Cosun investeert in scaleup die eiwit en vezel haalt uit biergist

Cosun investeert in scaleup die eiwit en vezel haalt uit biergist

Cosun en Oost NL investeren samen €8 miljoen in foodtech scale-up Revyve. Deze Wageningse scale-up gebruikt een gepatenteerde technologie om eiwit- en vezelingrediënten te produceren vanuit biergist, een zijstroom van bierbrouwerijen.

De geüpcyclede ingrediënten van Revyve kunnen dierlijke eiwitten en ingrediënten zoals methylcellulose vervangen. Applicaties zijn onder andere vleesvervangers, pasta, bakkerijproducten, sauzen en snacks. Revyve werkt aan het opschalen van de productie naar meer dan 100 ton per jaar.

Alternatief methylcellulose

De geüpcyclede ingrediënten van Revyve kunnen dierlijke eiwitten en ingrediënten zoals methylcellulose vervangen. Applicaties zijn onder andere vleesvervangers, pasta, bakkerijproducten, sauzen en snacks. Revyve werkt aan het opschalen van de productie naar meer dan 100 ton per jaar.

“Tot nu toe waren voedselproducenten afhankelijk van dierlijke ingrediënten en E-nummers om textuur te creëren in veel vleesvervangende producten. Binnen revyve kunnen we functionele ingrediënten produceren uit biergist. Deze ingrediënten hebben een sterke gelerende en emulgerende werking, waardoor we een duurzamer, aantrekkelijker en meer ‘clean-label’ alternatief kunnen bieden. We zijn zeer verheugd over onze samenwerking met Oost NL en Cosun Protein”, zegt Cedric Verstraeten, CEO van revyve.

Lage CO2-voetafdruk

De clean label - ingrediënten van revyve verlagen de CO2-voetafdruk van voedselproductie. Dit sluit aan bij de ambities van Cosun. Thijs Bosch, directeur Cosun Protein: “Deze investering past volledig in de strategie en duurzaamheidsagenda van Cosun en onze ambities op het gebied van alternatieve eiwitten. We kijken ernaar uit om onze samenwerking met revyve verder te verdiepen en om onze kennis en expertise als producent van plantaardig eiwit en andere functionele ingrediënten in te zetten, zodat we samen duurzame ingrediënten voor de toekomst kunnen creëren.”

Ecosysteem

Naast Cosun investeert ook Oost NL in revyve vanuit het Perspectieffonds Gelderland. Oscar Elderink, investment manager bij het fonds benadrukt de positieve impact van revyve's innovatieve technologie en de belangrijke rol die Wageningen University & Research en het omliggende ecosysteem spelen bij voedselinnovaties.

"Het Wageningse ecosysteem is een hotspot voor voedselinnovatie op weg naar een duurzaam en gezond voedselsysteem. We zijn trots dat revyve met de investering vanuit Perspectieffonds Gelderland stappen kan zetten in de ontwikkeling en productie van duurzame en lokale voedselingrediënten.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Productontwikkelaar en marketeer begrijpen elkaar vaak niet. 'Waarom kan de concurrent het wel en wij niet?'
  2. Krokant frietje ontwikkelen kost tijd: 'De juiste combinatie van ingrediënten was flinke zoektocht'
  3. Voor abonnees'Ook kleine bedrijven moeten CO2-footprint in kaart brengen' (video)
  4. Voor abonneesBelangrijkste punten nieuw advies Nutri-Score comité: 'Drinkbare (plantaardige) melkproducten vallen onder dranken'
  5. Groningse kaasfabriek FrieslandCampina ligt stil door staking
  6. Duurzaamheid is geen keuze meer: zo bereid je je goed voor op de nieuwe CSRD wetgeving
  7. Voor abonneesWelke 15 vragen moet je je als bedrijf stellen als je circulair wil ondernemen?
  8. Column Simone Hertzberger: Met statistiek valt alles te bewijzen
  9. Safe met Michelle: 'Zet je even een '℮'-teken achter het gewicht?'
  10. Voor abonneesVMT 3 (2023): Etikettering, logo's en claims
  1. Nederlandse recalls en waarschuwingen april: metaal in smeerkaas en fout etiket Jumbo lasagne
  2. Belgische recalls en waarschuwingen april: plastic in tofu en te hoog gehalte cafeïne in energy drink
  3. AH laat duurzaamheidsdilemma bij klant: 'gewetenloos koffie drinken' of vrijwillig meer betalen voor milieuschade
  4. Young R&D: Wat betekent automatisering voor productontwikkeling?
  5. Franse overheidsorganisatie vindt het risico van rauwmelkse kazen klein
  6. Twee uitbraken door meloen stevig onder de loep
  7. Takeaway komt met composteerbaar bezorgdoosje met zeewiercoating in plaats van PFAS
  8. Etiketteringsregeling voor duurzaam voedsel in de maak: dit is de stand van zaken
  9. Voor abonneesWaarom één overkoepelend duurzaamheidskeurmerk broodnodig is in food (video)
  10. Europese Commissie wil herkomst gesneden groente en fruit op de verpakking zien