Gesponsord

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren tijger'?

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren tijger'?

Als bedrijf of organisatie is het waarborgen van de kwaliteit van je producten, processen en diensten een voortdurende prioriteit. Een goed opgezet kwaliteitssysteem is daarbij onmisbaar. Het actueel en relevant houden van dit systeem, zodat het aansluit bij de huidige bedrijfsprocessen, kan echter een uitdaging zijn. Hoe richt je het efficiënt en praktisch in, zonder onnodig veel tijd te verliezen aan randzaken? En hoe zorg je ervoor dat het kwaliteitssysteem blijvend voldoet aan de behoeften van jouw organisatie?

Voor kwaliteitsmanagers kan het lastig zijn om tijd vrij te maken voor reflectie. "Dit geldt des te meer wanneer je net bent afgestudeerd en aan het begin van je carrière staat", zegt Anne Marij Kramer-Koster, business manager Food, trainer, senior consultant en coach bij Précon Consulting Group. "Tijdens je opleiding heb je veel geleerd, maar in de praktijk blijkt het niet altijd eenvoudig om die kennis direct toe te passen. Je bent nog niet geheel in staat zelfstandig de processen van je organisatie in kaart te brengen, je wilt je werk organiseren en je vraagt je af hoe continue verbeteren hier een onderdeel van wordt."

Normen implementeren

Bedrijven moeten voldoen aan bepaalde normen om de kwaliteit te waarborgen, maar hoe implementeer je deze effectief in je eigen organisatie? Hoe zorg je ervoor dat verbeterde werkwijzen daadwerkelijk worden toegepast? Dit zijn vragen waar veel kwaliteitsmedewerkers mee worstelen. Het kan waardevol zijn om met een frisse blik naar je systeem te kijken en te leren van de ervaringen van anderen.

Essentie van kwaliteitssystemen

Précon Consulting Group voorziet in deze behoefte met de training ‘Kwaliteitssystemen die werken’. "Tijdens deze training verkennen deelnemers samen met een ervaren trainer en andere cursisten de essentie van kwaliteitssystemen", zegt Kramer-Koster. "Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een ‘papieren tijger’, maar daadwerkelijk bijdragen aan een effectief en werkend kwaliteitssysteem?"

"In de training worden de begrippen uit verschillende normen besproken, evenals de rol die je als kwaliteitsmedewerker of -manager vervult", gaat Kramer-Koster verder. "De cursisten leren welke onderdelen deel uitmaken van het kwaliteitssysteem en hoe deze onderling samenhangen. Waarom worden validaties, interne audits en managementbeoordelingen uitgevoerd? En hoe werkt de PDCA-cyclus in de praktijk?"

Het had mij ontzettend geholpen als ik deze training had gehad toen ik net begon met werken.”
— Marcus Westerveld, QA consultant

Verschillende standaarden

"Daarnaast wordt ingegaan op verschillende standaarden en hoe deze geraadpleegd kunnen worden", zegt Kramer-Koster. "Welke documenten zijn nuttig voor het begrijpen en implementeren van deze eisen? Veelvoorkomende vragen worden uitgebreid behandeld, zoals: Hoe pak je dit in de praktijk aan? Waar begin je? Hoe verloopt een certificeringsaudit en wat zijn de beste tips en tricks?"

Tot slot is het cruciaal dat de kwaliteitsmanager veranderingen in het bedrijf op een zodanige manier doorvoert dat medewerkers begrijpen hoe deze veranderingen henzelf en de organisatie vooruit helpen. "Alleen dan zijn zij bereid om deze veranderingen te omarmen", sluit Kramer-Koster af.

Dit artikel is gesponsord door Précon Consulting Group B.V

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MSGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Norovirus bij Van der Valk? Minstens 15 medewerkers Belastingdienst ziek 

Norovirus bij Van der Valk? Minstens 15 medewerkers Belastingdienst...

Meerdere medewerkers van de Belastingdienst werden ziek na een bezoek aan het buffet van Van der Valk in Hoorn. De NVWA houdt de uitbraak nauwlettend in de gaten, maar heeft nog niet uitgesloten wat de besmettingsbron is. "Het gaat hoogstwaarschijnlijk om het norovirus", aldus de NVWA.

VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyseVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyse

De strijd tegen contaminanten woedt op meerdere fronten. In dit themanummer over contaminanten en labanalyse vertellen onderzoekers en andere belanghebbenden over hun successen en frustraties op dit gebied.

Zomerserie voedselveiligheid: Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidsonwaardige schema's geworden? 

Zomerserie voedselveiligheid: Zijn BRCGS en IFS...

Wat zijn de opvallendste verhalen en voedselveiligheidsissues van de eerste helft van 2024? In deze zomerserie blikt de redactie terug op een selectie meest gelezen artikelen. Deel 1: een column van IJsbrand Velzeboer, voedingsmiddelentechnoloog en expert op het gebied voedselveiligheid.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij 

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij

Zijn de gezondheidsrisico's van chemische stoffen vast te stellen? Het RIVM deed een poging, maar ziet ook dat er meer nodig is dan de bestaande methoden. In dit artikel een overzicht van alle chemische stoffen en de bevindingen uit het onderzoek.

Kijktip: de zes meest gesmokkelde voedingsmiddelen in de wereld (video)

Kijktip: de zes meest gesmokkelde voedingsmiddelen in de wereld...

VMT speurt het internet af naar de meest interessante en impactvolle video's over de veelzijdige voedselindustrie. Deze keer een interessante documentaire over de zes meest gesmokkelde voedingsmiddelen ter wereld van begin augustus 2024.

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Welke pathogenen kunnen voorkomen in de fabriek? Hoe voorkom je besmettingen? En hoe kun je hier als kwaliteitsmanager het beste mee omgaan? In dit overzicht een reeks VMT On Topic artikelen met tips voor het beheersen van de meest voorkomende pathogenen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.