Food Future Event: zo maken foodbedrijven keuzes in duurzame verpakkingen en ingrediënten

Food Future Event: zo maken foodbedrijven keuzes in duurzame verpakkingen en ingrediënten

Ieder foodbedrijf wil een zo duurzaam mogelijk product in een zo duurzaam mogelijke verpakking, toch? Maar wat is duurzaam en wat accepteert de consument? Wat zijn de ervaringen in de praktijk?

Tijdens het Food Future Event op 3 oktober zal een panel bestaande uit experts en foodbedrijven met de aanwezigen discussiëren over keuzes maken in het woud aan duurzame verpakkingen en ingrediënten. Hoe begin je, wat is jouw drijfveer? Wat wil de consument en moet je daarvan uitgaan?

Het is bijna een onmogelijk te beantwoorden vraag: wat is duurzaam? Lokaal, plantaardig, biodegradeerbaar, herbruikbaar?

Wacht een consument op snoep in een afbreekbare verpakking? Is chips van lokale aardappelen in een moeilijk te recyclen verpakking duurzaam? Is wetgeving de drijfveer voor duurzame keuzes?

Over deze vragen en veel meer zal een panel discussiëren tijdens het Food Future Event. Misschien komen we tot antwoorden (of anders tot meer vragen….)

Het panel bestaat uit:

Michael Lippens - Account Executive bij TraceGains
Ariane van Mancius - Founder & Company Owner bij NowNewNext
Ruben Bringsken - Director bij JAMAEL, eigenaar van onder andere Boon en Baltussen
Matthew de Roode - Innovatiemanager bij Sensus

Verpakkingen duurzamer maken

Met het panel praten we over duurzame keuzes maken in de praktijk. Over dit onderwerp is natuurlijk al nagedacht. Zo formuleerde KIDV samen met HAS Green Academy en een aantal andere partners in het project Goed Verpakt negen regels voor duurzaam verpakken.

Dit zijn 3 van de regels die waarschijnlijk ook tijdens het panel aan bod komen:

1 Ga uit van de berekende duurzaamheid (LCA’s) en informeer de consument over deze keuze.

2 Ga uit van je eigen intrinsieke motivatie op het gebied van duurzaamheid en gebruik je eigen invloed om anderen hiervan te overtuigen.

3 Investeer zo snel mogelijk in duurzamere ingrediënten, materialen en ontwerpen.

Bekijk het hele programma van het Food Future Event

Meld je direct aan

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

CO2-uitstoot

Appelsap uit appels van dichtbij of ver weg? Calculator vergelijkt...

Hoe maakt een foodbedrijf de juiste keuzes in verduurzaming? Wat is het effect van bepaalde maatregelen op een product, de verwerking en de keten? Onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) ontwikkelden een calculator die duurzame alternatieven objectief analyseert en uitrekent wat de impact is op broeikasgassen, water en energie.

Duurzame productie

Blik buitenlandse sperziebonen of verse Nederlandse wortelen?...

Een eenduidig Europees label moet de consument meer transparantie geven over de milieu-impact van voedingsmiddelen. Het ministerie van LNV en WUR werken vooruitlopend op dit Europees label ook aan een Nederlands initiatief op vrijwillige basis.

Voor abonnees
Voor abonnees
Duurzaamheid & MVO

Voor abonnees Expertpanel: Hoe ver kan je gaan met verduurzaming verpakkingen...

Voedingsmiddelenbedrijven zetten fors in op de verduurzaming van hun verpakkingen. Die moeten zo dun mogelijk zijn én goed recyclebaar. Maar hoe bewaak je de balans tussen verduurzaming van de verpakking aan de ene kant en houdbaarheid en kwaliteit aan de andere kant? Gaat de focus op het duurzamer maken van verpakkingen niet ten koste van de kwaliteit en houdbaarheid van het product?

Duurzaamheid & MVO

'Natuurlijke coating op groente en fruit vermindert voedselverspilling'

Het aanbrengen van een speciale coating op groente en fruit kan deze weken langer houdbaar maken en eetrijp houden. Het gaat om een nieuwe techniek die de verswereld en het debat rond voedselverspilling en verpakkingen fundamenteel kan veranderen. In Nederland heeft Nature's Pride de primeur. Ook voor The Greenery zou een coating een oplossing kunnen bieden. Is dit echt het beloofde wondermiddel? Dit artikel is verschenen in VMT 9.

