Nieuwe Europese richtlijn MOSH MOAH-analyse

Nieuwe Europese richtlijn MOSH MOAH-analyse

Op 5 december 2019 werd in de Europese richtlijn JRC EUR 29666 vastgesteld hoe de analyse methode van de veelbesproken MOSH en MOAH in babyvoeding eruit moet zien. Er ontstond behoefte aan een nieuwe richtlijn, na een publicatie van Foodwatch in 2019.

Foodwatch publiceerde dit rapport nadat zij een aantal merken zuigelingenvoeding hadden laten analyseren.

MOSH en MOAH zijn verzamelnamen voor grote groepen stoffen die kunnen voorkomen in voedingsmiddelen door ‘besmetting’ met minerale oliën, die niet thuishoren in voeding. Bijvoorbeeld via migratie van minerale inkt uit de verpakking of via de smeerolie van machines die in contact komen met het product. De nieuwe richtlijn moet analysemethoden voor MOAH in babyvoeding meer gelijktrekken, zodat analyseresultaten beter met elkaar te vergelijken zijn. Khalid Bensbaho, specialist in MOSH en MOAH-analyses bij het Eurofins lab in Zeeuws-Vlaanderen, legt uit wat er nieuw is. Zo is er een extra processtap aan de analyse toegevoegd. En het is nu ook mogelijk om de bron van de ‘besmetting’ te achterhalen.

Voor MOSH en MOAH waren geen wettelijke eisen vastgesteld, maar Foodwatch stelde dat contaminatie met minerale oliën in zuigelingenvoeding niet gewenst is. Producenten trokken de resultaten van Foodwatch in twijfel en kwamen met andere onderzoeksresultaten. In Brussel, bij het Joint Research Centre van de Europese Commissie, maakten 77 stakeholders op 5 december 2019 afspraken tijdens een rondetafelgesprek, waaronder vertegenwoordigers van producenten van zuigelingenvoeding, laboratoria, EFSA en het Joint Research Centre zelf.

“We moeten kinderen beschermen tegen MOSH en MOAH”

“De richtlijn gaat alleen over de methode voor het analyseren van MOAH in melkpoeder”, vertelt Bensbaho, die bij het rondetafelgesprek aanwezig was. “Per voedingsproduct verschilt de methode namelijk. Het onderzoek naar MOSH en MOAH is daardoor uitermate complex. Veel zaken en stoffen kunnen storing veroorzaken tijdens het onderzoek en moeten dus worden geëlimineerd, zodat het onderzoek de juiste uitkomst heeft.” In dit geval gaat het over babyvoeding. “Kleine kinderen zijn kwetsbaar. We moeten hen beschermen tegen stoffen als MOSH en MOAH. Ieder lab had zijn eigen analysemethode. Met de komst van de nieuwe richtlijn is er geen discussie meer over de uitkomsten van het onderzoek.”

Extra processtappen in de analysemethode

Tijdens de analyse onderzoeken laboratoria eerst of MOSH en MOAH in de zuigelingenvoeding voorkomen. “Daarna moeten alle laboratoria bevestigen dat het gaat om olie uit een fossiele bron. Dat gebeurde nog niet in elk laboratorium. Zo onderscheiden we de minerale olie van plantaardige olie”, legt Bensbaho uit. Ook in de analyse van MOSH en MOAH in zuigelingenvoeding, zijn er stoorfactoren. “In het monster zitten vaak vetzuren van natuurlijke oorsprong. Daarom is ‘verzeping’ een noodzakelijke stap om de vetzuren uit het monster te halen. De vetzuren bemoeilijken de meting namelijk. De richtlijn is dat de verzeping minimaal 30 minuten moet duren.”

