders, waaronder Achmea, Triodos en PME Pensioenfonds, eist dat bedrijven een "radicalere aanpak" volgen voor het verminderen van hun afhankelijkheid van kunststoffen.

Circulaire productie in food? Met deze 6 maatregelen wil het kabinet dit stimuleren

Circulaire productie in food? Met deze 6 maatregelen wil het kabinet...

Hergebruik is de norm. We gebruiken minder of geen nieuwe grondstoffen. Dit zijn twee zaken die het kabinet wil bereiken met het onlangs gepubliceerde Nationale Programma Circulaire Economie. Ze zetten ook in op normering en beprijzing om vrijblijvendheid te verminderen.

GfK: Supermarktketen PLUS is meest duurzaam volgens consument

GfK: Supermarktketen PLUS is meest duurzaam volgens consument

Volgens de klanten uit het GfK consumentenpanel is supermarktketen PLUS het meest duurzaam. 'Wat PLUS onderscheidt is dat we regelmatig de duurzame variant tot de standaard maken. Zo is al onze dagverse melk en yoghurt standaard biologisch,' vertelt duurzaamheidsmanager Marlijn Simons. Ze is keynote spreker op het online event Food Sustainability Update op 11 april.

Future Food Tech summit: Dit is nodig voor een veerkrachtig voedselsysteem

Future Food Tech summit: Dit is nodig voor een veerkrachtig...

De Future Food Tech summit in San Francisco nam de wereldwijde voedselcrisis onder de loep. De centrale vraag was: welke technologieën en welke innovaties kunnen het voedselsysteem versterken? VMT volgde het online event en zette een oplossingen van foodtech-startups, NGO's en multinationals op een rij.