Acrylamide en de wet: zo kijkt de NVWA ernaar 

Acrylamide en de wet: zo kijkt de NVWA ernaar 
Beeld: Shutterstock

Acrylamide is voor veel producenten een belangrijk aandachtspunt. Maar hoe ga je als producent om met de wettelijke vereisten rondom acrylamide? Wat zijn de laatste ontwikkelingen in handhaving? En wat komt eraan vanuit Brussel? Tijdens het Food Law Event op 10 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD), Els Biesta-Peters (NVWA) en Sarah Inkelaar (NVWA) meer over dit actuele onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.    

Food Law Event 2025

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 10 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens het live event bespreken vele sprekers verschillende onderwerpen zoals de verwachte Europese beleidsontwikkelingen, acrylamidewetgeving, wetgeving voor biologische voedingsmiddelen, green claims en greenwashing, hoe om te gaan met wetgeving bij innovaties, traceerbaarheid in de supply chain, wetgeving bij exporteren buiten de Europese Unie, voedselcontactmaterialen, houdbaarheidsdata, allergenenwetgeving met bijbehorende risicobeoordelingen en de wereld van het lobbyen. 

Acrylamide en de wet

Hoe ga je als producent om met de wettelijke vereisten rondom acrylamide? Wat zijn de laatste ontwikkelingen in handhaving? En hoe zorg je ervoor dat je productieproces aan de juiste normen voldoet? Voor sommige producten gelden duidelijke normen, terwijl dat voor andere niet het geval is, wat soms tot lastige situaties leidt. Tijdens deze kennissessie duiken we in de uitdagingen rondom acrylamide: van monitoring tot consequenties voor bedrijven die de normen niet halen. Barbara Mutsaers trapt de sessie af met het wettelijke kader rondom acrylamide. Vervolgens vertelt Els Biesta-Peters, coördinerend specialistisch inspecteur bij de NVWA, meer over het handhavingsbeleid, de onderzoeksresultaten van de NVWA op gebied van acrylamide en de ontwikkelingen in Brussel.  Tot slot vertelt Sarah Inkelaar, Projectleider Voedselveiligheid bij de NVWA, meer over de praktische kant van acrylamide-inspecties. Waar letten inspecteurs op? En waar kunnen producenten op letten?   

Sprekers

Deze sessie wordt ingevuld door drie sprekers. Allereerst Barbara Mutsaers, advocaat bij AKD. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Barbara Mutsaers.  

De tweede spreker in deze sessie is Els Biesta-Peters, coördinerend specialistisch inspecteur bij de NVWA. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Els Biesta-Peters.  

De derde spreker in deze sessie is Sarah Inkelaar, Projectleider Voedselveiligheid bij de NVWA. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Sarah Inkelaar.  

Aanmelden

Wil je bij het Food Law Event aanwezig zijn en de genoemde presentaties bijwonen? Bekijk dan nu het programma en meld je aan. 

Bekijk het volledige programma

Meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesHoe zit het nu met de meldplicht? NVWA reageert op vier vragen
  2. Voor abonneesWebinar terugkijken: hoe borg je de voedselveiligheid bij hergebruik van zijstromen?
  3. Voor abonneesInnovaties opschalen zonder te falen? Let op deze 3 kritische onderdelen voordat je begint
  4. Voor abonneesUitbraak van salmonella bij Ferrero met veel zieke kinderen: wat kunnen we leren?
  5. GesponsordPlukon optimaliseert hygiëne en productie met de Flexxomatten van Flexxolutions
  6. Een gezonde, eiwitrijke muffin met mycoproteïne als vetvervanger? 'We wilden experimenteren voorbij vleesvervangers'
  7. Belangrijke functiewisselingen 2025: topvrouw Marit van Egmond vertrekt bij Albert Heijn
  8. Opvallend in voedselveiligheid: THC gevonden in snoep en chips
  9. Vivera neemt De Vegetarische Slager over van Unilever
  10. Reacties industrie op Omnibus voorstel: 'We kunnen nu zeker niet achteroverleunen'
  1. Schaarste rundvlees leidt tot forse prijsstijgingen
  2. Voor abonnees6 tips: zo maak je een voedingswaardetabel die aan de wet voldoet
  3. Voor abonneesVMT 1 (2025): De dilemma's van minder bewerkt
  4. Duurzaamheidsclaims: zo gaat ACM-handhaving eruit zien
  5. Voor abonnees'Innovatieve maïs draagt bij aan oplossing voedselcrisis en gezondheidsproblemen'
  6. Voor abonneesVan avocado tot bananen: 3 voorbeelden van True Pricing
  7. Voor abonneesVan plaagdier tot delicatesse: Crustalicious zet krabben om in waardevol product
  8. Voor abonneesOesters teruggeroepen wegens norovirus-uitbraak
  9. Voor abonneesHoogleraar pleit voor milde scheiding: 'Kijk naar functionaliteit in plaats van zuiverheid bij productontwikkeling'
  10. Acht mensen door besmette blauwe bessen Albert Heijn in ziekenhuis