Salmonella-uitbraak gelinkt aan kebabvlees is ook in Nederland

Salmonella-uitbraak gelinkt aan kebabvlees is ook in Nederland

Europese instanties waarschuwen voor een golf salmonellabesmettingen die voornamelijk wordt veroorzaakt door kebab van kip. In Nederland zijn tot nu toe 34 gevallen gemeld.

Dat meldt ANP donderdag. In totaal gaat het om 210 geregistreerde besmettingen in zes Europese landen en de Verenigde Staten. Niemand is overleden aan een besmetting, wel moest een deel van de geïnfecteerden naar het ziekenhuis. De uitbraak van Salmonella Virchow ST16 houdt al aan sinds juni 2017, aldus het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. De meerderheid van de gevallen ontstond in restaurants die kebabvlees serveren. Frankrijk telde de meeste gevallen (111), daarna Nederland, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (32). De instanties vermoeden dat er veel meer gevallen zijn geweest en gaan ook uit van nieuwe besmettingen.

Besmet kippenvlees

Kebabvleesproducten met besmet kippenvlees zijn de waarschijnlijke bron. De bewuste salmonellabacterie circuleert in ieder geval in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Ierland in de productieketen. Waar de bacterie precies vandaan komt, kon nog niet worden vastgesteld.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesWebinar terugkijken: PFAS, een nieuw voedselveiligheidsrisico voor de voedingsindustrie ​​​​​​​
  2. Foodwatch: 'We worden nog steeds dagelijks geconfronteerd met misleiding' (podcast)
  3. Startup strijdt met visvervanger tegen 'gesjoemel' in de keten: 'Alternatieven voor vis moeten beter worden'
  4. Belgische recalls en waarschuwingen maart: onvermeld allergeen kokosbloemsuiker, tortilla en kipfilet
  5. Productinnovaties maart: Jack Daniel's en Coca-Cola cocktail en Nizza koekje Verkade
  6. Afschaffing btw groente en fruit aan zijden draadje? Onderzoek laat kabinet twijfelen
  7. NVWA: 'Allergeneninformatie moet beter bij horeca, supermarkt en bakker'
  8. Brits onderzoek toont aan dat mensen geld besparen met risicovolle acties
  9. EFSA maakt zich zorgen om kankerverwekkende nitrosamines in voedsel
  10. 7 vragen en antwoorden over het voorgestelde EU-verbod op PFAS
  1. Gevaarlijke fluweelpootjes uit Zuid-Korea en China maken mensen ziek
  2. Nederlandse recalls en waarschuwingen maart: verkeerd etiket Jumbo stol en aflatoxines in pofmaïs
  3. Voor abonnees10 belangrijke wettelijke aandachtspunten voor startups in de foodsector
  4. 'Korte Turn Around Time is bij PAK's-analyse van groot belang'
  5. Voor abonneesEinde aan misleidende duurzaamheidsclaims? Deze checklist moet duidelijkheid geven
  6. Voor abonneesStappenplan: zo bereik je de mainstream consument met vleesvervangers
  7. Voor abonneesVMT 2 (2023): Een voedselveiligheidscultuur bouw je samen
  8. ACM: krimpflatie supers is geen overtreding
  9. Holland Varken wordt het ketenkwaliteitssysteem voor Nederlandse varkenssector
  10. NVWA en VWS staan test met slimme houdbaarheidsindicator toe op vers pluimveevlees