Gratis webinar met concrete handvatten om voedselveiligheid te borgen in je productiebedrijf

Gratis webinar met concrete handvatten om voedselveiligheid te borgen in je productiebedrijf

Op de shortlist van topprioriteiten voor elk voedings- en drankenbedrijf staan het leveren van producten van hoge kwaliteit, het waarborgen van de klanttevredenheid, het maken van stappen in de richting van duurzaamheid en het handhaven van een gezonde bottom line. Maar een andere belangrijke prioriteit die hier zeker bij hoort, is het continu kunnen garanderen van voedselveiligheid.

Elke nieuwe ontwikkeling zorgt namelijk weer voor nieuwe voedselveiligheidsrisico’s. En dat vraagt om volledige transparantie en traceerbaarheid in je bedrijfsprocessen om verantwoordelijkheden in dit opzicht na te kunnen komen. Naar schatting worden jaarlijks 600 miljoen mensen wereldwijd ziek na het eten van besmet voedsel. Daarom is voedselveiligheid de enige organisatorische doelstelling waarbij de gezondheid van de consument op het spel staat. De meeste foodbedrijven zien voedselveiligheid dan ook als een basisvereiste om in de sector actief te zijn. Klanten hechten er tevens veel waarde aan dat zij hun voorkeursmerken in dit opzicht kunnen vertrouwen.

Voedselveiligheidsproces optimaliseren en risico’s minimaliseren

Het optimaliseren van je aanpak voor voedselveiligheid is overigens geen eenvoudig proces. Er moeten veel factoren in overweging worden genomen en stappen worden gezet om gezondheidsrisico's in de supply chain te minimaliseren. Gelukkig zijn er verschillende branchespecifieke oplossingen, zoals Aptean Food & Beverage ERP. Zij helpen foodbedrijven te voldoen aan de wensen en eisen van de consument, retailer en regelgevende instanties. Een aantal belangrijke voordelen om hiermee aan de slag te gaan en voedselveiligheidsrisico’s te beperken, zijn:

  • End-to-end transparantie en traceerbaarheid
  • Nauwkeurige naleving van voedselveiligheidsvoorschriften
  • Snellere identificatie van besmette goederen
  • Effectievere scheiding van allergenen
  • Volledige voorbereiding op recalls

Volledig inzicht in herkomst van grondstoffen

Met volledig inzicht in waar je grondstoffen vandaan komen, hoe lang ze onderweg zijn en hoe vers ze zijn in de verschillende stadia van het transport, kun je problemen met succes voorblijven die de kwaliteit van de door jouw geproduceerde artikelen in gevaar kunnen brengen. Met dit inzicht kun je ervoor zorgen dat je alleen de beste componenten voor je producten gebruikt, zodat je productkwaliteit levert en het vertrouwen van de consument opbouwt.

Nauwkeuriger bedrijfsprocessen

Maar ook betrouwbaar allergenenbeheer en de mogelijkheden om verontreinigingen eenvoudig op te sporen en te isoleren, zijn een belangrijk voordeel van deze optimale transparantie en dragen bij aan je voedselveiligheid. End-to-end gegevens en inzicht maken je bedrijfsprocessen gestroomlijnder en nauwkeuriger, waardoor je ook beter voorbereid bent op recalls. Dit stelt je in staat om snel te bepalen welke goederen zijn aangetast, een snelle terugname in gang te zetten en belangrijk meldingen te doen aan de betrokken partijen om de negatieve impact tot een minimum te beperken.

Aptean Food & Beverage ERP is één uniform sectorspecifiek systeem waarin al je gegevens worden opgeslagen en bijgewerkt om zowel intern als extern volledige transparantie te behouden.

Dit artikel is gesponsord door Aptean.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten behoeve van kwaliteit

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten...

In kwaliteitsmanagement bestaan zoveel lijstjes en actiepunten dat we het doel soms niet meer zien. Digitale trends zoals data-analyse, datachains, automatisering van controles en slimme sensoren gaan helpen om afscheid te nemen van de vele handmatige registraties en lijstjes. Door het werk digitaal goed in te richten, krijgen we weer focus op het doel: met elkaar voedselveilige producten maken die compliant zijn.

Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een videoterugblik en fotoreportage vastgelegd.

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen vrij zijn van stoffen die daar niet thuishoren. De overheid stelt daarom wettelijke normen en eisen voor contaminanten in levensmiddelen. Dit artikel zet de basics op een rij: hoe voorkom je contaminanten? Waar komen ze vandaan en wat doe je eraan?

Voorkomen van voedselfraude: dit doet de EU en dit kunnen bedrijven doen

Voorkomen van voedselfraude: dit doet de EU en dit kunnen bedrijven...

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bron

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als...

In december 2023 werd Zweden getroffen door een uitbraak van cryptosporidiose, een infectie veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium. Onderzoek wees uit dat de uitbraak terug te leiden was naar gemengde boerenkoolsalades uit saladebars in supermarkten. De infectie werd veroorzaakt door een nieuw subtype van Cryptosporidium parvum, dat gepaard ging met een hogere frequentie van koorts en braken.

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de fabriek

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de...

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA van ziekteverwekkende bacteriën en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van besmettingen in voedsel kunnen detecteren.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.