Met de overstap naar citrusvezel van weggegooide sinaasappelschillen wil Mayoneur naar eigen zeggen bijdragen aan een circulaire economie. “Onze mayo’s waren vanaf onze start in 2019 al plantaardig, halal, glutenvrij en lactosevrij. Wij vinden het belangrijk om – waar mogelijk – het beter te kunnen doen dan de gevestigde orde, zonder in te leveren op smaak”, vertellen Geert Kranendonk en Glenn Kruisselbink, oprichters van Mayoneur.
Verdikkingsmiddel vervangen
De heren besluiten nu om hun ‘traditionele’ verdikkingsmiddel in te wissen voor het volgens hen duurzamere citrusvezel van PeelPioneers. “Toen we erachter kwamen dat de citrusvezel van PeelPioneers een uitstekende vervanging is voor traditionele verdikkingsmiddelen, zijn we gelijk gaan testen met onze receptuur om ook op dat vlak duurzaamheidsstappen te zetten”, vervolgen de oprichters van de sausstartup.
Bindende eigenschappen
Volgens Sytze van Stempvoort, medeoprichter van PeelPioneers, heeft de citrusvezel van het bedrijf ‘uitstekende bindende eigenschappen en textuureigenschappen’. Hierdoor is het product volgens Van Stempvoort zeer geschikt voor gebruik in sauzen.
Minder E-nummers
Ook vermindert de startup hiermee naar eigen zeggen het gebruik van E-nummers. “Traditionele verdikkingsmiddelen zijn over het algemeen E-nummers. Inspelens op de consumentenbehoefte om meer clean label producten te eten, was dit voor ons een logische stap. Hierdoor gebruiken wij 40% minder E-nummers dan de gemiddelde traditionele mayo in het schap”, aldus Kranendonk. De oprichters gaan de komende jaren meer grondstoffen onder de loep nemen om te kijken of dit te vervangen is door producten van bij- en reststromen.