Stoeien met contaminanten als MOAH? Zo ziet het NVWA contaminantenbeleid eruit

Stoeien met contaminanten als MOAH? Zo ziet het NVWA contaminantenbeleid eruit
Tijdens het Food Law Event vertellen Silvia Gawronski (Van Traa), Els Biesta-Peters (NVWA) en Marchel Snieder (Sime Darby Oils) meer over contaminanten in de voedingsindustrie

Contaminanten zijn een complex onderwerp binnen de voedingsindustrie. PFAS, MOAH en pesticiden bezorgen voedingsproducenten soms hoofdpijn. Maar waar kun je de regelgeving vinden voor contaminanten? En hoe ziet het toezicht van de NVWA eruit op dit gebied? Tijdens het Food Law Event gaan Silvia Gawronski (Van Traa Advocaten), Els Biesta-Peters (NVWA) en Marchel Snieder (Sime Darby Oils) uitgebreid in op dit onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, misleiding, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Juridische basics contaminanten

In deze sessie gaat het over contaminanten, denk hierbij aan zware metalen, PFAS, MOAH, pesticiden, mycotoxine en nog veel meer. Allereerst zet Silvia Gawronski (Van Traa Advocaten) de juridische basics voor je op een rij. Wat zijn de belangrijkste begrippen? Waar is de regelgeving te vinden? Wat moet je doen als je het aantreft? Gawronski gaat in op de verhouding tussen de algemene normen uit de Levensmiddelenverordening en de Warenwet. Zij gaat ook in op de zeer specifieke regelgeving en het beleid op het gebied van contaminanten, residuen, mycotoxinen et cetera.

Contaminanten beleid NVWA

Vervolgens vertelt Els Biesta-Peters van de NVWA over het toezicht van de NVWA. Voor de monitoring van contaminanten baseert de NVWA zich op Europese wetgeving. Biesta-Peters legt uit hoe de NVWA tot haar monsteraantallen komt en hoe ze bepalen welke onderzoeken ze doen. Hoe gaat de NVWA vervolgens om met monsters die niet-conform zijn en hoe gaan ze om met nieuwe stoffen die nog niet in de wetgeving zijn opgenomen? Hoe rapporteert de NVWA de resultaten en wat betekenen de resultaten voor toekomstige monitoringsprogramma’s?  

Contaminanten in de praktijk

Tot slot neemt Marchel Snieder van Sime Darby Oils je mee in de jungle van contaminanten in de praktijk. Hij is dagelijks bezig met vraagstukken rondom contaminanten en neemt ons aan de hand van praktische voorbeelden mee in de complexte vraagstukken waar hij mee te maken krijgt. Eerst geeft Snieder een algemene indruk over analyses die bij Sime Darby Oils worden uitgevoerd in relatie tot voedselveiligheid. Vervolgens bespreekt hij een praktisch voorbeeld over pesticide analyses voor voedingsmiddelen. Een analytische fout kan tot lastige situaties leiden. Het tweede praktische voorbeeld gaat over het voorkomen van contaminatie met MOAH in voedingsmiddelen. Hierbij bespreekt Snieder de analysefout, maar ook de grondstoffen die het uitdagend maken om producten te produceren met een laag MOAH-gehalte.

Sprekers

Deze sessie bevat drie sprekers. Allereerst Silvia Gawronski, advocaat bij Van Traa Advocaten. Bekijk het LinkedIn profiel van Silvia Gawronski.

De tweede spreker is Els Biesta-Peters, coördinerend specialistisch inspecteur bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bekijk het LinkedIn profiel van Els Biesta-Peters.

Tot slot de derde spreker is Marchel Snieder, QA/QC manager bij Sime Darby Oils. Bekijk het LinkedIn profiel van Marchel Snieder.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

In beeld: dit was het Food Law Event 2024

Meer dan 300 professionals vanuit de voedingsindustrie kwamen op dinsdag 4 juni samen op het VMT Food Law Event in DeFabrique in Utrecht. Bekijk de fotoreportage van dit geslaagde event.

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due...

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos 

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos

Op gebied van duurzaamheidswetgeving komt er veel op de voedingsindustrie af. Maar dit is slechts het begin. Ontbossings-, CSRD- en CSDD-wetgeving vragen veel van voedselproducenten. Maar hoe gaat al deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten? Hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen twee experts vanuit Ploum en twee duurzaamheidsexperts vanuit de FNLI meer over dit actuele onderwerp.

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als grondstof. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom het gebruik van reststromen? En hoe gaan producenten daarmee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie) meer over dit onderwerp.

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

foto: Shutterstock

Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij 

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij

Zijn de gezondheidsrisico's van chemische stoffen vast te stellen? Het RIVM deed een poging, maar ziet ook dat er meer nodig is dan de bestaande methoden. In dit artikel een overzicht van alle chemische stoffen en de bevindingen uit het onderzoek.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)

Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom zelfregulering (video)

Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Food Law Event gemist: Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten - mogelijkheid of utopie? (video)

Food Law Event gemist: Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten -...

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot bottlenecks bij voedselproducenten. Wederzijdse erkenning zou dit moeten oplossen. Op papier een ideaal concept, maar werkt het ook in de praktijk? In deze lezing vertellen Sarah Arayess (Say Legal), Konstantinos Dimitriadis (Europese Commissie) en Federica Tritschler (Lamb Weston) meer over dit onderwerp.

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Welke pathogenen kunnen voorkomen in de fabriek? Hoe voorkom je besmettingen? En hoe kun je hier als kwaliteitsmanager het beste mee omgaan? In dit overzicht een reeks VMT On Topic artikelen met tips voor het beheersen van de meest voorkomende pathogenen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.