Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.
Actuele onderwerpen
Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, misleiding, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.
Juridische basics contaminanten
In deze sessie gaat het over contaminanten, denk hierbij aan zware metalen, PFAS, MOAH, pesticiden, mycotoxine en nog veel meer. Allereerst zet Silvia Gawronski (Van Traa Advocaten) de juridische basics voor je op een rij. Wat zijn de belangrijkste begrippen? Waar is de regelgeving te vinden? Wat moet je doen als je het aantreft? Gawronski gaat in op de verhouding tussen de algemene normen uit de Levensmiddelenverordening en de Warenwet. Zij gaat ook in op de zeer specifieke regelgeving en het beleid op het gebied van contaminanten, residuen, mycotoxinen et cetera.
Contaminanten beleid NVWA
Vervolgens vertelt Els Biesta-Peters van de NVWA over het toezicht van de NVWA. Voor de monitoring van contaminanten baseert de NVWA zich op Europese wetgeving. Biesta-Peters legt uit hoe de NVWA tot haar monsteraantallen komt en hoe ze bepalen welke onderzoeken ze doen. Hoe gaat de NVWA vervolgens om met monsters die niet-conform zijn en hoe gaan ze om met nieuwe stoffen die nog niet in de wetgeving zijn opgenomen? Hoe rapporteert de NVWA de resultaten en wat betekenen de resultaten voor toekomstige monitoringsprogramma’s?
Contaminanten in de praktijk
Tot slot neemt Marchel Snieder van Sime Darby Oils je mee in de jungle van contaminanten in de praktijk. Hij is dagelijks bezig met vraagstukken rondom contaminanten en neemt ons aan de hand van praktische voorbeelden mee in de complexte vraagstukken waar hij mee te maken krijgt. Eerst geeft Snieder een algemene indruk over analyses die bij Sime Darby Oils worden uitgevoerd in relatie tot voedselveiligheid. Vervolgens bespreekt hij een praktisch voorbeeld over pesticide analyses voor voedingsmiddelen. Een analytische fout kan tot lastige situaties leiden. Het tweede praktische voorbeeld gaat over het voorkomen van contaminatie met MOAH in voedingsmiddelen. Hierbij bespreekt Snieder de analysefout, maar ook de grondstoffen die het uitdagend maken om producten te produceren met een laag MOAH-gehalte.
Sprekers
Deze sessie bevat drie sprekers. Allereerst Silvia Gawronski, advocaat bij Van Traa Advocaten. Bekijk het LinkedIn profiel van Silvia Gawronski.
De tweede spreker is Els Biesta-Peters, coördinerend specialistisch inspecteur bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bekijk het LinkedIn profiel van Els Biesta-Peters.
Tot slot de derde spreker is Marchel Snieder, QA/QC manager bij Sime Darby Oils. Bekijk het LinkedIn profiel van Marchel Snieder.