Gesponsord

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren tijger'?

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren tijger'?

Als bedrijf of organisatie is het waarborgen van de kwaliteit van je producten, processen en diensten een voortdurende prioriteit. Een goed opgezet kwaliteitssysteem is daarbij onmisbaar. Het actueel en relevant houden van dit systeem, zodat het aansluit bij de huidige bedrijfsprocessen, kan echter een uitdaging zijn. Hoe richt je het efficiënt en praktisch in, zonder onnodig veel tijd te verliezen aan randzaken? En hoe zorg je ervoor dat het kwaliteitssysteem blijvend voldoet aan de behoeften van jouw organisatie?

Voor kwaliteitsmanagers kan het lastig zijn om tijd vrij te maken voor reflectie. "Dit geldt des te meer wanneer je net bent afgestudeerd en aan het begin van je carrière staat", zegt Anne Marij Kramer-Koster, business manager Food, trainer, senior consultant en coach bij Précon Consulting Group. "Tijdens je opleiding heb je veel geleerd, maar in de praktijk blijkt het niet altijd eenvoudig om die kennis direct toe te passen. Je bent nog niet geheel in staat zelfstandig de processen van je organisatie in kaart te brengen, je wilt je werk organiseren en je vraagt je af hoe continue verbeteren hier een onderdeel van wordt."

Normen implementeren

Bedrijven moeten voldoen aan bepaalde normen om de kwaliteit te waarborgen, maar hoe implementeer je deze effectief in je eigen organisatie? Hoe zorg je ervoor dat verbeterde werkwijzen daadwerkelijk worden toegepast? Dit zijn vragen waar veel kwaliteitsmedewerkers mee worstelen. Het kan waardevol zijn om met een frisse blik naar je systeem te kijken en te leren van de ervaringen van anderen.

Essentie van kwaliteitssystemen

Précon Consulting Group voorziet in deze behoefte met de training ‘Kwaliteitssystemen die werken’. "Tijdens deze training verkennen deelnemers samen met een ervaren trainer en andere cursisten de essentie van kwaliteitssystemen", zegt Kramer-Koster. "Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een ‘papieren tijger’, maar daadwerkelijk bijdragen aan een effectief en werkend kwaliteitssysteem?"

"In de training worden de begrippen uit verschillende normen besproken, evenals de rol die je als kwaliteitsmedewerker of -manager vervult", gaat Kramer-Koster verder. "De cursisten leren welke onderdelen deel uitmaken van het kwaliteitssysteem en hoe deze onderling samenhangen. Waarom worden validaties, interne audits en managementbeoordelingen uitgevoerd? En hoe werkt de PDCA-cyclus in de praktijk?"

Het had mij ontzettend geholpen als ik deze training had gehad toen ik net begon met werken.”
— Marcus Westerveld, QA consultant

Verschillende standaarden

"Daarnaast wordt ingegaan op verschillende standaarden en hoe deze geraadpleegd kunnen worden", zegt Kramer-Koster. "Welke documenten zijn nuttig voor het begrijpen en implementeren van deze eisen? Veelvoorkomende vragen worden uitgebreid behandeld, zoals: Hoe pak je dit in de praktijk aan? Waar begin je? Hoe verloopt een certificeringsaudit en wat zijn de beste tips en tricks?"

Tot slot is het cruciaal dat de kwaliteitsmanager veranderingen in het bedrijf op een zodanige manier doorvoert dat medewerkers begrijpen hoe deze veranderingen henzelf en de organisatie vooruit helpen. "Alleen dan zijn zij bereid om deze veranderingen te omarmen", sluit Kramer-Koster af.

Dit artikel is gesponsord door Précon Consulting Group B.V

Gesponsord
Gesponsord
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Norovirus bij Van der Valk? Minstens 15 medewerkers Belastingdienst...

Meerdere medewerkers van de Belastingdienst werden ziek na een bezoek aan het buffet van Van der Valk in Hoorn. De NVWA houdt de uitbraak nauwlettend in de gaten, maar heeft nog niet uitgesloten wat de besmettingsbron is. "Het gaat hoogstwaarschijnlijk om het norovirus", aldus de NVWA.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Voor abonnees VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyse

De strijd tegen contaminanten woedt op meerdere fronten. In dit themanummer over contaminanten en labanalyse vertellen onderzoekers en andere belanghebbenden over hun successen en frustraties op dit gebied.

