Gratis webinar met concrete handvatten om voedselveiligheid te borgen in je productiebedrijf

Gratis webinar met concrete handvatten om voedselveiligheid te borgen in je productiebedrijf

Op de shortlist van topprioriteiten voor elk voedings- en drankenbedrijf staan het leveren van producten van hoge kwaliteit, het waarborgen van de klanttevredenheid, het maken van stappen in de richting van duurzaamheid en het handhaven van een gezonde bottom line. Maar een andere belangrijke prioriteit die hier zeker bij hoort, is het continu kunnen garanderen van voedselveiligheid.

Elke nieuwe ontwikkeling zorgt namelijk weer voor nieuwe voedselveiligheidsrisico’s. En dat vraagt om volledige transparantie en traceerbaarheid in je bedrijfsprocessen om verantwoordelijkheden in dit opzicht na te kunnen komen. Naar schatting worden jaarlijks 600 miljoen mensen wereldwijd ziek na het eten van besmet voedsel. Daarom is voedselveiligheid de enige organisatorische doelstelling waarbij de gezondheid van de consument op het spel staat. De meeste foodbedrijven zien voedselveiligheid dan ook als een basisvereiste om in de sector actief te zijn. Klanten hechten er tevens veel waarde aan dat zij hun voorkeursmerken in dit opzicht kunnen vertrouwen.

Voedselveiligheidsproces optimaliseren en risico’s minimaliseren

Het optimaliseren van je aanpak voor voedselveiligheid is overigens geen eenvoudig proces. Er moeten veel factoren in overweging worden genomen en stappen worden gezet om gezondheidsrisico's in de supply chain te minimaliseren. Gelukkig zijn er verschillende branchespecifieke oplossingen, zoals Aptean Food & Beverage ERP. Zij helpen foodbedrijven te voldoen aan de wensen en eisen van de consument, retailer en regelgevende instanties. Een aantal belangrijke voordelen om hiermee aan de slag te gaan en voedselveiligheidsrisico’s te beperken, zijn:

  • End-to-end transparantie en traceerbaarheid
  • Nauwkeurige naleving van voedselveiligheidsvoorschriften
  • Snellere identificatie van besmette goederen
  • Effectievere scheiding van allergenen
  • Volledige voorbereiding op recalls

Volledig inzicht in herkomst van grondstoffen

Met volledig inzicht in waar je grondstoffen vandaan komen, hoe lang ze onderweg zijn en hoe vers ze zijn in de verschillende stadia van het transport, kun je problemen met succes voorblijven die de kwaliteit van de door jouw geproduceerde artikelen in gevaar kunnen brengen. Met dit inzicht kun je ervoor zorgen dat je alleen de beste componenten voor je producten gebruikt, zodat je productkwaliteit levert en het vertrouwen van de consument opbouwt.

Nauwkeuriger bedrijfsprocessen

Maar ook betrouwbaar allergenenbeheer en de mogelijkheden om verontreinigingen eenvoudig op te sporen en te isoleren, zijn een belangrijk voordeel van deze optimale transparantie en dragen bij aan je voedselveiligheid. End-to-end gegevens en inzicht maken je bedrijfsprocessen gestroomlijnder en nauwkeuriger, waardoor je ook beter voorbereid bent op recalls. Dit stelt je in staat om snel te bepalen welke goederen zijn aangetast, een snelle terugname in gang te zetten en belangrijk meldingen te doen aan de betrokken partijen om de negatieve impact tot een minimum te beperken.

Aptean Food & Beverage ERP is één uniform sectorspecifiek systeem waarin al je gegevens worden opgeslagen en bijgewerkt om zowel intern als extern volledige transparantie te behouden.

Dit artikel is gesponsord door Aptean.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een fotoreportage vastgelegd.

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen vrij zijn van stoffen die daar niet thuishoren. De overheid stelt daarom wettelijke normen en eisen voor contaminanten in levensmiddelen. Dit artikel zet de basics op een rij: hoe voorkom je contaminanten? Waar komen ze vandaan en wat doe je eraan?

Safe met Roos: hoe borg je de kwaliteit en veiligheid van nieuwe eiwitbronnen?

Safe met Roos: hoe borg je de kwaliteit en veiligheid van nieuwe...

De Gezondheidsraad adviseert Nederlanders 60 procent plantaardige eiwitten te eten en 40 procent dierlijke eiwitten. De eiwittransitie is nodig om de ecologische voetafdruk te verkleinen. De overheid verwacht van voedingsbedrijven dat zij deze verandering ketenbreed uitdragen. Bedrijven zijn volop bezig met productinnovaties en eiwitalternatieven, maar hoe zorg je ervoor dat deze nieuwe eiwitbronnen van hoge kwaliteit zijn?

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de vangst, is bizar"

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de...

Foodwatch Frankrijk en onderzoeksbureau Bloom analyseerden de kwikgehaltes van tonijn uit blik. De metaalgehaltes in vis zijn verontrustend, vinden de organisaties. Maar ook levensmiddelenchemicus Bruno de Meulenaer geeft na een vraag van VMT aan zich zorgen te maken hierover.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl, mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo en koperen deeltjes in farmersalade Johma.

Foto: Pixabay

Zweden heropent onderzoek naar grote salmonella-uitbraak

De Zweedse autoriteiten hebben het onderzoek naar een salmonella-uitbraak heropend nadat in korte tijd meer mensen ziek zijn geworden. Het gaat om 81 gevallen van Salmonella Typhimurium, verspreid over 18 regio's, waarbij een gemeenschappelijke voedselbron wordt vermoed.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.