Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Alfalfakiemen mogelijk oorzaak van salmonella-uitbraak met 92 zieken

Alfalfakiemen mogelijk oorzaak van salmonella-uitbraak met 92 zieken

In een onderzoek naar een salmonella-uitbraak waarbij 92 mensen in 18 regio's in Zweden ziek zijn geworden, worden alfalfakiemen als mogelijke besmettingsbron genoemd. De Zweedse volksgezondheidsdienst heeft vastgesteld dat patiënten vaker alfalfakiemen aten dan gezonde controlegroepen.

Foto: Pixabay

Zweden heropent onderzoek naar grote salmonella-uitbraak

De Zweedse autoriteiten hebben het onderzoek naar een salmonella-uitbraak heropend nadat in korte tijd meer mensen ziek zijn geworden. Het gaat om 81 gevallen van Salmonella Typhimurium, verspreid over 18 regio's, waarbij een gemeenschappelijke voedselbron wordt vermoed.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

foto: shuttersstock

Eierschalen in diervoeder oorzaak Salmonella-uitbraak met ruim 160...

Met Salmonella besmette eierschalen die waren verwerkt in diervoerder, hebben vorig jaar en begin dit jaar voor 160 zieke Nederlanders gezorgd. Via het diervoeder raakten kippeneieren besmet waarna patiënten zich meldden bij de GGD.

Foto: Pixabay

Update: Salmonella Umbilo-uitbraak door rucola

Sinds de uitbraak in Denemarken van Salmonella Umbilo door rucola uit Italië is vastgesteld, is het aantal ziektegevallen opgelopen naar 23.

Foto: Pixabay

Uitbraak van Salmonella Enteritidis door geïmporteerde eieren uit...

In Zweden is de afgelopen maanden een uitbraak van Salmonella Enteritidis vastgesteld, vermoedelijk veroorzaakt door de consumptie van eieren geïmporteerd uit Oekraïne.

foto: Pixabay

Minder voedselgerelateerde uitbraken in Nederland

In Nederland is het aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken in 2023 gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Er werden 911 uitbraken gemeld, waarbij 3500 mensen ziek werden. Ter vergelijking: in 2022 waren er 1173 uitbraken en raakten 4505 mensen besmet.