Gezonde voedingsmiddelen ontwikkelen is een belangrijk doel voor vele productontwikkelaars. Maar wat is gezond en is gezondheid voor iedereen anders? TNO-onderzoeker Suzan Wopereis werkt aan het kwantificeren van gezondheid en effecten van leefstijl op gezondheid.
-Wat zijn de nieuwste inzichten in het effect van voeding op de gezondheid?
-Is de belofte van personalized nutrition eindelijk uitgekomen?
-Hoe kun je leefstijl inzetten in de behandeling en wat betekent bijvoorbeeld de populariteit van nieuwe afslankmedicijnen voor de gezondheid en daarmee voor voedingsmiddelen?
Wopereis zal in deze keynote nieuwe inzichten delen over deze onderwerpen.
Spreker: Suzan Wopereis, principal scientist TNO en bestuurslid bij Lifestyle4Health
Productontwikkelaars moeten niet alleen letten op de Nutri-score, ook een ecolabel komt eraan. Vele landen in Europa – ook Nederland - ontwikkelen zo’n label om het milieu-effect van een voedingsmiddel te ranken. En niet alleen landen, ook bedrijven doen dat. Albert Heijn plaatst sinds dit jaar de CO2-uitstoot op een aantal producten. Als productontwikkelaar is het belangrijk dat je op de hoogte bent van al deze ontwikkelingen. Duurzaamheidsexpert Koen Boone zal in deze keynote de laatste ontwikkelingen op het gebied van ecolabels uiteenzetten.
Spreker: Koen Boone, Director Europe bij The Sustainability Consortium (TSC)
De plantaardige eigenmerklijn AH Terra of als eerste de CO2-emissies op de verpakking van een reeks producten plaatsen: Albert Heijn neemt flinke stappen om duurzame en gezonde producten te ontwikkelen. Wat is de visie van de retailer op deze grote thema’s? Martijn Versteegh, director omnichannel format ontwikkeling bij Albert Heijn zal tijdens deze keynote inzichten delen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.
Spreker: Martijn Versteegh, Director omnichannel formatontwikkeling bij Albert Heijn
Paneldiscussie 1 - Ultrabewerkte voeding: hoe moet een productontwikkelaar hiermee omgaan?
Workshop 1 - Plantaardige alternatief voor kaas: gezond en/of lekker?
Kennissessie 1 - Microbioom & vezels, een hecht duo: wat zijn de laatste ontwikkelingen?
Rondetafelsessie 1 - ESG-vereisten afstemmen op productontwikkeling? Benut gestandaardiseerde netwerkinformatie
Paneldiscussie 2 - Risico’s nemen in productontwikkeling: wat is nodig om gezonde en duurzame producten te ontwikkelen?
Workshop 2 - Upcycling: Waardevolle ingrediënten toepassen in productontwikkeling
Kennissessie 2 - Waar kiest de consument écht voor?
We weten niet precies waar we naar op zoek zijn. Kunstenaars, chefs en productontwikkelaars gaan samen op ontdekkingsreis: innoveren zonder oogkleppen op.” Dit zegt Samuel Levie over de Low Food Labs. Hij is mede-oprichter van de stichting Low Food, een stichting die de Nederlandse gastronomie duurzamer wil maken.
Onderdeel daarvan zijn de Low Food Labs waar ze samen Flevo Campus culinaire en agrarische kennis combineren met productontwikkeling. Ze focussen op drie thema’s: eiwittransitie, biodiversiteit en voedselverspilling tegengaan.
Levie weet wat het is om een product te ontwikkelen waarvan het eindproduct al vaststaat. Dat doet hij met zijn bedrijf Brandt&Levie. Wat betekent het om te innoveren zonder eindproduct in gedachten? Levie deelt de lessen van de Low Food Labs om productontwikkelaars te inspireren.
Spreker: Samuel Levie, Medeoprichter van Brandt & Levie