FoodDrinkEurope: 'Gas richting foodindustrie moet niet op rantsoen'

FoodDrinkEurope: 'Gas richting foodindustrie moet niet op rantsoen'

FoodDrinkEurope wil dat de gasleveringen richting de Europese agrifoodindustrie komende winter niet op rantsoen gaat. De Europese brancheverenigingen dringen er bij de Europese lidstaten op aan om te luisteren naar de aanbevelingen van de Europese Commissie.

De EC publiceerde een rapport ‘Save gas for a safe winter’. In het rapport stelt de commissie een plan voor waarmee Europa tot de komende lente 15% minder gas gebruikt. Alle consumenten, openbare gelegenheden, huishoudens, eigenaren van publieke gebouwen en ook de industrie moeten maatregelen nemen om gas te besparen.

De EC schrijft: ‘Door gas te vervangen door andere brandstoffen en door energie te besparen deze zomer, kunnen we meer gas bewaren voor de winter.’

Lidstaten moeten hun nationale noodplannen eind september afhebben. Daarin moeten ze aangeven hoe ze de reductiedoelen gaan halen. Elke twee maanden moeten ze hun voortgang doorgeven aan de Europese Commissie. In het plan staat ook welke sectoren kritisch zijn. Hieronder valt onder andere de foodsector.

Gasleveringen

De FoodDrinkEurope is het daarmee eens: ‘Elke onderbreking in gaslevering zou de beschikbaarheid van landbouwgrondstoffen kunnen beïnvloeden. Hierdoor kunnen voedingsproducenten niet op volle capaciteit draaien.’

Pekka Pesonen, Secretary General van Copa-Cogeca: “Het afgelopen jaar zijn de kosten voor elektriciteit, gas, kunstmest, brandstof en arbeid enorm toegenomen. Dit heeft enorme impact op Europese boeren en de Europese agrifoodsector in het geheel. Deze bestaande problemen kunnen erger worden als gas op rantsoen gaat.”

Continu proces

Dirk Jacobs, Directeur Generaal van FoodDrinkEurope: “Voedingsproducenten verwerken landbouwgrondstoffen in een continu proces. Het is niet mogelijk om te starten en stoppen. Elke onderbreking in gastoevoer kan een enorme impact hebben op het totaal volume aan geproduceerde voeding. Het is goed dat de Europese Commissie dat herkent.”

Bijna akkoord

De EU-landen zijn "dichtbij een akkoord" over 15 procent vooralsnog vrijwillige besparingen op gas van augustus tot eind maart. Dit meldt het ANP.

"Alle EU-landen zijn doordrongen van het belang van besparingen op gas", zei minister Rob Jetten bij aankomst in Brussel voor een vergadering van de Europese klimaat- en energieministers.

Ze zullen naar verwachting een akkoord sluiten over een noodplan dat moet voorkomen dat huishoudens en essentiële voorzieningen als ziekenhuizen de komende winter letterlijk in de kou komen te staan indien Rusland de gastoevoer verder of helemaal afsluit.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan.

De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Foto: Pixabay

Uien zijn besmettingsbron E. coli in burgers; McDonald's bant uien

Gesneden uien die eerder op McDonald's Quarter Pounder-burgers in de Verenigde Staten werden geserveerd, zijn de waarschijnlijke bron van besmetting. Dit wordt geconcludeerd op basis van epidemiologische en tracebackgegevens, aldus de FDA.

Foto: Pixabay

Uitbraak van Salmonella Enteritidis door geïmporteerde eieren uit...

In Zweden is de afgelopen maanden een uitbraak van Salmonella Enteritidis vastgesteld, vermoedelijk veroorzaakt door de consumptie van eieren geïmporteerd uit Oekraïne.

Beeld: Shutterstock

Directeur FNLI reageert op kabinetsplannen: 'Door netcongestie staat...

In september werden de kabinetsplannen en de miljoenennota gepresenteerd. Bepaalde voor de voedingsindustrie belangrijke onderwerpen kwamen daarin naar voren. Maar een aantal onderwerpen ontbreken ook. VMT sprak met Cees-Jan Adema, directeur van de FNLI, over zijn kijk op de kabinetsplannen. "We lopen achter met de energietransitie. We gaan nog jaren vragen krijgen over netcongestie."

Onvrede over loon leidt tot staking bij Remia

Onvrede over loon leidt tot staking bij Remia

Werknemers van sauzenfabrikant Remia leggen vanaf donderdagmiddag 24 uur het werk neer, kondigt vakbond FNV aan. Volgens de vakbond is de directie van het bedrijf niet tegemoetgekomen aan de eisen voor een nieuwe cao van werknemers van Remia's fabriek in Den Dolder. Met de staking wil FNV de maker van mayonaise, ketchup en satésaus onder druk zetten om een hoger loonbod te doen.

Fruitleverancier levert exclusief fruit voor nieuwe fabriek food scale-up Yespers

Fruitleverancier levert exclusief fruit voor nieuwe fabriek food...

FruitMasters Ingredients levert exclusief fruit voor de innovatieve fabriek van Yespers. Beide partijen streven naar een houdbaar en betaalbaar circulair voedselsysteem. Daarnaast biedt de fabriek werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.