Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1...

Supermarkten Jumbo, Plus en Picnic opperen één Engelstalig etiket op voedingsmiddelen in de hele Europese Unie. Volgens de supermarktleiders zou de overheid niet meer moeten eisen dat de informatie op etiketten in de Nederlandse supermarkten Nederlandstalig moet zijn. Zo willen de supermarkten een sterkere positie krijgen in de onderhandelingen met internationale leveranciers.

Natuurlijke energiedrank gemaakt van matcha, guarana en groene thee zonder toegevoegd suiker - Elixir
productontwikkeling

Rondje innovaties SIAL: vooral eiwitverrijking, functionele...

VMT bezoekt de SIAL in Parijs en liep een rondje op het innovatieplein. Hier zet de beursorganisatie dé in hun ogen innovaties van dit jaar letterlijk 'in de etalage'. In dit artikel een aantal innovaties op een rij.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Ontbossing

Voor abonnees Producenten over EUDR: 'Er is teveel onduidelijk over...

Binnenkort gaat de European Union Deforestation Regulation (EUDR) van kracht. De datum staat momenteel op december 2024, maar er wordt gesproken over uitstel van een jaar. Er zijn op dit moment nog veel onduidelijkheden over wat er nu verwacht wordt. Hoe bereiden producenten zich voor op deze wetgeving? En waar lopen zij tegenaan? VMT vroeg het aan 10 producenten.

Foto van de laatste koolteelt op het perceel waar de nieuwe productielocatie komt. Op de foto zijn te zien Anouk Wissink, algemeen directeur Koninklijke Vezet en Marcel Jacobs, chief executive officer van Kramer Food Family. Op de achtergrond is de huidige productielocatie van Koninklijke Vezet te zien. - Beeld: Marloes Verweij
Fabrieken

Koninklijke Vezet bouwt nieuwe productielocatie om te voldoen aan...

Koninklijke Vezet start deze week met het bouwen van een nieuwe productielocatie in Warmenhuizen, Noord-Holland. Deze productielocatie komt tegenover de huidige locatie. Door groeiende afzet moet de producent naar eigen zeggen uitbreiden.

Voor abonnees
Voor abonnees
Rundvlees

Voor abonnees Microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU:...

Hoewel de microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU over het algemeen goed is, worden de hygiënenormen nog vaak overschreden. Dit benadrukt het belang van strikte hygiënemaatregelen gedurende de hele productie- en transportketen om de consument te beschermen tegen potentieel schadelijke bacteriën, zelfs na langdurig transport en opslag.

Beeld: Rival Foods
Plantaardig

Rival Foods opent nieuwe productielocatie om productie plantaardige...

Rival Foods opent deze zomer een nieuwe productielocatie. Met de nieuwe locatie is het volgens de producent mogelijk om de distributie van de plantaardige kipfilets in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk op te schalen.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees 10 tips: Zo communiceer je over voedselveiligheid in de productie

Daniël Zwiers van Fresh Quality Support groeide op in een ambachtelijke slagerij en weet hierdoor hoe belangrijk voedselveiligheid is. En hoe je daarover moet communiceren met je mensen. Hij geeft tien tips over hoe je dat aanpakt. "Ik wil het liefst het informele van het kleinschalige ook terugzien in een grote industriële omgeving. Je moet op een positieve manier iets triggeren bij je mensen, een knop omzetten."

Beeld: Shutterstock
Voedselproductie

Ontwikkelingen in 5 sectoren op een rij: 'Grote crises achter ons,...

De voedingsindustrie heeft door onder andere de coronapandemie, energie- en grondstoffencrisis en inflatie turbulente jaren gehad. Nu deze crisissen meer naar de achtergrond schuiven, krijgen producenten weer te maken met eerdere uitdagingen zoals arbeidstekorten, verduurzamen en grondstoffen. In dit artikel voor 5 branches de uitdagingen op een rij.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Warenwet

Voor abonnees Mogelijke aanpassingen in 2 Warenwetbesluiten: dit zijn de...

Minister Pia Dijkstra komt met een ontwerpbesluit voor wijzigingen in het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen en het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen. Het ontwerpbesluit is voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer, en wacht nu op goedkeuring. In dit artikel de voorgestelde wijzigingen.

  1. Voor abonnees10 noviteiten op de Horecava: van plantaardige steak tot glutenvrije donuts
  2. Verbod op medische claims levensmiddelen: aandachtspunten voor voedselproducenten
  3. Hoe denken consumenten over biodiversiteit bij het boodschappen doen? Wageningse wetenschappers deden onderzoek
  4. Producenten werken samen aan verdere innovatie plantaardige visalternatieven door subsidie
  5. Onderzoek naar gedoe bij inkoop vanuit buitenland: 'Het wringt, zeker in tijden van hoge prijzen'
  6. Meatable opent nieuwe vestiging in Leiden om productie gecultiveerd varkensvlees op te schalen
  7. Hoe de voedselketen verandert door klimaat, eiwittransitie en circulariteit leer je op Food Safety Event
  8. Consumentenbond brengt krimpflatie naar de rechter: 'Het is een oneerlijke handelspraktijk'
  9. Vergrijzing en ondernemingsgroei leiden tot toenemend tekort productiemedewerkers
  10. Voor abonneesVereisten bij machinevalidatie: 4 tips van een QA'er
  11. Leuk innovatief product bedacht en nu opschalen? Bijt je niet stuk op deze 5 uitdagingen
  12. McCain Foods opent nieuwe fabriek in Zeeland
  13. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen in wetgeving op gebied van voedselveiligheid
  14. Voor abonneesDit zijn de aandachtspunten bij export van levensmiddelen naar landen buiten de EU
  15. Barilla investeert in Nederland en opent nieuw ontwikkelcentrum
  1. GesponsordGratis webinar met concrete handvatten om voedselveiligheid te borgen in je productiebedrijf
  2. Ultrabewerkte voeding: waarom horen we daar steeds meer over?
  3. Brouwerij Swinkels legt lokale productie Bavaria in Rusland stil
  4. Gesponsord3 manieren om jouw bedrijfsstrategie te verduurzamen
  5. Producenten over blijvende hoge voedselprijzen: 'Alles werkt met vertraging door in voedselketen'
  6. Tony's Chocolonely haalt De Vegetarische Slager weer in als duurzaamste merk van Nederland
  7. Voor abonneesOprichter Picnic reageert op beschuldiging overtreden wet: 'Er wordt een spel gespeeld met etikettering in Europa'
  8. Is krimpflatie misleiding? 'Producenten moeten transparanter zijn'
  9. Hogere prijzen leiden tot hogere omzet voedingsindustrie
  10. Startup Upfront start verkoop bij Albert Heijn: 'In supermarkten vindt meeste misleiding plaats'
  11. Voedingsprijzen blijven stijgen ondanks dalende inflatie
  12. NVWA: Picnic overtreedt wet door leveren A-merken uit Duitsland
  13. Voor abonneesOn Topic: dit zijn de NAPV-criteria per productgroep
  14. Recalls Nederland 2022 in beeld: allergenen wederom meest voorkomende oorzaak
  15. Voor abonneesUpdate NVWA Handboek Regelgeving: 5 belangrijkste wijzigingen