Consumenten kochten in 2022 meer biologische producten
Biologisch

VMT webinar: de authenticiteit van (biologische) producten bepalen

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren, en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Op 19 februari 2025 organiseert VMT een voor abonnees gratis webinar over de authenticiteit van (biologische) producten.

Voedingsclaims

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Voor abonnees
Voor abonnees
Alternatief voor zuivel

Voor abonnees 4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees
Parasiet

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

BPA

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

Fermentatie

Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in...

Ondernemers in precisiefermentatie die willen opschalen in precisiefermentatie kunnen binnenkort terecht bij NIZO. En bedrijven die bezig zijn met celkweek kunnen terecht bij een nieuwe onafhankelijke spinoff van Mosa Meat.

  1. Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in twee nieuwe pilot plants
  2. Voor abonneesEuropese Commissie: nieuwe beperkingen op Iraanse pistachenoten vanwege aflatoxines
  3. Voor abonneesNieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bron
  4. Belgische voedingsproducenten kunnen samen met supermarkten gezonde keuzes pushen
  5. Chocolade in 2025: 'Deze vier trends mag je niet missen'
  6. Voor abonneesHet oeroude worstenbroodje, maar dan Halal gecertificeerd
  7. Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk risico op verstikking bij Jelly Straws
  8. Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken
  9. EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen
  10. Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe frietverpakking
  11. Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen herbruikbaar alternatief
  12. Memo Cargill: duizenden banen weg
  13. Voor abonnees6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijen
  14. Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk salmonella in kalkoenfilet mignon
  15. Voor abonneesBelangrijkste punten onderzoek etikettering: 'Hiaten in EU-wetgeving kunnen misleiding in de hand werken'
  1. Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen: 'Producent moet voldoen aan EU wetgeving'
  2. Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de foodindustrie als isolaat of meel'
  3. Innova top 10 trends 2025: dit verwachten consumenten van ingrediënten, plantaardig en van AI
  4. Voor abonneesOnderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten
  5. Additieven weglaten uit de lijst van ingrediënten? In deze gevallen mag het
  6. Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op
  7. Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade
  8. Voor abonneesWebinar terugkijken: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Expert en foodbedrijven geven tips
  9. Rondje innovaties SIAL: vooral eiwitverrijking, functionele ingrediënten en konjak
  10. GesponsordMinder controles en lagere kosten met ACS-certificering van DNV
  11. Europees Hof: 'Verbod vleesnamen voor plantaardige producten niet toegestaan'
  12. Voor abonneesWell on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?
  13. Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24
  14. Belgische recalls en waarschuwingen september: salmonella in kipfilet
  15. Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van Albert Heijn, Peel Pioneers, Lowlander en Riedel (update)