Hoe ga je als producent om met de wettelijke vereisten rondom acrylamide? Wat zijn de laatste ontwikkelingen in handhaving? En hoe zorg je ervoor dat je productieproces aan de juiste normen voldoet? Voor sommige producten gelden duidelijke normen, terwijl dat voor andere niet het geval is, wat soms tot lastige situaties leidt. Tijdens deze kennissessie duiken we in de uitdagingen rondom acrylamide: van monitoring tot consequenties voor bedrijven die de normen niet halen. Barbara Mutsaers trapt de sessie af met het wettelijke kader rondom acrylamide. Vervolgens vertelt Els Biesta-Peters, coördinerend specialistisch inspecteur bij de NVWA, meer over het handhavingsbeleid, de onderzoeksresultaten van de NVWA op gebied van acrylamide en de ontwikkelingen in Brussel.
Sprekers:
Els Biesta-Peters - Coördinerend specialistisch inspecteur NVWA
Barbara Mutsaers - Advocaat gespecialiseerd in Commercial Contracting & Litigation, Levensmiddelenrecht en Life Sciences
Wat is de huidige stand van zaken rondom wetgeving voor biologische levensmiddelen? Welke ontwikkelingen zijn er te verwachten in praktijk en wetgeving? Tijdens deze kennissessie bespreken we hoe de huidige regelgeving invloed heeft op de productie, verpakking en etikettering van biologische voeding. We kijken naar de uitdagingen bij (de)certificering en naleving van biologische wetgeving. Silvia Gawronski schetst het wettelijke kader. Vervolgens vertelt een producent hoe zij hiermee omgaan in de praktijk.
Sprekers:
Silvia Gawronski - Partner bij Van Traa Advocaten
Duurzaamheid staat hoog op de agenda van voedselproducenten. Maar hoe communiceer je hierover zonder beschuldigd te worden van greenwashing? In deze kennissessie onderzoeken we welke duurzaamheidsclaims je volgens de wet mag gebruiken, en waar de grens ligt tussen eerlijke communicatie en greenwashing. Hoe ga je om met zelfbedachte claims, en wat zijn de risico’s? Leidt strengere wetgeving er uiteindelijk toe dat bedrijven helemaal stoppen met duurzaamheidsclaims? Ontdek hoe je als producent transparant en verantwoord over duurzaamheid kunt communiceren, zonder de wettelijke grenzen te overschrijden. Met praktische voorbeelden en tips.
Sprekers:
Ebba Hoogenraad - Partner advertising and food law bij Hoogenraad & Haak advocaten (trademarks, copyrights, recall)
Innovatieve levensmiddelen moeten voldoen aan zeer strikte voedselveiligheidswetgeving in Europa. Maar wat doe je als die wetgeving achterloopt op de snelheid van innovatie? Tijdens deze kennissessie gaan we dieper in op de uitdagingen van novel food-aanvragen en goedkeuringen die jaren kunnen duren. Hoe kun je als producent kwalitatieve, innovatieve producten ontwikkelen, wanneer de wetgeving nog niet volledig is uitgekristalliseerd of ontbreekt? En hoe zorg je ervoor dat je voldoet aan de wet zonder je innovatiesnelheid te verliezen? Hoe belangrijk zijn tastings? Karin Verzijden verschaft de actuele stand van zaken van de toepasselijke wetgeving en bespreekt de praktijkervaringen met vertegenwoordigers van bedrijven die werken aan kweekvlees, kweekvis en producten op basis van precisiefermentatie. Tim van de Rijdt, CMO van Mosa Meat, deelt zijn praktijkervaringen vanuit de hoek van kweekvoeding. Marcel Wubbolts, CTO van Vivici, deelt zijn praktijkervaringen vanuit de hoek van precisiefermentatie.
Sprekers:
Tim van de Rijdt – CMO Mosa Meat
Karin Verzijden - Partner bij Axon Lawyers
Marcel Wubbolts - CTO van Vivici
Door toenemende due diligence wetgeving wordt traceerbaarheid in de gehele keten steeds belangrijker. Data, data, data is daarvoor nodig. Maar hoe verzamel je die benodigde data? Waar begin je? En hoe kunnen digitale tools en/of Artificial Intelligence helpen bij het voldoen aan duurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR? Waar moet je op letten en wat zijn de valkuilen bij AI? En wat zijn de meest actuele wettelijke wijzigingen op gebied van deze due diligence wetten? Annie Alting, duurzaamheidsconsultant en kwaliteitsexpert bij FactorDelta, geeft een overzicht van te nemen stappen om aan deze due diligence wetten te voldoen. Hoe pak je dat aan? Waar moet je op letten? Vervolgens vertelt een producent meer over hoe zij dit in de praktijk aanpakken.
