Misleiding in voeding: zo ga je om met het niemandsland tussen 'wettelijke misleiding' en 'gevoelsmisleiding'

Misleiding in voeding: zo ga je om met het niemandsland tussen 'wettelijke misleiding' en 'gevoelsmisleiding'
Tijdens het Food Law Event vertelt Frank Lindner alles over het verschil tussen 'wettelijke misleiding' en 'gevoelsmisleiding'

Misleiding is al jaren een veelbesproken onderwerp in de voedingsindustrie. Je product kan volledig aan de wet voldoen, en de consument nog steeds met gefronste wenkbrauwen achterlaten. Waar ligt dan de grens tussen 'wettelijke misleiding' en 'gevoelsmisleiding'? En hoe ga je om met dit niemandsland? Tijdens het Food Law Event op 6 juni vertelt Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch, meer over dit onderwerp. Daarbij gaat hij graag in gesprek met producenten.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, misleiding, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Open voor dialoog

Foodwatch is al jaren de luis in de pels van de Nederlandse voedingsindustrie. Een vaak gehoorde opmerking vanuit de voedingsindustrie is dat Foodwatch niet openstaat voor gesprekken met de industrie. Dit wil Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch, graag ontkrachten. “We staan absoluut open voor dialoog met bedrijven. We hebben ook gewoon e-mail adressen en een telefoon. Maar wij krijgen niet vaak berichten van voedselproducenten die vragen hebben of in gesprek willen gaan. Wellicht is dat iets dat nog vanuit het verleden aan ons kleeft.” Als we Lindner vragen naar het doel van Foodwatch geeft hij een toch wel opvallend antwoord: “Ik hoop dat wij uiteindelijk overbodig zijn als waakhond. Dat misleiding en voedselfraude de wereld uit zijn. Maar dat zou betekenen dat we in een perfecte wereld leven.” 

Misleiding

Bij misleiding richt Foodwatch zich uiteindelijk op de volgens de zelfbenoemde waakhond ontbrekende wet- en regelgeving. In gevallen van ‘krimpflatie’ en het gebruik van termen als ‘ambachtelijk’ wordt de wet door producenten namelijk niet overtreden. “Nee dat klopt. En daarom zetten wij ons hier dagelijks voor in. Het is momenteel geen wettelijke misleiding, maar gevoelsmatig is het absoluut wel misleidend. Gelukkig zegt de NVWA ook steeds vaker: we hebben wetgeving, maar we zouden vaker moeten kijken naar wat in de perceptie van de consument misleidend is.”  

Wettelijke versus gevoelsmatige misleiding

Frank Lindner vertelt tijdens het Food Law Event op 6 juni meer over het onderwerp misleiding. Na een dag vol levensmiddelenwetgeving tijd voor een korte reflectie. Want je product kan helemaal voldoen aan de wet, maar de consument toch met gefronste wenkbrauwen achterlaten. Waar ligt de grens tussen ‘verleiden’ en ‘misleiden’? En hoe ga je om met het niemandsland hiertussen? De zaal wordt even geprikkeld door Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch. Aan de hand van door consumenten gestuurde voorbeelden, duidt Lindner de verschillen tussen ‘wettelijke misleiding’ en ‘gevoelsmisleiding’. Lindner heeft tips en gaat graag met producenten in gesprek, dus vragen staat vrij. 

Spreker

Frank Lindner is campagneleider bij Foodwatch. Hij is verantwoordelijk voor onder andere het dossier misleiding. Bekijk het LinkedIn profiel van Frank Lindner.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

In beeld: dit was het Food Law Event 2024

Meer dan 300 professionals vanuit de voedingsindustrie kwamen op dinsdag 4 juni samen op het VMT Food Law Event in DeFabrique in Utrecht. Bekijk de fotoreportage van dit geslaagde event.

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due...

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos 

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos

Op gebied van duurzaamheidswetgeving komt er veel op de voedingsindustrie af. Maar dit is slechts het begin. Ontbossings-, CSRD- en CSDD-wetgeving vragen veel van voedselproducenten. Maar hoe gaat al deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten? Hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen twee experts vanuit Ploum en twee duurzaamheidsexperts vanuit de FNLI meer over dit actuele onderwerp.

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als grondstof. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom het gebruik van reststromen? En hoe gaan producenten daarmee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie) meer over dit onderwerp.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Onderzoekers ontrafelen link tussen Salmonella en darmkanker

Onderzoekers ontrafelen link tussen Salmonella en darmkanker

Twee jaar geleden ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat een infectie met Salmonella het risico op darmkanker kan verhogen. Dezelfde onderzoekers hebben een nieuwe studie uitgevoerd en hebben het euvel achter dit fenomeen ontrafeld. Met de nieuwe inzichten kunnen stappen worden gezet in de behandeling van darmkanker als gevolg van Salmonella.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.