VMT Webinar: Ultrabewerkte voeding in de spotlight

VMT Webinar: Ultrabewerkte voeding in de spotlight

Ultrabewerkt, bewerkt, onbewerkt: de mate van bewerking van voedingsmiddelen staat de laatste jaren in de spotlight. Op 26 maart 2025 organiseert VMT een voor abonnees gratis webinar over dit actuele onderwerp.

Komt dit door het boek van Chris van Tulleken of is het een uitvloeisel van de clean label trend? Het onderwerp leeft in de foodindustrie bijvoorbeeld bij producenten van vleesvervangers maar ook in de wetenschappelijke wereld.

Op 26 maart delen twee experts inzichten waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

10:00 – 10:05 | Opening en introductie

Presentatie: Dionne Irving, Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid VMT

10:05 – 10:20 |
In dit webinar deelt onderzoeker Dieuwerke Bolhuis van Wageningen Food and Biobased Research onder andere resultaten uit het Restructure project waarin wetenschappers onderzoeken hoe ultrabewerkte voeding invloed heeft op de gezondheid. Ze deelt ook de resultaten van onderzoek naar de kennis van Nederlandse consumenten over ultrabewerkte voeding.

Spreker: Dieuwerke Bolhuis, Sensory & Consumer Scientist bij Wageningen Food and Biobased Research

10:20 – 10:50 |

Vleesvervangers krijgen vaak de kritiek dat ze ongezond zijn omdat ze bewerkt zijn. Martine van Haperen van ProVeg Nederland deelt onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat bewerkte vleesvervangers gemiddeld gezonder zijn dan bewerkte vleesproducten. Ook vergelijkt ze bewerkte en minder bewerkte vleesvervangers als het gaat om gezondheid. Ze laat ook voorbeelden zien van producten wereldwijd waarmee producenten inspelen op de vraag naar minder bewerkt.

Spreker: Martine van Haperen, Expert voeding en gezondheid bij ProVeg Nederland

10:50 – 11:00 | Vragen en tips

Beide experts beantwoorden vragen van de kijkers en geven productontwikkelaars van bewerkte voeding tips en adviezen.

Voor VMT-abonnees is het webinar gratis bij te wonen. Aanmelden kan hier.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesVernieuwd Handboek Additieven: 11 tips van de NVWA
  2. Vertraagt wetgeving innovatie? 'Transparante informatie steeds belangrijker'
  3. 'Probiotica' als gezondheidsclaim? Zo luidt de uitspraak van de Europese Ombudsman
  4. Vleesvervangers ultrabewerkt? 'We kunnen minder bewerkte varianten ontwikkelen die op vlees lijken'
  5. Voor abonneesZorgelijk: 3 doden en meer dan 100 zieken door voedselvergiftiging in verzorgingshuizen
  6. Food Law Event 2025: van acrylamide en Green Claims tot voedselcontactmaterialen en allergenen
  7. Hein Schumacher vertrekt als topman Unilever
  8. Zwanenberg: 'Door processing kunnen we meer grondstoffen benutten en verwaarden'
  9. Voor abonneesVMT 1 (2025): De dilemma's van minder bewerkt
  10. Voor abonneesZiekenhuisopnames door besmet voedsel verdubbeld in 2024
  1. GesponsordSite Support: De flexibele oplossing voor een veranderende markt
  2. Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'
  3. Onbewerkt en toch smeuïg: hoe TastyBasics er zonder boter en suiker ingaat
  4. 'Voedselindustrie moet eerlijke prijzen betalen voor boerenproducten'
  5. Voor abonneesWebinar terugkijken: de authenticiteit van (biologische) producten bepalen
  6. Voor abonneesNVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij
  7. Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst
  8. GesponsordZekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria monocytogenes
  9. Young R&D: 'Hoe ontwikkel je producten in het spanningsveld van efficiëntie en productkwaliteit?'
  10. Voor abonneesStappenplan: microbiologische veiligheid van insecten tijdens kweek en verwerking