NVWA

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Beeld: Shutterstock
Additieven

Additieven weglaten uit de lijst van ingrediënten? In deze gevallen...

ANALYSE - De ingrediëntenlijst op een etiket geeft gedetailleerd inzicht in de samenstelling van het product. Regelgeving geeft duidelijke instructies over deze lijst. Maar vaak is er discussie of een additief weggelaten mag worden, want een E-nummer minder in de lijst is vaak een grote wens. Dit artikel haalt de kennis op over deze regels en legt uit hoe je deze correct toepast.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Additieven

Voor abonnees Gepuzzel met additievenverordening? Zo kun je er het beste mee omgaan

ANALYSE - Is een additief toegestaan voor een product? En welke hoeveelheid van het additief mag je gebruiken? De zoektocht naar de antwoorden op deze vragen gaat vaak gepaard met een puzzeltocht door wetgeving waar een fout snel gemaakt is. We krijgen te maken met uitzonderingen en wijzigingen terwijl je het hoofd koel moet houden. Dit artikel geeft een praktische kijk op het werken met de additievenverordening.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. In een nieuwe EU-verordening die op 15 februari 2024 is gepubliceerd zijn aanvullende etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten vastgesteld.

Foto: shutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Voor abonnees EFSA komt met nieuwe richtlijn voor gebruik zoetstof erythritol

In opdracht van de Europese Commissie (EC) beoordeelde de European Food Safety Authority (EFSA) opnieuw de veiligheid van zoetstof erythirol (E 968). EFSA adviseert een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van 0,5 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voorheen ontbrak de ADI en gold er alleen wet- en regelgeving voor de toepassing van het additief.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Wetgeving

Voor abonnees Dit gebeurde er in wetgeving in 2023 en komt eraan in 2024

Het nieuwe jaar is begonnen. In 2023 waren er een aantal wettelijke ontwikkelingen. Bijvoorbeeld op gebied van duurzaamheidsclaims, CSRD, Nutri-Score, Verordening 1169/2011 en Nieuwe Genomische Technieken (NGT's). Ook komend jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet de belangrijkste 14 wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Voor abonnees
Voor abonnees
Wetgeving

Voor abonnees Dit zijn de 10 meest gemaakte etiketteringsfouten

Op etiketten moet veel verplichte informatie vermeld worden. Het is dan ook niet gek dat het af en toe fout gaat. Soms worden gegevens op de verkeerde manier aangeduid op de verpakking. In dit artikel de 10 meest gemaakte fouten op gebied van etikettering op een rij.

Additieven

Limieten voor additieven nitrieten en nitraten verlaagd

De nieuwe limieten voor nitrieten en nitraten worden ingevoerd om consumenten beter te beschermen tegen kankerverwekkende stoffen. De betreffende additieven worden al lange tijd gebruikt als conserveringsmiddel, met name in vlees-, vis- en kaasproducten. De aanwezigheid van nitrieten kan leiden tot de vorming van nitrosaminen.

Voor abonnees
Voor abonnees
Additieven

Voor abonnees Ingrediënt of additief? Belangrijke aandachtspunten voor...

ANALYSE - Wanneer is iets een ingrediënt en wanneer een additief? Een vraag die regelmatig speelt bij voedingsproducenten. Voor het toepassen van een bepaald ingrediënt bij de productie van een voedingsmiddel, is het relevant of iets daadwerkelijk een ingrediënt is en niet een additief. Een cruciale vraag die aandacht verdient.

Voor abonnees
Voor abonnees
Etikettering

Voor abonnees Dit zijn de 10 meest gestelde vragen en antwoorden over etikettering

Het lijkt misschien eenvoudig, maar bij etikettering komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie zou denken. Kun je zomaar voedings- en gezondheidsclaims maken? En wanneer mag een aroma 'natuurlijk aroma' heten? In dit artikel de 10 meest gestelde vragen mét antwoorden op gebied van etikettering.

  1. Gebufferde azijn nu goedgekeurd als levensmiddelenadditief
  2. Clean label blijft aandacht vragen: hoe blijf je scherp als producent?
  3. Voor abonneesAlternatief voor kaliumsorbaat (E202)? 'Dit houdt schimmel langer uit bakkerijproducten'
  4. EFSA oordeelt: 'E170 in principe veilig additief, aandeel aluminium wel een zorg'
  5. Startup vervangt verdikkingsmiddel in plantaardige sauzen door citrusvezel
  6. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen in wetgeving op gebied van voedselveiligheid
  7. Chefs van Amsterdams restaurant lanceren gefermenteerd alternatief voor E621 (podcast)
  8. Food Law Event 2023: van Farm to Fork en 1169/2011 tot duurzaamheidsclaims en allergenen
  9. Deze hordes hebben natuurlijke additieven nog te nemen: houdbaarheid, werking en prijs
  10. Dit zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van additieven wetgeving
  11. Laatste stand van zaken in wetgeving: insights van de NVWA, Picnic, Europese Commissie, Jumbo en Verstegen
  12. Taragom (E417) veroorzaakte waarschijnlijk een uitbraak, waarom blijft een raadsel (update)
  13. EFSA maakt zich zorgen om kankerverwekkende nitrosamines in voedsel
  14. Olam en NVWA over 'gifkoekjes': 'Er is onjuiste informatie gedeeld'
  15. Vraag naar zeezout zonder E-nummers stijgt
  1. Strengere regels voor ethyleenoxide in levensmiddelenadditieven
  2. Verdikkingsmiddel E417 zorgt vermoedelijk voor minstens 500 ernstig zieken
  3. Appelverwerker bouwt na brand nieuwe energiezuinige fabriek met optische sorteerder als paradepaardje
  4. Zo zit het met de uitfasering van titaniumdioxide (E171)
  5. Eten vleeswaren verhoogt kans op darmkanker: welke alternatieven voor nitriet zijn er?
  6. Cressen-keizer Rob Baan trekt van leer: 'Voedingsindustrie wordt steeds gewetenlozer'
  7. Toelating van stabilisator E1201 in voeding voor medisch gebruik
  8. Nieuw conserveermiddel E246 toegelaten in dranken
  9. Haverlecithine toegelaten als emulgator in chocolade
  10. Zoetstof lijkt te mooi om waar te zijn: 'Deze startup stapelt leugen op leugen'
  11. Voor abonneesAdditieven: overzicht van geldende wetgeving voor verschillende productgroepen
  12. 'Vleesvervangers hoeven helemaal niet ongezond te zijn' (podcast)
  13. Natuurazijn op het etiket: erkenning voor een natuurlijke smaakmaker
  14. Dit ingrediënt zou alternatief kunnen zijn voor titaniumdioxide (E 171)
  15. Amerikaanse consumenten bezorgd over chemische stoffen in levensmiddelen