Beeld: Royal Smilde

Twee QA'ers delen wetgeving ervaringen: 'Datadrift leidt tot...

VISIE OP WETGEVING - In de voedingsindustrie spreken we volgens Royal Smilde van startups, 'boefjes' die de grenzen van de wetgeving opzoeken en grote betrouwbare commodity spelers. "Men verwacht van ons de creativiteit van een startup, de prijs van een 'boefje' en de professionaliteit van een commodity speler", stellen Ruud Tamsma en Marianne Hoogeveen, kwaliteitsmanagers bij Royal Smilde. VMT sprak met hen over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het tiende artikel in een serie.

Beeld: Koninklijke Verkade

QA'er uit koekjesbranche: 'Wetgeving helpt me vaker dan het me...

VISIE OP WETGEVING - Voor alle Europese lidstaten geldt in principe dezelfde Europese wetgeving. Wel hebben lidstaten vaak ook nog nationale wetgeving. "Ik ben qua wetgeving blij dat ik in Europa woon, het is hier best goed geregeld", stelt Francis Driessen, QHSE manager bij Koninklijke Verkade. VMT sprak met Driessen over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere QA'ers. Dit is het negende artikel in een serie.

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2

De minerale oliën MOAH en MOSH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Sinds 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen aan de hand van actielimieten. Maar hoe zit het nou precies? Bekijk hier deel 2 van het tweeluik VMT-webinar 'Dealen met MOAH en MOSH'.

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #1

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #1

De minerale oliën MOAH en MOSH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Sinds 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen aan de hand van actielimieten. Maar hoe zit het nou precies? Bekijk hier deel 1 van het tweeluik VMT-webinar 'Dealen met MOAH en MOSH'.

In het laboratorium van QTI Services springt één apparaat eruit: de Full Automatic CHRONECT workstation MOSH/MOAH. (Foto's: Marco de Swart)

Frustraties in de voedingsindustrie: hoe toon je MOAH aan in...

Sinds 1 januari 2024 handhaaft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op minerale olie aromatische koolwaterstoffen (MOAH) in voedingsmiddelen. Een hoofdpijndossier voor de voedingsindustrie, vertellen experts aan VMT. De besmettingsbron is moeilijk te achterhalen en de analyse-uitslagen lijken discutabel. Gloort er hoop aan de horizon?

Handig overzicht: deze artikelen helpen je op weg bij recente wetswijzigingen

Handig overzicht: deze artikelen helpen je op weg bij recente...

Niets zo veranderlijk als levensmiddelenwetgeving. Ook de afgelopen maanden zijn weer een aantal wijzigingen de revue gepasseerd. Hoe gaat de industrie om met deze wijzigingen? Wat zijn tips en ervaringen vanuit producenten en brancheverenigingen? VMT zet een aantal handige artikelen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Industrie over MOAH: 'Richtlijnen NVWA duidelijk, maar Europese...

De minerale oliën MOAH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Per 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen door meer duidelijkheid te geven. Dit doet zij aan de hand van actielimieten. Maar waar lopen producenten tegenaan op het gebied van MOAH? En wat voor tips hebben zij voor andere producenten? VMT deed een rondvraag.

Foto: Shutterstock

Europees Parlement bereikt akkoord over recycling verpakkingen

Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben een voorlopig akkoord bereikt over vernieuwde regels voor verpakkingen. De regels moeten een circulaire economie stimuleren en het gebruik van verpakkingsmateriaal terugdringen.

MOAH en MOSH: antwoord op prangende vragen (video)

MOAH en MOSH: antwoord op prangende vragen (video)

Wat betreft MOAH zijn er constant veranderingen. Elk moment zou er een verordening uitgebracht kunnen worden om te kunnen verwijzen naar de geldende limieten op voedingsmiddelen. Wat is de stand van zaken in november 2023? In deze informatieve video wordt alles uitgelegd door expert Ruben Thomaes van Eurofins.

Strengere handhaving MOAH: NVWA maakt richtlijnen bekend

Strengere handhaving MOAH: NVWA maakt richtlijnen bekend

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat per 1 januari 2024 strenger handhaven op minerale oliën. Een tijdelijk handhavingsbeleid van NVWA moet het gehalte MOAH in levensmiddelen terugdringen.