Alternatief voor zuivel

Zal lokale soja yoghurteters over de streep trekken? Jumbo en De...

De Nieuwe Melkboer ontwikkelde een plantaardige yoghurtvariatie waarin ze onder andere de hele - in Nederland geteelde- sojaboon gebruiken. Jumbo legt het in meer dan 300 winkels in de schappen onder het huismerk Jumbo met het label 'Direct van de Boerderij'. Dit product raakt alle trends aan: lekker, Nutri-Score A, eiwit- en vezelrijk en lokaal geproduceerd. Hoe dat tot stand is gekomen, vertelt Menno Wigtman van Jumbo aan VMT. En Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer vertelt over de productontwikkeling.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Beeld: Shutterstock
NVWA

Zo gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving: 11 ervaringen op een rij

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1...

Supermarkten Jumbo, Plus en Picnic opperen één Engelstalig etiket op voedingsmiddelen in de hele Europese Unie. Volgens de supermarktleiders zou de overheid niet meer moeten eisen dat de informatie op etiketten in de Nederlandse supermarkten Nederlandstalig moet zijn. Zo willen de supermarkten een sterkere positie krijgen in de onderhandelingen met internationale leveranciers.

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in...

De meeste listeriosegevallen bij mensen zijn afkomstig van rundvlees, gevolgd door kip en zeevruchten. Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek waarin DNA-onderzoek van Listeria monocytogenes werd gecombineerd met epidemiologische data. In dit artikel een overzicht.

Biologisch

Stikstofbeleid raakt voedselproducenten, kansen voor biologisch:...

De uitspraak van de rechter over het terugdringen van de stikstofuitstoot raakt niet alleen de agrarische sector, maar ook de voedselproducenten. Voedsel zal duurder worden. De biologische sector ziet juist kansen door de uitspraak.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees
Parasiet

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Online campagne moet consumenten meer leren over gebruik supplementen
  2. Duurzame zuivel in Twix? Zo werken FrieslandCampina en Mars samen om dit te bereiken
  3. Danone stopt met Nutri-Score op drinkyoghurts
  4. Quality Time met IJsbrand: Handen wassen een precaire zaak (video)
  5. Voor abonneesExpert geeft 5 tips over 'bos van duurzaamheidswetten': 'Leg dit niet bij één persoon, maar bij een team'
  6. Zo bouwt PeelPioneers een nóg grotere schillenfabriek: 'Uiteindelijk mag niks meer in de verbrandingsoven verdwijnen'
  7. Op deze zes manieren probeert Albert Heijn voedselverspilling tegen te gaan
  8. Unilever wil met AI productiviteit verhogen
  9. Geneesmiddel of voedingssupplement? Rechtbank Gelderland doet uitspraak
  10. R&D'er over ervaringen wetgeving: 'Ga niet over-reguleren waardoor alleen grote bedrijven overblijven'
  1. NVWA schorst erkenning slachthuis vanwege slechte hygiëne
  2. Circulaire verpakkingen in 2050? Volgens TNO hebben deze 2 strategieën de meeste potentie
  3. Gezond snacken, wat wil de consument? Zo spelen Amerikaanse snackproducenten in op trends
  4. 18/9/2024 en 25/9/2024 | VMT webinar 'Dealen met MOAH en MOSH'
  5. Pesticidecocktails: zo ga je er in de praktijk mee om
  6. Food Future Event: met Meatable, Verstegen Spices&Sauces en Phycom praten over risico's nemen in productontwikkeling
  7. Voor abonneesGraatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren met hyperspectral imaging
  8. FSSC 22000 versie 6 krijgt GFSI-erkenning
  9. Productinnovaties augustus: vega parmezaanse kaas, vis- en kreeftsoep en plantaardig visassortiment
  10. Belgische recalls en waarschuwingen augustus: metaaldeeltjes kruidenmixen, bacterie gerookte eendenborst en ontbrekende allergenen brood