Nieuwe allergenen wetgeving en risicobeoordelingen: antwoord op prangende vragen 

Nieuwe allergenen wetgeving en risicobeoordelingen: antwoord op prangende vragen 
Beeld: Shutterstock

Wat is de impact van nieuwe wetgeving op risicobeoordelingen en hoe moeten producenten hiermee omgaan? Wat zijn de ontwikkelingen op gebied van internationale wetgeving? Hoe staat het met de harmonisatie op Europees niveau? En hoe ziet de handhaving van de NVWA eruit op gebied van allergenen? Tijdens het Food Law Event op 10 juni vertellen Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy), Nathalie Smits (WUR) en Jan Eliëns (NVWA) meer over het onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.     

Food Law Event 2025

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 10 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens het live event bespreken vele sprekers verschillende onderwerpen zoals de verwachte Europese beleidsontwikkelingen, acrylamidewetgeving, wetgeving voor biologische voedingsmiddelen, green claims en greenwashing, hoe om te gaan met wetgeving bij innovaties, traceerbaarheid in de supply chain, wetgeving bij exporteren buiten de Europese Unie, voedselcontactmaterialen, houdbaarheidsdata, allergenenwetgeving met bijbehorende risicobeoordelingen en de wereld van het lobbyen.  

Allergenen wetgeving

Wat is de impact van nieuwe wetgeving op risicobeoordelingen en hoe moeten producenten hiermee omgaan? Hoe kan analyse bijdragen aan het leveren van input voor deze risicobeoordelingen? Wat zijn de ontwikkelingen op gebied van internationale wetgeving en implementatie van het Nederlandse beleid? Tijdens deze kennissessie krijg je antwoorden op deze en andere cruciale vragen. Marjan van Ravenhorst vertelt over de laatste stand van zaken op gebied van internationale wetgeving en risicobeoordelingen. Nathalie Smits, Thema coördinator Beleidsondersteunend Onderzoek (BO) bij Wageningen University & Research (WUR), vertelt vervolgens meer over allergenenanalyses en harmonisatie op Europees niveau. Jan Eliëns, Senior inspecteur Toezichtontwikkeling bij de NVWA, vertelt tot slot meer over de inhoud en samenhang van het Richtlijnendocument en de Beleidsregel en de invulling van de handhaving in Nederland door de NVWA. 

Sprekers allergenen

Deze sessie wordt ingevuld door drie sprekers. Allereerst Marjan van Ravenhorst, director/consultant bij Allergenen Consultancy. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Marjan van Ravenhorst.  

De tweede spreker in deze sessie is Nathalie Smits, Thema coördinator Beleidsondersteunend Onderzoek (BO) bij Wageningen University & Research (WUR). Bekijk hier het LinkedIn profiel van Nathalie Smits.  

Tot slot wordt de sessie afgesloten door Jan Eliëns, Senior inspecteur Toezichtontwikkeling bij de NVWA. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Jan Eliëns

Aanmelden

Wil je bij het Food Law Event aanwezig zijn en de genoemde presentaties bijwonen? Bekijk dan nu het programma en meld je aan.  

Bekijk het volledige programma 

Meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.