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Zomerserie voedselveiligheid: Zijn BRCGS en IFS...

Wat zijn de opvallendste verhalen en voedselveiligheidsissues van de eerste helft van 2024? In deze zomerserie blikt de redactie terug op een selectie meest gelezen artikelen. Deel 1: een column van IJsbrand Velzeboer, voedingsmiddelentechnoloog en expert op het gebied voedselveiligheid.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Voedselveiligheid

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Gesponsord
Gesponsord
Audit

Gesponsord Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer...

Voedselveiligheidsaudits spelen een essentiële rol bij het controleren van de naleving van veiligheidsnormen en het behouden van het vertrouwen van de consument. Hoewel audits vaak worden gezien als een noodzaak om aan de wettelijke vereisten te voldoen, ligt hun echte waarde in wat bedrijven met de bevindingen doen nadat de audit is voltooid.

De Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de Federal Drug Administration (FDA). Voor abonnees
Voor abonnees
Bedrijfscultuur

Voor abonnees FDA-er geeft tips voor een werkende Food Safety Culture: 'begin...

Training? Testen? Inspecties? Natuurlijk, dit zijn belangrijke zaken in het streven naar voedselveiligheid. Maar ze werken onvoldoende, zegt de Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de U.S. Food and Drug Administration (FDA). Bouwend op jaren ervaring bij Walmart, Disney en FDA deelt hij in dit artikel 5 tips voor het bouwen van een Food Safety Culture.

Dual Benelux biedt verzekeringsoplossingen om de financiële verliezen van bedrijven in diverse sectoren, waaronder productterugroepingen, te dekken.Gesponsord
Gesponsord
Terugroepacties

Gesponsord Het perfecte recept voor risicobeperking in een complexe...

Wereldwijde voedseltoeleveringsketens zitten vol verborgen kwetsbaarheden. Eén besmettingsincident of een verplichte terugroepactie kan al genoeg zijn om de bedrijfsvoering te verstoren en de reputatie te schaden waar bedrijven zo hard aan werken. En hoewel preventieve maatregelen zoals industriestandaarden en regelmatige audits kunnen helpen, gaat het toch nog vaak mis.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Europese Commissie wil 12 maanden extra invoeringstijd voor ontbossingswetgeving
  2. Voor abonneesExpert geeft 7 tips voor naleving CSDDD-wetgeving: 'Het geldt indirect óók voor kleinere producenten'
  3. Flora Food Group verandert naam Blue Band Roombeter naar Blue Band Heerlijk Romig
  4. Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have: belangrijkste punten uit de PPWR
  5. Lamb Weston maakt verpakkingen van gebruikte frituurolie
  6. Voor abonneesWebinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #1
  7. Productinnovaties september: pistache- en kardamom buns
  8. Startup wil met chocolade 'rust creëren in drukte': 'Er is oneindig veel mooie wijn, maar weinig luxe chocolade'
  9. Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24
  10. Koninklijke Vezet bouwt nieuwe productielocatie om te voldoen aan toenemende vraag
  1. Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in een hecht duo
  2. Voor abonneesFoodproducenten uiten kritiek op Nutri-Score bij tv-programma Kassa: 'Weghalen logo was lastige, maar weloverwogen keuze'
  3. Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: onvermeld allergeen kip kerrie maaltijd
  4. Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet
  5. Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van Albert Heijn, Peel Pioneers, Lowlander en Riedel (update)
  6. Belgische recalls en waarschuwingen september: salmonella in kipfilet
  7. Nieuwe speler vleesvervangersmarkt: Planted introduceert vervangers van erwteneiwit
  8. Food Future Event: hoe gaat een productontwikkelaar om met het onderwerp ultrabewerkte voeding om?
  9. Desinfectiemethode mineraalwater Vittel en Perrier illegaal? Franse Foodwatch klaagt Nestlé aan
  10. 04/04/2025 | Cursus hygiënisch ontwerpen - transportband