Biologisch

Stikstofbeleid raakt voedselproducenten, kansen voor biologisch:...

De uitspraak van de rechter over het terugdringen van de stikstofuitstoot raakt niet alleen de agrarische sector, maar ook de voedselproducenten. Voedsel zal duurder worden. De biologische sector ziet juist kansen door de uitspraak.

Visie op wetgeving

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Beeld: Shutterstock
Trends 2025

Wat brengt 2025 voor R&D? 5 trends en praktische tips om deze te...

2025 staat voor de deur, en verschillende marktonderzoekers komen met trends voor volgend jaar. Zo presenteert Euromonitor 5 trends voor 2025: gezondheidsplannen, verstandigere portemonnee, Eco Logisch, gefilterde focus en AI ambivalent. In dit artikel de vijf trends uitgewerkt op een rij en tips van Euromonitor hoe deze te implementeren.

hybride

FiE 2024: 'Introductie hybride gehakt van Lidl zorgt voor meer...

Is nu het momentum voor hybride foodproducten? Op de Food Ingredients Beurs FiEurope lijkt het onderwerp een nieuw leven beschoren onder druk van duurzaamheid. VMT sprak twee bedrijven die zien dat hybride groeit mede onder druk van de aankomende duurzaamheidswetgeving. Maar zegt een marketingexpert: 'Hybride is een industrie push, het voordeel voor de consument is niet duidelijk.'

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Ontbossing

Voor abonnees Producenten over EUDR: 'Er is teveel onduidelijk over...

Binnenkort gaat de European Union Deforestation Regulation (EUDR) van kracht. De datum staat momenteel op december 2024, maar er wordt gesproken over uitstel van een jaar. Er zijn op dit moment nog veel onduidelijkheden over wat er nu verwacht wordt. Hoe bereiden producenten zich voor op deze wetgeving? En waar lopen zij tegenaan? VMT vroeg het aan 10 producenten.

Voor abonnees
Voor abonnees
CSDDD

Voor abonnees Expert geeft 7 tips voor naleving CSDDD-wetgeving: 'Het geldt...

Er komt steeds meer duurzaamheidswetgeving op de voedingsindustrie af. Vanaf 2027 komt daar ook de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) bij. Hoewel deze wet met name voor grotere bedrijven geldt, gaat het ook grote gevolgen hebben voor de kleinere producenten. Dat stelt Johan Löfquist, hoofd duurzame data bij Worldfavor. "Ook kleine bedrijven moeten transparant zijn."

Food Future Event

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van...

Wat zijn de nieuwste inzichten van de invloed van leefstijl op de gezondheid, wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheidskeurmerken en hoe kijkt retailer Albert Heijn aan tegen gezondheid en duurzaamheid? Ultrabewerkte voeding: hoe moet een productontwikkelaar hiermee omgaan? Plantaardige alternatief voor kaas: gezond en/of lekker? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Future Event op donderdag 3 oktober 2024.

Beeld: Hutten / VerspillingsfabriekVoor abonnees
Voor abonnees
Duurzame productie

Voor abonnees Producenten over werken met reststromen: 'Wetgeving maakt het...

Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Dan bestaat er geen afval meer en worden reststromen opnieuw gebruikt. Maar de wetgeving rondom het werken met reststromen in de voedingsindustrie is lang niet altijd even duidelijk. VMT sprak met verschillende producenten over de bottlenecks, belemmeringen en tips op het gebied van werken met reststromen.

Copyright Credit: © Andre Dib / WWF-BrazilVoor abonnees
Voor abonnees
Ontbossing

Voor abonnees WWF-NL over ontbossingswetgeving: 'Gebruik creativiteit van product...

Eind 2024 moeten grote bedrijven voldoen aan de Europese ontbossingswetgeving (EUDR). Half 2025 geldt deze wet ook voor mkb-bedrijven. Er komt veel af op producenten van onder andere soja, palmolie, koffie, cacao en rundvlees. Wat betekent deze wet voor voedselproducenten? Hoe kunnen zij hier het beste mee omgaan? En wat zijn tips? VMT sprak met Seline Meijer, senior adviseur voedsel en landbouw bij het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL).

Beeld: Shutterstock
Kwaliteitsmanagement

Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit?...

Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit? In dit artikel zes overeenkomsten op een rij.

  1. Voedselverspilling in supermarkt neemt steeds verder af
  2. Food Future Event: zo maken foodbedrijven keuzes in duurzame verpakkingen en ingrediënten
  3. Martijn Versteegh van Albert Heijn: 'Productontwikkelaars die spraakmakende gezondere en duurzamere producten ontwikkelen, hebben we hard nodig'
  4. Voor abonneesStartup maakt likeur van reststromen: ''Afval' heeft vaak nog veel waarde'
  5. Voor abonnees7 tips voor verduurzaming verpakkingen: 'Producenten die nog niet begonnen zijn, moeten zich zorgen maken'
  6. Voor abonneesFrankrijk introduceert nieuw logo: is dit de 'Nutri-Score' voor herkomstetikettering?
  7. 'Liever een beetje greenwashing, dan geen communicatie over duurzaamheid': 6 ontwikkelingen in ecolabeling
  8. Voor abonneesVMT 4 (2024): Duurzame data
  9. Biologisch steeds ietsjes minder duur dan niet-bio
  10. 'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'
  11. Holland Malt opent eerste emissievrije mouterij: 'We hopen een zaadje te planten voor de industrie'
  12. Verpakkingsdilemma's: laveren tussen duurzaamheid, recyclebaarheid en voedselveiligheid (podcast)
  13. Voor abonneesDierlijk eiwit uit een plant? GGO maakt varkenseiwit uit sojaplant mogelijk, maar willen we dat?
  14. Onderzoek: campagnes over minder vlees jagen vleeseters in het harnas
  15. Ontwikkelingen in 5 sectoren op een rij: 'Grote crises achter ons, maar zeker niet terug naar normaal'
  1. Biologische omzet stijgt, maar doel voor 2030 nog een stip op de horizon
  2. Jumbo verduurzaamt productieketen cashewnoten en vermijdt jaarlijks 63 zeecontainers
  3. 5 trends voor 2024 volgens FrieslandCampina Ingredients: Gezond en duurzaam leven steeds belangrijker
  4. Voor abonneesDit gebeurde er in wetgeving in 2023 en komt eraan in 2024
  5. Gelderland wil stoppen met World Food Experience
  6. Voor abonneesIn 5 stappen goed voorbereid op de aankomende CSRD wetgeving
  7. Pieter Pot is failliet verklaard, experts: 'ze spraken een te kleine groep consumenten aan'
  8. 'Meer plantaardig eten is gezond voor de meeste Nederlanders'
  9. Kweekvlees: kansen in VK, weerstand in Italië en de potentie van hybride
  10. Dit zeggen de winnaars van de verkiezingen over de voedingsindustrie
  11. Écht duurzame chocoladeletters? Sinterklaas blijft verrassen
  12. 'Angst voor beschuldiging greenwashing leidt tot stilhouden duurzame doelen'
  13. Voor abonneesDit zijn de 10 meest gestelde vragen en antwoorden over milieuclaims
  14. Column: broeikasgasreductie in voedsel gaat tot aan de consument
  15. WWF-NL: Schijf van Vijf moet op de schop om natuurverlies tegen te gaan