Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren tijger'?

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren tijger'?

Als bedrijf of organisatie is het waarborgen van de kwaliteit van je producten, processen en diensten een voortdurende prioriteit. Een goed opgezet kwaliteitssysteem is daarbij onmisbaar. Het actueel en relevant houden van dit systeem, zodat het aansluit bij de huidige bedrijfsprocessen, kan echter een uitdaging zijn. Hoe richt je het efficiënt en praktisch in, zonder onnodig veel tijd te verliezen aan randzaken? En hoe zorg je ervoor dat het kwaliteitssysteem blijvend voldoet aan de behoeften van jouw organisatie?

Voor kwaliteitsmanagers kan het lastig zijn om tijd vrij te maken voor reflectie. "Dit geldt des te meer wanneer je net bent afgestudeerd en aan het begin van je carrière staat", zegt Anne Marij Kramer-Koster, business manager Food, trainer, senior consultant en coach bij Précon Consulting Group. "Tijdens je opleiding heb je veel geleerd, maar in de praktijk blijkt het niet altijd eenvoudig om die kennis direct toe te passen. Je bent nog niet geheel in staat zelfstandig de processen van je organisatie in kaart te brengen, je wilt je werk organiseren en je vraagt je af hoe continue verbeteren hier een onderdeel van wordt."

Normen implementeren

Bedrijven moeten voldoen aan bepaalde normen om de kwaliteit te waarborgen, maar hoe implementeer je deze effectief in je eigen organisatie? Hoe zorg je ervoor dat verbeterde werkwijzen daadwerkelijk worden toegepast? Dit zijn vragen waar veel kwaliteitsmedewerkers mee worstelen. Het kan waardevol zijn om met een frisse blik naar je systeem te kijken en te leren van de ervaringen van anderen.

Essentie van kwaliteitssystemen

Précon Consulting Group voorziet in deze behoefte met de training ‘Kwaliteitssystemen die werken’. "Tijdens deze training verkennen deelnemers samen met een ervaren trainer en andere cursisten de essentie van kwaliteitssystemen", zegt Kramer-Koster. "Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een ‘papieren tijger’, maar daadwerkelijk bijdragen aan een effectief en werkend kwaliteitssysteem?"

"In de training worden de begrippen uit verschillende normen besproken, evenals de rol die je als kwaliteitsmedewerker of -manager vervult", gaat Kramer-Koster verder. "De cursisten leren welke onderdelen deel uitmaken van het kwaliteitssysteem en hoe deze onderling samenhangen. Waarom worden validaties, interne audits en managementbeoordelingen uitgevoerd? En hoe werkt de PDCA-cyclus in de praktijk?"

Het had mij ontzettend geholpen als ik deze training had gehad toen ik net begon met werken.”
— Marcus Westerveld, QA consultant

Verschillende standaarden

"Daarnaast wordt ingegaan op verschillende standaarden en hoe deze geraadpleegd kunnen worden", zegt Kramer-Koster. "Welke documenten zijn nuttig voor het begrijpen en implementeren van deze eisen? Veelvoorkomende vragen worden uitgebreid behandeld, zoals: Hoe pak je dit in de praktijk aan? Waar begin je? Hoe verloopt een certificeringsaudit en wat zijn de beste tips en tricks?"

Tot slot is het cruciaal dat de kwaliteitsmanager veranderingen in het bedrijf op een zodanige manier doorvoert dat medewerkers begrijpen hoe deze veranderingen henzelf en de organisatie vooruit helpen. "Alleen dan zijn zij bereid om deze veranderingen te omarmen", sluit Kramer-Koster af.

Dit artikel is gesponsord door Précon Consulting Group B.V

VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyse

VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyse

De strijd tegen contaminanten woedt op meerdere fronten. In dit themanummer over contaminanten en labanalyse vertellen onderzoekers en andere belanghebbenden over hun successen en frustraties op dit gebied.

Zomerserie voedselveiligheid: Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidsonwaardige schema's geworden? 

Zomerserie voedselveiligheid: Zijn BRCGS en IFS...

Wat zijn de opvallendste verhalen en voedselveiligheidsissues van de eerste helft van 2024? In deze zomerserie blikt de redactie terug op een selectie meest gelezen artikelen. Deel 1: een column van IJsbrand Velzeboer, voedingsmiddelentechnoloog en expert op het gebied voedselveiligheid.

De renpaarden die niet meer winnen of te duur zijn om te verzorgen worden onder "erbarmelijke omstandigheden" naar Nederland en België vervoerd, om ze daar een nieuwe identiteit te geven, meldt House of Animals. De afbeelding komt uit een video die de organisatie plaatste op haar website.

Vlees van afgedankte racepaarden illegaal in snacks? NVWA: 'geen...

Afgedankte Ierse en Britse racepaarden komen met hulp van Nederlandse paardenhandelaren illegaal in de menselijke voedselketen terecht. Dat stelt het Nederlandse House of Animals op basis van eigen onderzoek. De NVWA stelt in een reactie aan VMT echter dat ze "geen aanwijzingen heeft dat er op dit moment vlees van illegaal geslachte paarden op de Nederlandse markt is".

FSSC wil duurzaamheid verankeren: 'Voedselveiligheid implementeren betekent ook voedselverspilling verminderen'

FSSC wil duurzaamheid verankeren: 'Voedselveiligheid implementeren...

In een wereld waarin mensen zich steeds bewuster worden van de impact van de voedselproductie op de planeet, speelt FSSC 22000 een cruciale rol door duurzaamheid te integreren in het certificeringsschema voor voedselveiligheidsmanagement. Aldin Hilbrands, CEO van FSSC, licht de recente ontwikkelingen toe en benadrukt het belang van synergie tussen voedselveiligheid en duurzaamheid.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Vergeleken met andere voedingsmiddelen, komen PFAS vaak en veel voor vis en zeevruchten. Dat is een van de opvallende conclusies vaneen grootschalige studie, gepubliceerd in npj Science of Food waarin meer dan 150.000 onderzoekspublicaties over PFAS zijn geanalyseerd.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.