Carmen Groeneveld
Redacteur VMT
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Redacteur VMT
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
President Trump dreigt dat hij een importtarief van 25% gaat invoeren voor goederen uit de Europese Unie. 3% van de totale export van Nederlandse voedselproducenten gaat naar de Verenigde Staten. Het gaat vooral om alcoholische dranken, vis, groente & fruit, kaas en chocolade. Wat zijn de gevolgen van deze importheffingen voor de industrie? ABN Amro onderzocht het.
De verpakkingsindustrie innoveert, vooral op het gebied van duurzaamheid. Dit wordt niet alleen gedreven door wetgeving zoals de PPWR, maar ook door de veranderende consumentenbehoeften. Tijdens de PLMA Packaging Conference schetste Mintel de huidige ontwikkelingen in private label verpakkingen. In dit artikel de 5 ontwikkelingen op een rij.
Europese wetswijzigingen hebben gevolgen voor de Nederlandse wetgeving. Wat kunnen we de komende tijd verwachten aan Europese beleidsontwikkelingen? Hoe kunnen producenten voorbereid zijn op de eisen van morgen? Wat zijn de plannen van de Europese Unie. Bo Dohmen, senior manager nutrition & health bij FoodDrinkEurope, vertelt tijdens het Food Law Event op 10 juni meer over dit actuele onderwerp.
De Europese Commissie komt vandaag met een voorstel voor versimpeling van Europese wetgeving zoals de CSRD en de CSDDD. Hiermee wil de Commissie naar eigen zeggen concurrentie bevorderen en investeringscapaciteiten creëren. Ongeveer 70% van de bedrijven hoeven niet aan CSRD en CSDDD te voldoen. De Europese Commissie benadrukt dat de klimaat- en sociale doelen daarbij niet veranderen.
Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het aangepaste Handboek additieven in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom het onderwerp. In het handboek geeft de NVWA 11 tips. In dit artikel de 11 tips op een rij.
Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.
Hoe ziet de wereld van lobbyen eruit? Hoe ga je als producent om met wetgeving voor acrylamide? Hoe voorkom je greenwashing bij gebruik van Green Claims? Hoe kan AI helpen bij dataverzameling voor duurzaamheidswetgeving? En hoe ziet de handhaving eruit op gebied van allergenenwetgeving? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 10 juni in Utrecht.
Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.
In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.
Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.