Voedselcontactmaterialen: zo vind je de balans tussen veiligheid, duurzaamheid en wetgeving (PPWR) 

Voedselcontactmaterialen: zo vind je de balans tussen veiligheid, duurzaamheid en wetgeving (PPWR) 
Beeld: Shutterstock

Wat is de huidige stand van zaken rondom voedselcontactmaterialen? Wat betekent nieuwe wet- en regelgeving, zoals de PPWR? Hoe vind je de juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid in een veranderend wettelijk landschap? En wat doe je als je wel BPA of MOAH in je materiaal vindt? Tijdens het Food Law Event op 10 juni vertellen Lieke Prinsen (Rassers Advocaten) en Elly Spies-Faber (FrieslandCampina) meer over dit actuele onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.     

Food Law Event 2025

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 10 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens het live event bespreken vele sprekers verschillende onderwerpen zoals de verwachte Europese beleidsontwikkelingen, acrylamidewetgeving, wetgeving voor biologische voedingsmiddelen, green claims en greenwashing, hoe om te gaan met wetgeving bij innovaties, traceerbaarheid in de supply chain, wetgeving bij exporteren buiten de Europese Unie, voedselcontactmaterialen, houdbaarheidsdata, allergenenwetgeving met bijbehorende risicobeoordelingen en de wereld van het lobbyen.  

Voedselcontactmaterialen

Wat is de huidige stand van zaken rondom voedselcontactmaterialen? Wat betekent de nieuwe wet- en regelgeving - zoals de PPWR -  voor de voedingsindustrie? Bij welke stof moet je waaraan denken? Tijdens deze kennissessie bespreken we de nieuwste inzichten en regels: wat mag wel en wat niet? Stoffen zoals BPA en MOAH staan steeds vaker ter discussie, maar wat betekent dat voor verpakkingen in de toekomst? Gaan we alles weer in glas verpakken?  

En wat betekent dit voor duurzaamheid? Wat is de impact van wetswijzigingen voor voedselproducenten en wat zijn de uitdagingen bij het beperken van de migratie van gevaarlijke stoffen? Hoe vind je de juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid in een veranderend wettelijk landschap? En wat als je wel een stof in je materiaal vindt? Hoe gaat dat qua handhaving? Lieke Prinsen, advocaat bij Rassers Advocaten, schetst het wettelijke kader. Elly Spies-Faber, senior expert packaging compliance bij FrieslandCampina, vertelt vervolgens meer over hoe je hier als producent in de praktijk mee om kunt gaan.  

Sprekers voedselcontactmaterialen  

Deze sessie wordt ingevuld door twee sprekers. Allereerst Lieke Prinsen, advocaat bij Rassers Advocaten. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Lieke Prinsen

De tweede spreker in deze sessie is Elly Spies-Faber, senior expert packaging compliance bij FrieslandCampina. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Elly Spies-Faber.  

Aanmelden

Wil je bij het Food Law Event aanwezig zijn en de genoemde presentaties bijwonen? Bekijk dan nu het programma en meld je aan.  

Bekijk het volledige programma 

Meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesRegulatory Affairs in de voedingsindustrie: 4 eigenschappen om aandacht te geven
  2. Analyse Nutri-Score: aanbevolen en afgeraden in verschillende EU-lidstaten
  3. 'Ziekenhuisbacterie' infiltreert voedselketen: EFSA waarschuwt voor antibioticaresistentie
  4. Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen helpen je verder
  5. Plantaardige steak zonder bindmiddelen? Planted combineert fermentatie en extrusie voor clean label vleesvervanger
  6. Voor abonneesTofu in de kantine? Risicobeoordeling isoflavonen zetten grootschalige consumptie van sojaproducten onder druk
  7. Voor abonneesNieuwe PFAS-normen in voeding: dit is de impact op de voedselindustrie
  8. Europarlement stemt in met uitstel duurzaamheidsrapportages
  9. Voor abonneesNederlander houdt vast aan stukje vlees, maar aanbod plantaardig groeit: 6 inzichten uit Eiwitmonitor 2024
  10. Eerste proeverijen en opschaling: Those Vegan Cowboys zet volgende stappen in niet-dierlijke caseïne
  1. Voor abonneesZo werkt Euro-Caps aan duurzaamheidswetgeving: 'Het is een grote berg, wij beginnen gewoon met scheppen'
  2. Nieuwe ingrediënten 2025: UpGrain introduceert upcycled gerstingrediënt voor voedingsindustrie
  3. Nederlandse brouwers bezorgd over importheffing: VS belangrijkste exportmarkt
  4. Bedrijfsovernames in voeding 2025: Unilever verkoopt Conimex
  5. Young QA: 'Hoe blijf je kritisch en voorkom je bedrijfsblindheid?'
  6. Voor abonneesWebinar ultrabewerkte voeding: 5 inzichten voor productontwikkelaars
  7. 'Versoepeling CSDDD geeft schijnzekerheid. Houd grip op mensenrechten in hele keten'
  8. Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor maart: Salmonella in dried bitter leaves
  9. Voor abonneesZo trekken bacteriofagen ten strijde tegen pathogenen zoals Listeria monocytogenes en Salmonella