World Meat Congress 2023 strijkt neer in Maastricht: hoe pareert sector alle transities en uitdagingen?

World Meat Congress 2023 strijkt neer in Maastricht: hoe pareert sector alle transities en uitdagingen?

Het International Meat Secretariat (IMS) en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) organiseren gezamenlijk het World Meat Congress 2023. Het zal plaatsvinden van 11 tot 13 oktober 2023 in Maastricht.

Naar verwachting zullen op het World Meat Congress honderden mensen aanwezig zijn die werkzaam zijn in de mondiale vleesindustrie en aangrenzende sectoren. Laurens Hoedemaker, voorzitter COV: "De wereld staat aan de vooravond van een aantal grote veranderingen en transities. Sociale en ecologische ontwikkelingen leiden tot een kritische kijk op de productie van vlees en vleesproducten. Tegelijkertijd zet de sector – geholpen door technologische innovatie – grote stappen richting duurzamere productie. Het centrale thema van het congres is dan ook Meeting Society & Consumer."

Veel uitdagingen voor vlees

Op de agenda staan actuele wereldwijde uitdagingen voor de industrie, zoals de rol van vlees in de mondiale klimaatambities, de maatschappelijke verwachtingen over dierenwelzijn, de arbeidsmarkt, alternatieven voor vlees zoals kweekvlees en de impact van (geo)politieke ontwikkelingen op de vleeshandel en -productie.

Hoe gaat de internationale vleesindustrie om met al deze uitdagingen? Sprekers uit de academische wereld, internationale organisaties en vertegenwoordigers van de vleeswaardeketen zullen deze vraag beantwoorden op het komende World Meat Congress. De organisatie mikt naast de internationale vleesindustrie ook op vertegenwoordigers van de overheid, brancheorganisaties, retailers en ngo's.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Ceo Robert van Ballengooien van Van Loon Group. Foto Bert Jansen
hybride

Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'

Volgens ceo Robert van Ballegooijen (59) van Van Loon Group is het vrijwel onmogelijk voor supermarkten om de doelen van de eiwittransitie te behalen in 2030. Bovendien brengt het inzetten van vleesvervangers of het stoppen met vleesreclames, zoals Jumbo deed, deze transitie niet dichterbij, stelt Van Ballegooijen in gesprek met Distrifood. Meer tijd en andere oplossingen zijn nodig.

Foto: NVWA
Slachterij

NVWA: middelgroot slachthuis mag niet meer slachten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een slachthuis in het midden van Nederland per direct verboden dieren te slachten. De erkenning van het slachthuis - waar schapen en geiten werden geslacht - is geschorst.

Zoetwaren

TikTok-challenges drijven snoeptrends: zuur, zuurder, superzuur...

Er zijn nog steeds snoepjes met minder suiker of alleen met natuurlijke kleur- en smaakstoffen te vinden op de zoetwarenbeurs ISM. De hoofdtrend is toch vooral spannende smaken en texturen, die anders zijn dan normaal. Deze trends - aangespoord door social media - zorgen voor avontuurlijk snoep. Een aantal voorbeelden op een rij.

Bedrijfsovername

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Vrumona neemt GiG Drinks over

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Vrumona neemt GiG Drinks over, The New Originals Company neemt SoFine over en Plukon Food Group neemt Grupo Avícola Hidalgo over.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Virussen

Voor abonnees Virussen in voedsel: WHO en FAO brengen risico's in kaart

Een werkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft een microbiologische risico-analyse (MRA) opgesteld over virussen die voedselgerelateerde ziekten veroorzaken. Daarbij is gekeken naar de frequentie en ernst van deze ziekten, evenals de voedingsmiddelen die de grootste kans op besmetting met zich meebrengen.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Doeltreffendheid van campylobacter-aanpak onderzocht

Het effect op de volksgezondheid van een uitgebreid nationaal programma om campylobacteriose bij de mens terug te dringen is recent onderzocht. De Food Safety Authority (FSA) van het Verenigd Koninkrijk heeft de resultaten gepubliceerd van de maatregelen genomen sinds 2010. Het resultaat is in het kort dat er geen verbetering van de volksgezondheid is opgetreden.

Voor abonnees
Voor abonnees
Energietransitie

Voor abonnees Zo kan de foodindustrie stappen zetten in energietransitie

Het elektriciteitsnet in Nederland zit vol waardoor voedingsproducenten op korte termijn nauwelijks kunnen overstappen van aardgas op groen stroom. Volgens Rabobank kunnen producenten desondanks al starten met energietransitie. Dit zijn 4 voorstellen die de bank aandraagt.

Voor abonnees
Voor abonnees
Alternatief voor zuivel

Voor abonnees 4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Next Food Collective: 'Grote fabrikanten eisen van leveranciers straks ingrediënten vanuit regeneratieve landbouw'
  2. 'Strafheffing' op gas maakt ook voedingsmiddelenbedrijven het leven zuur
  3. Dit zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van additieven wetgeving
  4. Eén sterfgeval en twee zieken door halfzachte kaas
  5. Voor abonneesStappenplan: zo kun je volgens NVWA voedselfraudeurs buiten de deur houden
  6. Tebodin: 'Businesscase voor waterbesparing ontbreekt'
  7. Politie beëindigt bezetting WUR door klimaatactivisten
  8. Ceo Mondelez wijst graaiflatie van de hand: 'Onze marge stijgt niet'
  9. Een half jaar na dato bleek gerookte zalm de bron van een salmonellose-uitbraak
  10. Pally Biscuits slaat alarm: klimaatplannen kabinet niet haalbaar
  1. Ultrabewerkte voeding: waarom horen we daar steeds meer over?
  2. NVWA: slachthuizen gaan vaak in de fout
  3. Biologische aardbeien kunnen besmet zijn
  4. Voor abonneesNieuwe wetgeving voor maximumgehalten aan verontreiniging in levensmiddelen: dit zijn de belangrijkste punten
  5. Vacuüm koelen: nieuwe energiebesparende techniek bij bereiden van brood
  6. Laatste stand van zaken in wetgeving: insights van de NVWA, Picnic, Europese Commissie, Jumbo en Verstegen
  7. Voor abonneesStappenplan: zo ga je om met de wetswijziging contaminanten
  8. Ontwikkelingen NAPV: betere afstemming op Nutri-Score en criteria voor maaltijden in de maak
  9. Duurzame verpakkingen die voldoen aan de wetgeving? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten
  10. Wat gebeurde er de afgelopen tijd op gebied van Nutri-Score? Deze artikelen helpen je verder