Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.
Food Law Event: Actuele onderwerpen
Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.
Farm to Fork en definitie plantaardig
Het event start met twee plenaire sprekers. Isabelle Rollier, policy officer in het Farm to Fork team bij de Europese Commissie, DG Health and Food Safety, vertelt de laatste stand van zaken rondom de Farm to Fork strategie. Wat kunnen we de komende tijd verwachten op dit gebied? Vervolgens geeft Paul Whitehouse, scientific affairs director bij Upfield en convenor ISO TC34/WG26 Plant Based Foods, een update over de status van de ISO norm rondom plantaardig. Hoe komt de definitie van ‘plantaardig’ eruit te zien? En hoe pas je deze norm praktisch toe?
1169/2011, duurzame verpakkingen en contaminanten
In de eerste ronde breakout sessies licht Jasmin Buijs van Axon Advocaten toe wat er gaat veranderen in Verordening 1169/2011. Wat zijn de voorgestelde wijzigingen en wat zijn de gevolgen hiervan? Daarnaast een sessie van Grietje van Weert van Normec en Dirk Wens van Reco2Bio & Belgian BioPackaging Association. Zij vertellen meer over het gebruik van duurzame verpakkingen in de voedingsindustrie. De derde sessie in dit blok gaat over ‘de weg door de jungle van contaminanten’. Wat zijn contaminanten? Waar staan de regels en hoe luiden deze? Silvia Gawronski (Van Traa), Els Biesta-Peters (NVWA) en Marchel Snieder (Sime Darby Oils) zetten de laatste ontwikkelingen op een rij.
Additieven, duurzaamheidsclaims en novel foods
Ook in de tweede ronde breakout sessies interessante onderwerpen. Barbara Mutsaers van AKD en Joyce de Stoppelaar van de NVWA vertellen meer over de meest recente wijzigingen in het NVWA Handboek Additieven. Daarnaast een sessie over duurzaamheidsclaims. Wat mag wel, wat mag niet? Waar ligt het grijze gebied? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Henriette van Swinderen (Bond van de Adverteerders) nemen je mee aan de hand van praktische voorbeelden. Zij geven gouden tips waar je zelf mee aan de slag kunt. De derde sessie gaat over novel foods. Wat komt er kijken bij een aanvraag? Hoe ga je hierbij om met veranderende wetgeving? Karin Verzijden (Axon Advocaten) en Marloes Martens (Ynsect) vertellen aan de hand van het praktijkvoorbeeld van Ynsect hoe zo’n traject in z’n werk gaat. Welke issues en obstakels kwam Ynsect tegen en hoe zijn deze opgelost?
Etikettering, CSRD en allergenen
Door verschillende crises moeten etiketten vaak genoeg aangepast worden. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het maken en aanpassen van een etiket? Ellis van Diermen (Précon) en Marieke Lugt (Lugt Food Law) leggen je aan de hand van praktische voorbeelden uit waar je op moet letten. In de tweede sessie in dit blok gaan we in op duurzaamheid. Door de aankomende Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is duurzaamheid geen keuze meer.
Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten) en Marianne van Keep (Verstegen Spices & Sauces) vertellen wat de wetgeving precies inhoudt en geven tips hoe je dit aanpakt. Tot slot een sessie over allergenen. Hoe ziet het beleid en toezicht van de NVWA eruit op het gebied van allergenen en kruisbesmetting? En wat is de impact hiervan op de voedingsindustrie? Sarah Arayess (Say Legal), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Nadine Kregting (Jumbo) gaan hier verder op in.
Food Law Event
Wil je bij het Food Law Event aanwezig zijn en de genoemde presentaties bijwonen? Bekijk dan nu het programma en meld je aan.