Stoeien met contaminanten als MOAH? Zo ziet het NVWA contaminantenbeleid eruit

Stoeien met contaminanten als MOAH? Zo ziet het NVWA contaminantenbeleid eruit
Tijdens het Food Law Event vertellen Silvia Gawronski (Van Traa), Els Biesta-Peters (NVWA) en Marchel Snieder (Sime Darby Oils) meer over contaminanten in de voedingsindustrie

Contaminanten zijn een complex onderwerp binnen de voedingsindustrie. PFAS, MOAH en pesticiden bezorgen voedingsproducenten soms hoofdpijn. Maar waar kun je de regelgeving vinden voor contaminanten? En hoe ziet het toezicht van de NVWA eruit op dit gebied? Tijdens het Food Law Event gaan Silvia Gawronski (Van Traa Advocaten), Els Biesta-Peters (NVWA) en Marchel Snieder (Sime Darby Oils) uitgebreid in op dit onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, misleiding, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Juridische basics contaminanten

In deze sessie gaat het over contaminanten, denk hierbij aan zware metalen, PFAS, MOAH, pesticiden, mycotoxine en nog veel meer. Allereerst zet Silvia Gawronski (Van Traa Advocaten) de juridische basics voor je op een rij. Wat zijn de belangrijkste begrippen? Waar is de regelgeving te vinden? Wat moet je doen als je het aantreft? Gawronski gaat in op de verhouding tussen de algemene normen uit de Levensmiddelenverordening en de Warenwet. Zij gaat ook in op de zeer specifieke regelgeving en het beleid op het gebied van contaminanten, residuen, mycotoxinen et cetera.

Contaminanten beleid NVWA

Vervolgens vertelt Els Biesta-Peters van de NVWA over het toezicht van de NVWA. Voor de monitoring van contaminanten baseert de NVWA zich op Europese wetgeving. Biesta-Peters legt uit hoe de NVWA tot haar monsteraantallen komt en hoe ze bepalen welke onderzoeken ze doen. Hoe gaat de NVWA vervolgens om met monsters die niet-conform zijn en hoe gaan ze om met nieuwe stoffen die nog niet in de wetgeving zijn opgenomen? Hoe rapporteert de NVWA de resultaten en wat betekenen de resultaten voor toekomstige monitoringsprogramma’s?  

Contaminanten in de praktijk

Tot slot neemt Marchel Snieder van Sime Darby Oils je mee in de jungle van contaminanten in de praktijk. Hij is dagelijks bezig met vraagstukken rondom contaminanten en neemt ons aan de hand van praktische voorbeelden mee in de complexte vraagstukken waar hij mee te maken krijgt. Eerst geeft Snieder een algemene indruk over analyses die bij Sime Darby Oils worden uitgevoerd in relatie tot voedselveiligheid. Vervolgens bespreekt hij een praktisch voorbeeld over pesticide analyses voor voedingsmiddelen. Een analytische fout kan tot lastige situaties leiden. Het tweede praktische voorbeeld gaat over het voorkomen van contaminatie met MOAH in voedingsmiddelen. Hierbij bespreekt Snieder de analysefout, maar ook de grondstoffen die het uitdagend maken om producten te produceren met een laag MOAH-gehalte.

Sprekers

Deze sessie bevat drie sprekers. Allereerst Silvia Gawronski, advocaat bij Van Traa Advocaten. Bekijk het LinkedIn profiel van Silvia Gawronski.

De tweede spreker is Els Biesta-Peters, coördinerend specialistisch inspecteur bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bekijk het LinkedIn profiel van Els Biesta-Peters.

Tot slot de derde spreker is Marchel Snieder, QA/QC manager bij Sime Darby Oils. Bekijk het LinkedIn profiel van Marchel Snieder.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

In beeld: dit was het Food Law Event 2024

Meer dan 300 professionals vanuit de voedingsindustrie kwamen op dinsdag 4 juni samen op het VMT Food Law Event in DeFabrique in Utrecht. Bekijk de fotoreportage van dit geslaagde event.

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due...

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos 

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos

Op gebied van duurzaamheidswetgeving komt er veel op de voedingsindustrie af. Maar dit is slechts het begin. Ontbossings-, CSRD- en CSDD-wetgeving vragen veel van voedselproducenten. Maar hoe gaat al deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten? Hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen twee experts vanuit Ploum en twee duurzaamheidsexperts vanuit de FNLI meer over dit actuele onderwerp.

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als grondstof. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom het gebruik van reststromen? En hoe gaan producenten daarmee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie) meer over dit onderwerp.

Foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: alles wat je moet weten over MOSH en MOAH

Steeds meer onderzoeken belichten de gezondheidsrisico's van MOSH en MOAH. De stoffen zijn moeilijk afbreekbaar en stapelen zich op in het lichaam. De NVWA handhaaft op MOAH sinds er op Europees niveau grenswaardes gelden. Dit artikel belicht álles wat je moet weten over minerale oliën en de verplichte testprocedures volgens het handhavingsbeleid van de NVWA.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Handboek aroma's: 4 tips van de NVWA

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. In het handboek geeft de NVWA 4 tips over aroma's. In dit artikel de 4 tips op een rij.

Hoe beïnvloeden vezels de gemoedstoestand van de mens? Dit zijn 5 inzichten uit recent onderzoekVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Hoe beïnvloeden vezels de gemoedstoestand van de mens? Dit zijn 5...

Prebiotische vezels kunnen gevoelens van stress verminderen en de stemming in gezonde volwassenen verbeteren. De meeste microbioomstudies nemen echter niet de dagelijkse gemoedstoestand op in het onderzoek. En weinig studies nemen uitgebreide biologische analyse mee. Dat gat moet dit onderzoek - geleid door TNO - dichten. Dit zijn 5 inzichten uit deze studie.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Crisismanagement bij besmette Poolse blauwe bessen: hoe nu verder?

De recente besmetting met hepatitis A in diepvries blauwe bessen van Albert Heijn zet voedselveiligheid in de schijnwerpers. De besmette bessen, afkomstig uit Polen, leidden in Nederland tot een grootschalige terughaalactie. Hoewel er snel is gereageerd en consumenten werden geïnformeerd, lijkt in Polen de aandacht voor het incident minimaal. Hoe wordt de situatie verder aangepakt en wat zijn de vervolgstappen in het crisismanagement?

Beeld: VMT

Recalls Nederland 2024 in beeld: dit zijn de oorzaken gemeld door de...

In 2024 maakte de NVWA melding van 105 recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen. Welke producten haalden producenten uit de markt? En waarom werden specifieke producten teruggeroepen? VMT zet de recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen uit 2024 in Nederland overzichtelijk op een rij.

Beeld: Shutterstock

PesticidenEetwijzer maakt consumenten bewust van pesticiden op...

Pesticide Action Network (PAN-NL) lanceert de PesticidenEetwijzer. De online eetwijzer is gebaseerd op metingen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en toont hoeveel bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen op groente- en fruit. PAN-NL wil consumenten zo bewuster maken over pesticiden.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.