Duurzame verpakkingen die voldoen aan de wetgeving? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten

Duurzame verpakkingen die voldoen aan de wetgeving? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten

Van voedingsproducenten wordt verwacht dat ze steeds meer verduurzamen. Ook op het gebied van verpakkingen wordt steeds meer duurzaamheid verwacht. Maar hoe zit het precies met de SUP-richtlijn? Wat valt onder plastic voor eenmalig gebruik? En hoe ga je om met het spanningsveld tussen voedselveiligheid en duurzaamheid? Tijdens het Food Law Event op dinsdag 6 juni vertellen Grietje van Weert (Normec) en Dirk Wens (Reco2Bio & Belgian BioPackaging Association) aan de hand van meerdere praktijkcases meer over het onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni bij Innstyle in Maarssen. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Verpakkingen: spanningsveld voedselveiligheid en duurzaamheid

We moeten steeds meer verduurzamen als voedingsproducenten. Ook op het gebied van verpakkingen wordt verwacht dat deze steeds duurzamer zijn. Het gebruik van zo min mogelijk materialen, recyclebare materialen en wellicht zelfs herbruikbare materialen zijn hier mogelijke strategieën. Hoe zit het precies met de SUP-richtlijn? En met de wetgeving aangaande verpakkingsafval? Hoe om te gaan met het spanningsveld tussen voedselveiligheid en duurzaamheid? In hoeverre helpt de wetgeving bij de transitie naar duurzame verpakkingen en in hoeverre staat wetgeving verduurzaming in de weg? Wat zijn de valkuilen?

Waar op letten bij verpakkingen?

Grietje van Weert, Manager Knowlegde & Projects/ Manager Kenniscentrum Normec Foodcare brengt de laatste wettelijke kaders in beeld. Vervolgens vertelt Dirk Wens, Managing Director reco2Bio CommV en Founding President Belgian BioPackaging, hoe je als bedrijf het beste om kan gaan met de wetgeving rondom duurzame verpakkingen en welke strategische keuzes je moet maken. Diverse praktijkcases komen hierbij aan bod.

Sprekers

Deze sessie bevat twee sprekers. Allereerst Grietje van Weert, knowlegde & projects manager bij Normec Foodcare. Bekijk het LinkedIn profiel van Grietje van Weert.

De tweede spreker is Dirk Wens, General Manager & Fouding Director of Reco2Bio Comm.V. en President of Belgian BioPackaging Association. Bekijk het LinkedIn profiel van Dirk Wens.

Bekijk het volledige programma

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Zo gaat drankenproducent Riedel inflatie te lijf: 'We konden niet anders dan de prijzen verhogen'
  2. Peulvruchten aantrekkelijk maken voor gen Z? Boon schudt 'stoffig conservenschap' op voor duurzame jongere
  3. Zoetwarenexpert: 'De grondstofprijzen waren altijd in beweging, maar nooit zo extreem'
  4. Nieuw voedingsmiddel op de markt brengen? Producent geeft tips over dit proces
  5. Massale recall na slechts één besmet risicovol product
  6. Hoe borg je voedselveiligheid in E-commerce? Richtlijn voor last-mile distributie moet duidelijkheid geven
  7. Ontwikkelingen in kweekvlees: Mosa Meat schaalt op en Meatable laat worstjes proeven in Singapore
  8. Van kaas naar wei naar plantaardig: 'Eiwittransitie startte lang voor huidige trend'
  9. Onderzoek toont aan dat salades in Groot-Brittannië nog altijd regelmatig besmet zijn
  10. Verdeelde reacties op invoering Nutri-Score: 'Met name de vreemde scores zijn moeilijk uit te leggen'
  1. Stoeien met contaminanten als MOAH? Zo ziet het NVWA contaminantenbeleid eruit
  2. Claims op verpakkingen - zorg dat je dossier klopt
  3. Gedroogde worsten veroorzaken een grote uitbraak van salmonellose door meerdere serotypes in één worst
  4. Testaankoop roept op tot verbod op CO2-neutraal label: 'Het is vaak misleidend'
  5. THT vermelding op de schop: Europese Commissie wil 'THT, vaak goed na'
  6. Hier wordt bloed omgetoverd in drinkbaar water: nieuwe zuiveringsinstallatie bespaart 40% grondwater
  7. Van Eigen Deeg maakt circulair koekje: 'Het moet geen greenwashing zijn met drie kruimeltjes gered brood'
  8. Taragom (E417) veroorzaakte waarschijnlijk een uitbraak, waarom blijft een raadsel (update)
  9. Productinnovaties mei: Verse salades met gegrilde groenten
  10. Voor abonnees5 tips van doorgewinterde professionals voor nieuwe kwaliteitsmanagers