Carmen Groeneveld
Redacteur VMT
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Redacteur VMT
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
De ontbossingswetgeving (EUDR) geldt voor de voedingsindustrie voor producten gemaakt met en van soja, palmolie, koffie, cacao en rundvlees. Deze wetgeving werd in 2024 met een jaar uitgesteld. Vanaf eind 2025 moeten bedrijven in fasen aan deze wetgeving voldoen.
Eerlijke etiketten, logo's en claims die niet misleiden. Dat is het doel van de geldende wetgeving op dit vlak. Maar is de huidige wetgeving voldoende? Wat kan er beter in de wetgeving voor etikettering, logo's en claims? En wat zijn tips voor voedselproducenten op dit gebied? VMT sprak hierover met Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedingscentrum. "Volledig digitale etiketten zijn geen goed idee."
Wat is de huidige stand van zaken rondom voedselcontactmaterialen? Wat betekent nieuwe wet- en regelgeving, zoals de PPWR? Hoe vind je de juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid in een veranderend wettelijk landschap? En wat doe je als je wel BPA of MOAH in je materiaal vindt? Tijdens het Food Law Event op 10 juni vertellen Lieke Prinsen (Rassers Advocaten) en Elly Spies-Faber (FrieslandCampina) meer over dit actuele onderwerp.
Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.
Duurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven druk bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met Rob Koller (Coffee Director) en Pieter Brokx (CFO) van Euro-Caps over hoe zij hiermee omgaan. "Eigenlijk is het vinkje op vinkje op vinkje." Dit is het eerste artikel in een serie.
In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.
Lobbyen, een activiteit waar de meningen in de industrie over verdeeld zijn. Toch speelt het een belangrijke rol bij het tot stand komen van wetgeving. Tijdens het Food Law Event op 10 juni neemt Frans van Dongen (COV) je aan de hand van voorbeelden mee in de wereld van het lobbyen. Hoe werkt het precies? Wie beïnvloedt wie? Kunnen we zonder lobbyen, of is het onmisbaar?
De Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) is inmiddels van kracht. In verschillende fasen moeten producenten aan nieuwe regels gaan voldoen op het gebied van verpakkingen. Nog niet alles is uitgewerkt, maar toch geldt de nieuwe wet al. Wat is er tot nu toe bekend vanuit de PPWR? Tijdens de PLMA Packaging Conference bracht Leena Whittaker van EuroCommerce dit in kaart. In dit artikel overzichtelijk op een rij wat tot nu toe bekend is over deze wetgeving.
Hoe ziet de wereld van lobbyen eruit? Hoe ga je als producent om met wetgeving voor acrylamide? Hoe voorkom je greenwashing bij gebruik van Green Claims? Hoe kan AI helpen bij dataverzameling voor duurzaamheidswetgeving? En hoe ziet de handhaving eruit op gebied van allergenenwetgeving? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 10 juni in Utrecht.
Acrylamide is voor veel producenten een belangrijk aandachtspunt. Maar hoe ga je als producent om met de wettelijke vereisten rondom acrylamide? Wat zijn de laatste ontwikkelingen in handhaving? En wat komt eraan vanuit Brussel? Tijdens het Food Law Event op 10 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD), Els Biesta-Peters (NVWA) en Sarah Inkelaar (NVWA) meer over dit actuele onderwerp.