FoodDrinkEurope: 'Gas richting foodindustrie moet niet op rantsoen'

FoodDrinkEurope: 'Gas richting foodindustrie moet niet op rantsoen'

FoodDrinkEurope wil dat de gasleveringen richting de Europese agrifoodindustrie komende winter niet op rantsoen gaat. De Europese brancheverenigingen dringen er bij de Europese lidstaten op aan om te luisteren naar de aanbevelingen van de Europese Commissie.

De EC publiceerde een rapport ‘Save gas for a safe winter’. In het rapport stelt de commissie een plan voor waarmee Europa tot de komende lente 15% minder gas gebruikt. Alle consumenten, openbare gelegenheden, huishoudens, eigenaren van publieke gebouwen en ook de industrie moeten maatregelen nemen om gas te besparen.

De EC schrijft: ‘Door gas te vervangen door andere brandstoffen en door energie te besparen deze zomer, kunnen we meer gas bewaren voor de winter.’

Lidstaten moeten hun nationale noodplannen eind september afhebben. Daarin moeten ze aangeven hoe ze de reductiedoelen gaan halen. Elke twee maanden moeten ze hun voortgang doorgeven aan de Europese Commissie. In het plan staat ook welke sectoren kritisch zijn. Hieronder valt onder andere de foodsector.

Gasleveringen

De FoodDrinkEurope is het daarmee eens: ‘Elke onderbreking in gaslevering zou de beschikbaarheid van landbouwgrondstoffen kunnen beïnvloeden. Hierdoor kunnen voedingsproducenten niet op volle capaciteit draaien.’

Pekka Pesonen, Secretary General van Copa-Cogeca: “Het afgelopen jaar zijn de kosten voor elektriciteit, gas, kunstmest, brandstof en arbeid enorm toegenomen. Dit heeft enorme impact op Europese boeren en de Europese agrifoodsector in het geheel. Deze bestaande problemen kunnen erger worden als gas op rantsoen gaat.”

Continu proces

Dirk Jacobs, Directeur Generaal van FoodDrinkEurope: “Voedingsproducenten verwerken landbouwgrondstoffen in een continu proces. Het is niet mogelijk om te starten en stoppen. Elke onderbreking in gastoevoer kan een enorme impact hebben op het totaal volume aan geproduceerde voeding. Het is goed dat de Europese Commissie dat herkent.”

Bijna akkoord

De EU-landen zijn "dichtbij een akkoord" over 15 procent vooralsnog vrijwillige besparingen op gas van augustus tot eind maart. Dit meldt het ANP.

"Alle EU-landen zijn doordrongen van het belang van besparingen op gas", zei minister Rob Jetten bij aankomst in Brussel voor een vergadering van de Europese klimaat- en energieministers.

Ze zullen naar verwachting een akkoord sluiten over een noodplan dat moet voorkomen dat huishoudens en essentiële voorzieningen als ziekenhuizen de komende winter letterlijk in de kou komen te staan indien Rusland de gastoevoer verder of helemaal afsluit.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Bedrijfsovername

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Vrumona neemt GiG Drinks over

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Vrumona neemt GiG Drinks over, The New Originals Company neemt SoFine over en Plukon Food Group neemt Grupo Avícola Hidalgo over.

Voor abonnees
Voor abonnees
Energietransitie

Voor abonnees Zo kan de foodindustrie stappen zetten in energietransitie

Het elektriciteitsnet in Nederland zit vol waardoor voedingsproducenten op korte termijn nauwelijks kunnen overstappen van aardgas op groen stroom. Volgens Rabobank kunnen producenten desondanks al starten met energietransitie. Dit zijn 4 voorstellen die de bank aandraagt.

Voor abonnees
Voor abonnees
Nieuws

Voor abonnees Proveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in...

HEB JE DIT GEMIST IN DECEMBER? - Vlees- en zuivelvervangers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel wereldwijd als in Nederland. Nederlandse vlees- en zuivelvervangers lopen voorop als het gaat om voedingswaarde in vergelijking met andere landen. Volgens Proveg komt dit door drie redenen.

foto: shutterstock
Bedrijfsovername

Bedrijfsovernames in voeding 2024: maker Delirium-bier neemt...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: Brouwerij Huyghe neemt brouwerij Het Anken over.

De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.
Elektrificatie

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

PFAS

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
McDonalds

Voor abonnees Uien zijn besmettingsbron E. coli in burgers; McDonald's bant uien

Gesneden uien die eerder op McDonald's Quarter Pounder-burgers in de Verenigde Staten werden geserveerd, zijn de waarschijnlijke bron van besmetting. Dit wordt geconcludeerd op basis van epidemiologische en tracebackgegevens, aldus de FDA.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Uitbraak van Salmonella Enteritidis door geïmporteerde eieren uit...

In Zweden is de afgelopen maanden een uitbraak van Salmonella Enteritidis vastgesteld, vermoedelijk veroorzaakt door de consumptie van eieren geïmporteerd uit Oekraïne.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.