Terug naar de bron

Niet alleen bevestigen specialisten dát het gaat om minerale olie, ze onderzoeken ook om welk type minerale olie het gaat. Bensbaho vertelt verder: “Minerale olie heeft een soort vingerafdruk: de zogenoemde fingerprint van de koolstofketens. Aan de hand daarvan achterhalen we de bron. Zo heeft benzine waarden tussen C6 en C12 en diesel tussen de C10 en C30. Kerosine of smeerolie hebben weer andere herkenbare waarden. Zo kunnen we een uitspraak doen over waar de minerale olie vandaan komt. Dat kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van de verpakking. Bijvoorbeeld als de minerale inkt migreert vanuit het karton naar het voedingsproduct”, aldus Bensbaho. Maar dat is niet de enige mogelijkheid hoe MOSH en MOAH in een voedingsproduct terecht kunnen komen. Bensbaho: “Tijdens het productieproces kan smeerolie in machines voor besmetting zorgen. En bij het transport kunnen uitlaatgassen spreekwoordelijk roet in het eten gooien.”

Besmettingsmogelijkheden

“Bijna elk product moet op transport. Stel: de lading komt per vliegtuig en de producent neemt geen maatregelen om de contaminatie te beperken. Dan kunnen er door de kerosine die vrijkomt in de lucht tijdens het laden en lossen maar zo MOSH en MOAH in het voedingsproduct terechtkomen. Andere mogelijke bronnen zijn milieuvervuiling of pesticiden, die ook minerale oliën kunnen bevatten. Besmetting kan plaatsvinden als een product bijvoorbeeld tijdens transport in contact komt met een ander product zonder bescherming. Vaak heeft een producent meerdere producten, die hij maakt met verschillende grondstoffen en halffabricaten uit diverse landen. Daarom weet hij zelf vaak niet waar de bron zit. Het analyseresultaat biedt dan aanknopingspunten.”

Lees ook: https://www.vmt.nl/voedselveiligheid-kwaliteit/nieuws/2019/11/rivm-beantwoordt-5-vragen-over-mosh-en-moah-10138969

Auteur: Eurofins Food, Feed, Water Benelux, kennispartner van VMT

Onderdeel van de collectie

MOAH & MOSH

De minerale oliën MOAH vormen een lastig onderwerp voor de voedingsindustrie. Per 1 januari 2024 handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen door meer duidelijkheid te geven. Toch blijven er vragen.

Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in Nederland Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in...

De meeste listeriosegevallen bij mensen zijn afkomstig van rundvlees, gevolgd door kip en zeevruchten. Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek waarin DNA-onderzoek van Listeria monocytogenes werd gecombineerd met epidemiologische data. In dit artikel een overzicht.

Foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: alles wat je moet weten over MOSH en MOAH

Steeds meer onderzoeken belichten de gezondheidsrisico's van MOSH en MOAH. De stoffen zijn moeilijk afbreekbaar en stapelen zich op in het lichaam. De NVWA handhaaft op MOAH sinds er op Europees niveau grenswaardes gelden. Dit artikel belicht álles wat je moet weten over minerale oliën en de verplichte testprocedures volgens het handhavingsbeleid van de NVWA.

Salmonella-uitbraak in Canada: minigebak teruggeroepenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak in Canada: minigebak teruggeroepen

In Canada heeft een uitbraak van Salmonella Enteritidis geleid tot 61 bevestigde ziektegevallen, waarvan 17 personen in het ziekenhuis zijn opgenomen. De uitbraak is herleid naar minigebak van het merk Sweet Cream, dat inmiddels landelijk is teruggeroepen.

Onderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Onderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketen

Wetenschappers hebben geanalyseerd hoe voedselgerelateerde trematodeninfecties zich ontwikkelen. Ze voorspellen dat het aantal infecties wereldwijd tot 2030 stabiel zal blijven. Hoewel deze infecties vooral voorkomen in Zuidoost-Azië en de West-Pacifische regio, nemen ze ook toe in andere delen van de wereld, zoals Amerika en Europa.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Crisismanagement bij besmette Poolse blauwe bessen: hoe nu verder?

De recente besmetting met hepatitis A in diepvries blauwe bessen van Albert Heijn zet voedselveiligheid in de schijnwerpers. De besmette bessen, afkomstig uit Polen, leidden in Nederland tot een grootschalige terughaalactie. Hoewel er snel is gereageerd en consumenten werden geïnformeerd, lijkt in Polen de aandacht voor het incident minimaal. Hoe wordt de situatie verder aangepakt en wat zijn de vervolgstappen in het crisismanagement?

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en komt eraan in 2025Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.