Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in een hecht duo

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in een hecht duo

Steeds meer consumenten weten dat een gezond microbioom goed is voor de gezondheid. Ze zien ook de positieve rol van vezels hierin. DSM-Firmenich onderzoekt hoe pre-, pro- en postbiotica het microbioom beïnvloeden. Ze kijken ook naar het belang van vezels. Het bedrijf geeft op het Food Future Event een kennissessie over dit onderwerp.

Al in 2022 schreeft VMT over de populariteit van het microbioom.

Innova Market Insights merkte in 2021 al op dat consumenten steeds meer geïnteresseerd zijn in de rol van voeding bij het opbouwen van een beter immuunsysteem. Het was een van de top tien trends voor 2021 en bleef belangrijk in 2022. Ook in 2023 blijft gezondheid een belangrijke trend ondanks de economische crisis, zegt het onderzoeksbureau.

Het ingrediënt dat de consument vooral associeert met een goede darmgezondheid is nog steeds vezel. Het is het meest geaccepteerd en herkend. Vezel gecombineerd met vitamines is vooral veel gebruikt in nieuwe introducties in West-Europa.

Probiotica

Ook probiotica kan op flink wat aandacht rekenen. Plantaardige producten met probiotica zijn populair door de aandacht van de laatste jaren. Het probioticum Lactobacillus plantarum – van nature aanwezig in gefermenteerde voeding zoals zuurkool, kimchi en zuurdesem – profiteert van de vraag naar traditionele producten. Op dezelfde wijze lijkt inuline te profiteren van de aandacht voor probiotica gecombineerd met de wens van een clean label.

Onderzoek naar het microbioom

Niet alleen DSM-Firmenich doet onderzoek naar het microbioom. VMT interviewde in 2022 Unilever en Holobiome. Dit zei Philip Strandwitz, ceo en medeoprichter van Holobiome toen:

"De darm-hersen-as maakt communicatie mogelijk tussen het maagdarmkanaal, de microben erin en de hersenen. Wij hebben belangrijke bacteriën geïdentificeerd die met de hersenen lijken te communiceren via neurotransmittersignalering in de darm. Samen met Unilever willen we het microbioom en zijn invloeden verder in kaart brengen. Met als doel om specifieke voedselingrediënten te identificeren die een wisselwerking hebben met deze belangrijke bacteriën. Als we dit op individueel ingrediëntniveau in kaart kunnen brengen, is er een kans om beter geïnformeerde voedingskeuzes te maken en de geestelijke gezondheid verder te verbeteren."

En ook aan de universiteit van Groningen vindt onderzoek naar het microbioom plaats. Dankzij grootschalig onderzoek hebben onderzoekers van het UMCG dit jaar (april 2022) de samenstelling van een gezond microbioom kunnen bepalen. De resultaten zijn in Nature gepubliceerd.

Microbioom en de rol van vezels op het Food Future Event

Vincent van Buul en Judith van Peij van DSM-Firmenich vertellen op het Food Future Event op 3 oktober over hun R&D-project waarin ze de relatie tussen vezels en microbioom proberen te ontrafelen. Ook vertellen ze hoe productontwikkelaars vezels kunnen toepassen in hun producten rekening houdend met de functionaliteit in de applicatie, gezondheid en kosten.

Vera Hoynck van Papendrecht van Foodvalley NL leidt deze sessie en vertelt waarom een ecosysteem noodzakelijk is om innovaties te laten slagen.

BEKIJK HET HELE PROGRAMMA VAN HET FOOD FUTURE EVENT

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Lidl omarmt 'planetary health diet' van WNF en schroeft verkoopdoel volkoren op

Lidl omarmt 'planetary health diet' van WNF en schroeft verkoopdoel...

Lidl omarmt in alle 31 landen waar zij actief het 'planetary health diet'. Dat betekent dat ze verkoopdoelstellingen op volkoren, plantaardige eiwitten en groente en fruit.

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Nieuwe ingrediënten 2025: natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk

Nieuwe ingrediënten 2025: natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂...

Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk.

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's, Caffo introduceert salmiaklikeur met natuurlijke ingrediënten en Nescafé Espresso Concentrate.

Beeld: Shutterstock

Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers

Het nieuwe jaar is net begonnen. Wat staat ons te wachten in 2025? Wat gaat er veranderen in kwaliteitsmanagement en productontwikkeling? VMT vroeg een aantal jonge QA'ers en R&D'ers hoe zij naar de toekomst kijken en wat zij verwachten voor hun vakgebied.

Een Carrefour in België (foto: Shutterstock).

Belgische voedingsproducenten kunnen samen met supermarkten gezonde...

Supermarkten en voedingsproducenten zijn gezamenlijk in staat om consumenten aan te sporten om gezondere voeding te kopen. Dit blijkt uit een experiment van Be4Life, het onderzoekscentrum van de Universiteit Gent, in samenwerking met de sectorfederaties Fevia en Comeos, en bedrijven uit de voedingsindustrie en de retailhandel.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.