NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven
De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.
De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.
ANALYSE - De ingrediëntenlijst op een etiket geeft gedetailleerd inzicht in de samenstelling van het product. Regelgeving geeft duidelijke instructies over deze lijst. Maar vaak is er discussie of een additief weggelaten mag worden, want een E-nummer minder in de lijst is vaak een grote wens. Dit artikel haalt de kennis op over deze regels en legt uit hoe je deze correct toepast.
ANALYSE - Is een additief toegestaan voor een product? En welke hoeveelheid van het additief mag je gebruiken? De zoektocht naar de antwoorden op deze vragen gaat vaak gepaard met een puzzeltocht door wetgeving waar een fout snel gemaakt is. We krijgen te maken met uitzonderingen en wijzigingen terwijl je het hoofd koel moet houden. Dit artikel geeft een praktische kijk op het werken met de additievenverordening.
Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. In een nieuwe EU-verordening die op 15 februari 2024 is gepubliceerd zijn aanvullende etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten vastgesteld.
In opdracht van de Europese Commissie (EC) beoordeelde de European Food Safety Authority (EFSA) opnieuw de veiligheid van zoetstof erythirol (E 968). EFSA adviseert een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van 0,5 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voorheen ontbrak de ADI en gold er alleen wet- en regelgeving voor de toepassing van het additief.
Het nieuwe jaar is begonnen. In 2023 waren er een aantal wettelijke ontwikkelingen. Bijvoorbeeld op gebied van duurzaamheidsclaims, CSRD, Nutri-Score, Verordening 1169/2011 en Nieuwe Genomische Technieken (NGT's). Ook komend jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet de belangrijkste 14 wettelijke gebeurtenissen op een rij.
Op etiketten moet veel verplichte informatie vermeld worden. Het is dan ook niet gek dat het af en toe fout gaat. Soms worden gegevens op de verkeerde manier aangeduid op de verpakking. In dit artikel de 10 meest gemaakte fouten op gebied van etikettering op een rij.
De nieuwe limieten voor nitrieten en nitraten worden ingevoerd om consumenten beter te beschermen tegen kankerverwekkende stoffen. De betreffende additieven worden al lange tijd gebruikt als conserveringsmiddel, met name in vlees-, vis- en kaasproducten. De aanwezigheid van nitrieten kan leiden tot de vorming van nitrosaminen.
ANALYSE - Wanneer is iets een ingrediënt en wanneer een additief? Een vraag die regelmatig speelt bij voedingsproducenten. Voor het toepassen van een bepaald ingrediënt bij de productie van een voedingsmiddel, is het relevant of iets daadwerkelijk een ingrediënt is en niet een additief. Een cruciale vraag die aandacht verdient.
Het lijkt misschien eenvoudig, maar bij etikettering komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie zou denken. Kun je zomaar voedings- en gezondheidsclaims maken? En wanneer mag een aroma 'natuurlijk aroma' heten? In dit artikel de 10 meest gestelde vragen mét antwoorden op gebied van etikettering.