Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Bijvoorbeeld bij de eiwittransitie, op gebied van de introductie van kweekvlees en -zuivel, de introductie van novel food producten en precisiefermentatie, de toepassing van GGO's, de productie van functional foods, duurzame voedselverpakkingen en nog veel meer.
Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht, neemt je mee in de ontwikkelingen van het levensmiddelenrecht in Europa. Waar een product eerst enkel voedselveilig moest zijn, moet het inmiddels óók gezond en duurzaam zijn. Dit zorgt in de praktijk vaak voor botsende belangen. Welke ontwikkelingen zien we momenteel in de voedingsindustrie? En waar liggen de ‘mitsen en maren’ op gebied van wetgeving? Remt de Europese wetgeving inderdaad de nieuwe trends en ontwikkelingen? En waar liggen de kansen voor voedingsproducenten? Alie de Boer neemt je aan de hand van praktijkvoorbeelden mee.
Spreker: Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht
Wat zijn momenteel de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op het gebied van voeding en voedselveiligheid? Welke actuele ontwikkelingen houden het ministerie op dit moment bezig? Wat is de stand van zaken op gebied van belangrijke onderwerpen zoals de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie, geeft de laatste stand van zaken rondom deze actuele onderwerpen.
Spreker: Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie
De Stichting Reclame Code (SRC) staat bekend om de beoordeling van klachten over onder andere voedingsmiddelen. Voor zowel consument als voedselproducent is het begin en eind van het SRC-proces bekend: het start met een klacht en eindigt met een uitspraak. Met de reclamecode als leidraad helpt SRC door middel van zelfregulering. Daardoor ontstaat een gelijk speelveld voor eerlijke concurrentie en bedrijfsvoering en zo moet misleiding voorkomen worden. Via zelfregulering voorkomt de SRC dat reclameregels tot in detail wettelijk worden vastgelegd. Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code (SRC), legt deze zelfreguleringspraktijk aan de hand van een aantal actuele zaken uit. Daarnaast geeft ze tips voor de industrie hoe zij het beste om kunnen gaan met deze zelfregulering en hoe zij misleiding kunnen voorkomen.
Spreker: Margreet Verhoef, Hoofd Klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code (SRC)