Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2

De minerale oliën MOAH en MOSH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Sinds 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen aan de hand van actielimieten. Maar hoe zit het nou precies? Bekijk hier deel 2 van het tweeluik VMT-webinar 'Dealen met MOAH en MOSH'.

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #1

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #1

De minerale oliën MOAH en MOSH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Sinds 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen aan de hand van actielimieten. Maar hoe zit het nou precies? Bekijk hier deel 1 van het tweeluik VMT-webinar 'Dealen met MOAH en MOSH'.

Beeld: PepsiCo

Ervaring QA'er: 'Er moet vaak eerst iets fout gaan voor er wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Voor QA'ers is het belangrijk om up-to-date te blijven op gebied van wet- en regelgeving. Het aantal wetten neemt alleen maar toe. Marcus Bot, FSQA manager bij PepsiCo, vraagt zich bij sommige wetten af welk doel ze nu hebben. VMT sprak met hem over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere QA'ers. Dit is het derde artikel in een serie.

Beeld: Shutterstock

Industrie over MOAH: 'Richtlijnen NVWA duidelijk, maar Europese...

De minerale oliën MOAH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Per 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen door meer duidelijkheid te geven. Dit doet zij aan de hand van actielimieten. Maar waar lopen producenten tegenaan op het gebied van MOAH? En wat voor tips hebben zij voor andere producenten? VMT deed een rondvraag.

Foto: Shutterstock

Europees Parlement bereikt akkoord over recycling verpakkingen

Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben een voorlopig akkoord bereikt over vernieuwde regels voor verpakkingen. De regels moeten een circulaire economie stimuleren en het gebruik van verpakkingsmateriaal terugdringen.

Strengere handhaving MOAH: NVWA maakt richtlijnen bekend

Strengere handhaving MOAH: NVWA maakt richtlijnen bekend

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat per 1 januari 2024 strenger handhaven op minerale oliën. Een tijdelijk handhavingsbeleid van NVWA moet het gehalte MOAH in levensmiddelen terugdringen.

Sommige residuen van minerale olie blijven een gezondheidsrisico

Sommige residuen van minerale olie blijven een gezondheidsrisico

Een nieuwe risicoanalyse van de Europese Food Safety Authority (EFSA) laat zien dat sommige residuen van minerale olie in voedsel een risico voor de gezondheid opleveren. Resten van minerale oliën kunnen migreren van kartonnen dozen en ander verpakkingsmateriaal naar voedsel wanneer ze zijn gemaakt van gerecycled oud papier.

Aanwezigheid MOAH in voedingsmiddelen aan banden gelegd? Europese Commissie stelt limieten vast

Aanwezigheid MOAH in voedingsmiddelen aan banden gelegd? Europese...

De Europese Commissie stelde recent limieten vast voor de aanwezigheid van de minerale olie MOAH in voedingsmiddelen. De limieten gaan direct in en het is aan de lidstaten om vast te stellen hoe zij hierop gaan handhaven. De Europese Commissie besloot met het vaststellen van de limieten niet te wachten op de publicatie van de EFSA over de veiligheid van MOSH en MOAH.

Reactie Unilever op actie Foodwatch: recall bouillonblokjes met MOAH in Frankrijk

Reactie Unilever op actie Foodwatch: recall bouillonblokjes met MOAH...

Foodwatch heeft in vijf landen telkens bij één supermarkt alle Knorr bouillonblokjes opgekocht om aandacht te vragen voor de te hoge gehaltes MOAH en het onderzoek dat de voedselwaakhond hiernaar heeft gedaan. Ondanks dat Unilever vindt dat de bouillonblokjes aan alle eisen voldoen, heeft het voedingsconcern de producten in Frankrijk toch uit de schappen teruggehaald. In Nederland vooralsnog niet.

Brood, gebak en koek: 8 tips om aan de nieuwste eisen te voldoen

Brood, gebak en koek: 8 tips om aan de nieuwste eisen te voldoen

KENNISPARTNER - Als industriële bakkerij lever je graag kwaliteit. Op het gebied van voedselveiligheid zit dat meestal wel goed: veel bakkerijproducten worden immers nog afgebakken of juist verkocht als dagproduct. Toch kunnen er tijdens het bakproces schadelijke stoffen vrijkomen en zijn er koelproducten die gevoelig zijn voor de groei van Listeria monocytogenes. Hoe beheers je deze risico's?