Startup vervangt verdikkingsmiddel in plantaardige sauzen door citrusvezel

Startup vervangt verdikkingsmiddel in plantaardige sauzen door citrusvezel
Startup Mayoneur vervangt haar verdikkingsmiddel door citrusvezel van Peel Pioneers

Startup Mayoneur vervangt het verdikkingsmiddel in haar plantaardige sauzen voor citrusvezel van weggegooide sinaasappelschillen. De startup gebruikt hiervoor het eindproduct van PeelPioneers. Hiermee wil de startup haar sauzen naar eigen zeggen verder verduurzamen.

Met de overstap naar citrusvezel van weggegooide sinaasappelschillen wil Mayoneur naar eigen zeggen bijdragen aan een circulaire economie. “Onze mayo’s waren vanaf onze start in 2019 al plantaardig, halal, glutenvrij en lactosevrij. Wij vinden het belangrijk om – waar mogelijk – het beter te kunnen doen dan de gevestigde orde, zonder in te leveren op smaak”, vertellen Geert Kranendonk en Glenn Kruisselbink, oprichters van Mayoneur.

Verdikkingsmiddel vervangen

De heren besluiten nu om hun ‘traditionele’ verdikkingsmiddel in te wissen voor het volgens hen duurzamere citrusvezel van PeelPioneers. “Toen we erachter kwamen dat de citrusvezel van PeelPioneers een uitstekende vervanging is voor traditionele verdikkingsmiddelen, zijn we gelijk gaan testen met onze receptuur om ook op dat vlak duurzaamheidsstappen te zetten”, vervolgen de oprichters van de sausstartup.

Bindende eigenschappen

Volgens Sytze van Stempvoort, medeoprichter van PeelPioneers, heeft de citrusvezel van het bedrijf ‘uitstekende bindende eigenschappen en textuureigenschappen’. Hierdoor is het product volgens Van Stempvoort zeer geschikt voor gebruik in sauzen.

Minder E-nummers

Ook vermindert de startup hiermee naar eigen zeggen het gebruik van E-nummers. “Traditionele verdikkingsmiddelen zijn over het algemeen E-nummers. Inspelens op de consumentenbehoefte om meer clean label producten te eten, was dit voor ons een logische stap. Hierdoor gebruiken wij 40% minder E-nummers dan de gemiddelde traditionele mayo in het schap”, aldus Kranendonk. De oprichters gaan de komende jaren meer grondstoffen onder de loep nemen om te kijken of dit te vervangen is door producten van bij- en reststromen.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. 'Foodproducenten moeten niet sturen op maximale schaalbaarheid,' zegt expert regeneratieve landbouw
  2. NVWA neemt duizenden illegale afslankpillen met amfetamine in beslag
  3. Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels
  4. Belgische recalls en waarschuwingen juli: te veel erucazuur in mosterdolie en risico op verstikking door snoepje
  5. Column Simone Hertzberger: Denk bij uitbraken eens anders
  6. Waarschuwing voor niet afbreekbare chemische stoffen in eieren van hobbyboeren
  7. Tip van jouw advocaat: De Blue Band-consument valt niet met zijn neus in de boter - communiceer eerlijk over prijsvoordelen
  8. Gezondheidsvoordelen lactoferrine behouden? Koude pasteurisatie met UV-C heeft zo zijn voordelen
  9. Europese Commissie wil voedingsindustrie dwingen verspilling aan te pakken
  10. Ongepasteuriseerde zuivel slaat opnieuw toe
  1. Moderne gentechnieken gebruiken? De Europese Commissie wil dat het makkelijker wordt
  2. Maar liefst bijna 400 zieken na het eten van een ijsje op de markt in Egypte
  3. Nederlander mag in najaar éindelijk kweekvlees proeven
  4. Aspartaam weer onder vuur? 'WHO gaat zoetstof als 'mogelijk kankerverwekkend' bestempelen'
  5. Voorkom voedselverspilling door validatie 'Houdbaarheid van zestig naar negentig dagen bijgesteld'
  6. BrauBeviale en Drinktec slaan handen ineen
  7. Kweekvlees dichterbij dan Nederland denkt: proeverijen binnenkort mogelijk
  8. Consumentenacceptatie van alternatieve eiwitten? Volgens ADM kunnen hybride producten daarbij helpen
  9. Supermarkten profiteren in België: sprake van graaiflatie?
  10. Minstens 50 zieken en 2 doden door giftige paddenstoelen in een sushirestaurant