Sprekers:
Annie Alting - Duurzaamheidconsultant en kwaliteit expert bij Factor Delta
Hoe blijf je als bedrijf up-to-date over de complexe en steeds veranderende wetgeving rond de import en export van levensmiddelen naar landen buiten de EU? Tijdens deze kennissessie krijg je een helder overzicht van het juridische kader. Welke praktische uitdagingen komen kijken bij het zakendoen buiten Europa? Ontdek waar je de juiste wetgeving kunt vinden voor export naar niet-EU-landen, en leer wat de grootste verschillen zijn tussen Europese en internationale regelgeving. En mag je producten naar landen buiten de EU exporteren die niet aan de Europese wetgeving voldoen? Hoe zorg je ervoor dat jouw etiket voldoet aan de vereisten in elk land, en hoe ga je om met onverwachte wetswijzigingen door crisissen of andere omstandigheden? Marijn van Tuijl, advocaat bij Ploum, schetst de wettelijke eisen op dit gebied. Producenten delen ervaringen en aanpak om binnen dit complexe landschap succesvol te blijven opereren.
Sprekers:
Marijn van Tuijl - Lawyer/ Partner bij Ploum
Wat is de huidige stand van zaken rondom voedselcontactmaterialen? Wat betekent de nieuwe wet- en regelgeving - zoals de PPWR - voor de voedingsindustrie? Bij welke stof moet je waaraan denken? Tijdens deze kennissessie bespreken we de nieuwste inzichten en regels: wat mag wel en wat niet? Stoffen zoals BPA en MOAH staan steeds vaker ter discussie, maar wat betekent dat voor verpakkingen in de toekomst? Gaan we alles weer in glas verpakken? En wat betekent dit voor duurzaamheid? Wat is de impact van wetswijzigingen voor oedselproducenten en wat zijn de uitdagingen bij het beperken van de migratie van gevaarlijke stoffen? Hoe vind je de juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid in een veranderend wettelijk landschap? En wat als je wel een stof in je materiaal vindt? Hoe gaat dat qua handhaving? Lieke Prinsen, advocaat bij Rassers Advocaten, schetst het wettelijke kader. Elly Spies-Faber, senior expert packaging compliance bij FrieslandCampina, vertelt vervolgens meer over hoe je hier als producent in de praktijk mee om kunt gaan.
Sprekers:
Elly Spies-Faber - Senior Expert Packaging Compliance at FrieslandCampina
Lieke Prinsen - Advocaat bij Rassers Advocaten
Consumenten blijven worstelen met houdbaarheidsdata, ondanks initiatieven zoals het “kijk, ruik, proef” label. Maar heeft dit daadwerkelijk effect? Wordt er minder voedsel verspild? In deze kennissessie gaan we dieper in op de vraag of deze acties werken en welke rol technologische ontwikkelingen spelen in het verduidelijken van houdbaarheidsdata. We bespreken hoe producenten zelf transparanter kunnen zijn en wat de huidige wetgeving hierover zegt. Daarnaast kijken we vooruit naar mogelijke toekomstige regelgeving en hoe bedrijven zich hierop kunnen voorbereiden. Wat zijn eventuele mogelijkheden voor de toekomst? Précon begint met het wettelijke kader en duidelijke praktijkvoorbeelden. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, vertelt vervolgens meer over de voedselveiligheidsaspecten en de consumentenkant.
Sprekers:
Wieke van der Vossen - Expert Voedselveiligheid & Projectleider Levensmiddelendatabank bij Voedingscentrum
Wat is de impact van nieuwe wetgeving op risicobeoordelingen en hoe moeten producenten hiermee omgaan? Hoe kan analyse bijdragen aan het leveren van input voor deze risicobeoordelingen? Wat zijn de ontwikkelingen op gebied van internationale wetgeving en implementatie van het Nederlandse beleid?
Tijdens deze kennissessie krijg je antwoorden op deze en andere cruciale vragen. Marjan van Ravenhorst vertelt over de laatste stand van zaken op gebied van internationale wetgeving en risicobeoordelingen. Nathalie Smits, Thema coördinator Beleidsondersteunend Onderzoek (BO) bij Wageningen University & Research (WUR), vertelt vervolgens meer over allergenenanalyses en harmonisatie op Europees niveau. Jan Eliëns, Senior inspecteur Toezichtontwikkeling bij de NVWA, vertelt tot slot meer over de inhoud en samenhang van het Richtlijnendocument en de Beleidsregel en de invulling van de handhaving in Nederland door de NVWA.
Sprekers:
Nathalie Smits - Thema coördinator Beleidsondersteunend Onderzoek (BO) bij Wageningen University & Research (WUR) en Researcher Bioassays bij WFSR
Jan Eliëns - Senior Inspecteur Toezichtontwikkeling NVWA
Marjan van Ravenhorst - Director/ consultant Allergenen Consultancy