Onderzoekers Przemyslaw Strachowski en Mehdi Abdollahi van Chalmers University of Technology werken met proefmonsters in het lab.(foto: Hanna Magnusson)
Zware metalen

'Kwikgehalte ingeblikte tonijn kan omlaag door verpakkingsinnovatie'

Het kwikgehalte van ingeblikte tonijn kan met 25 tot 35% omlaag worden gebracht door er een waterige oplossing aan toe te voegen met cysteïne (E920). Dit aminozuur bindt sterk aan kwik, ontdekten onderzoekers van de Chalmers University of Technology in Zweden.

Ingrediënt & Product

Wageningse eivervanger van biergist maakt debuut in VS op IFT FIRST

De Nederlandse foodtech startup Revyve maakt zijn debuut op de Amerikaanse markt tijdens de IFT FIRST 2024 in Chicago in juli. Met de innovatieve eivervanger uit Wageningen, gemaakt van gerecyclede biergist, wil Revyve een duurzaam alternatief voor eieren.

Trending 2024

Trending 2024 | Yama: 'Met HYBIND is fosfaat in vlees verleden tijd'

De vraag naar Clean Label-producten groeit. Consumenten willen steeds vaker een verantwoord product waarin geen additieven verwerkt zijn die wellicht schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Yama heeft met het product HYBIND een perfecte vervanging gevonden voor gebruik van fosfaat in de vleesverwerkende industrie en sluit hiermee aan bij de wens om het gebruik van minder E-nummers.

Voor abonnees
Voor abonnees
Additieven

Voor abonnees Ingrediënt of additief? Belangrijke aandachtspunten voor...

ANALYSE - Wanneer is iets een ingrediënt en wanneer een additief? Een vraag die regelmatig speelt bij voedingsproducenten. Voor het toepassen van een bepaald ingrediënt bij de productie van een voedingsmiddel, is het relevant of iets daadwerkelijk een ingrediënt is en niet een additief. Een cruciale vraag die aandacht verdient.

Wetgeving

Gebufferde azijn nu goedgekeurd als levensmiddelenadditief

Gebufferde azijn mag voortaan legaal worden gebruikt als conserveermiddel en zuurteregelaar. De Europese Commissie heeft een aanvraag uit maart 2021 goedgekeurd.

Clean Label

Clean label blijft aandacht vragen: hoe blijf je scherp als producent?

ANALYSE - Consumenten en marketingafdelingen vragen onverminderd om clean label producten. Als producent moet je dit onderwerp in detail kennen en telkens weer beslissingen nemen of clean label ingrediënten in jouw producten gebruikt worden. Hoe voldoe je aan deze behoefte zonder mee te doen aan het witwassen van labels?

Voor abonnees
Voor abonnees
Kaliumsorbaat (E202)

Voor abonnees Alternatief voor kaliumsorbaat (E202)? 'Dit houdt schimmel langer uit...

Cupcakes, brood, tortilla's en andere bakproducten gaan snel schimmelen als je ze niet behandelt met bijvoorbeeld kaliumsorbaat (E202). Een natuurlijk alternatief op basis van gebufferde azijn en een plantenextract kan de schimmel echter nog langer weghouden uit bakkerijproducten.

Startup Mayoneur vervangt haar verdikkingsmiddel door citrusvezel van Peel Pioneers
Plantaardig

Startup vervangt verdikkingsmiddel in plantaardige sauzen door...

Startup Mayoneur vervangt het verdikkingsmiddel in haar plantaardige sauzen voor citrusvezel van weggegooide sinaasappelschillen. De startup gebruikt hiervoor het eindproduct van PeelPioneers. Hiermee wil de startup haar sauzen naar eigen zeggen verder verduurzamen.

Nieuwsbrief Voedselveiligheid

Verdikkingsmiddel E417 zorgt vermoedelijk voor minstens 500 ernstig...

Maaltijdbezorger Daily Harvest haalde in de Verenigde Staten eind juni 2022 hun 'Franse stijl linzen- en preikruimels' uit de verkoop. De reden was dat zij binnen twee maanden 470 klachten hadden ontvangen van mensen die na het eten van dit gerecht ernstige maag-darmklachten en problemen met lever en galblaas kregen.

Wetgeving

Toelating van stabilisator E1201 in voeding voor medisch gebruik

Het reeds goedgekeurde additief polyvinylpyrrolidon (E1201) mag voortaan ook worden gebruikt als stabilisator van voeding voor medisch gebruik in tablet- en drageevorm.

  1. Nieuw conserveermiddel E246 toegelaten in dranken
  2. Haverlecithine toegelaten als emulgator in chocolade
  3. Voor abonneesAdditieven: overzicht van geldende wetgeving voor verschillende productgroepen
  4. Dit ingrediënt zou alternatief kunnen zijn voor titaniumdioxide (E 171)
  5. Clean labelling - slimme productinnovatie of tricky business?
  6. Imkje Tiesinga: 'Nutri-Score alleen zal niet leiden tot gezonder voedingspatroon'
  7. Voor abonneesWebinar: NVWA introduceert interactieve additieventool, zo werkt het en dit kun je ermee
  8. 'Clean label' garnalen van Roem van Yerseke: 'Als mensen aan de smaak gewend zijn geraakt, willen ze niet anders meer'
  9. Retailers maken meer reclame voor ultrabewerkte voedingsmiddelen
  10. Onder de loep: alles over het gevreesde E-nummer
  11. 'Aanwezigheid E407 en E425 in snoepjes kan leiden tot verstikking'
  12. Damien Wurpillot van Griffith Foods: 'Iedereen wil de Heineken zijn van de alternatieve eiwitten'
  13. Damien Wurpillot van Griffith Foods: 'Iedereen wil de Heineken zijn van de alternatieve eiwitten'
  14. Voor abonnees'Afkeer van smaakversterker MSG is niet terecht'
  15. Voor abonneesHandboek Etikettering: NVWA komt met 5 tips
  1. NVWA ziet nog steeds gebruik van sulfiet in vlees
  2. De beste 19 van VMT in 2019: listeria, MOSH en MOAH plus E 171 domineerden
  3. Niet al het bewerkte vlees geeft hoger risico op kanker
  4. NVWA-dossier: duidelijkheid over additieven (longread)
  5. Update: Voedselfabrikanten stoppen met kleurstof E171
  6. innocent lanceert zuivelvervangers voor in het koelvak
  7. Voor abonneesTitaniumdioxide (E171) wederom onder vuur na kritiek op Dr. Oetker
  8. Tiny van Boekel: 'Technologen moeten zich veel meer laten horen in het debat'
  9. Food Law Event 2019: van 'basics' tot en met additieven etikettering
  10. E-nummerdiscussie: wat vindt de productontwikkelaar?
  11. 'Het is transparanter om E-nummers wél te vermelden'
  12. Is clean label mogelijk bij gebruik van plantenextracten? (longread)
  13. McDonald's komt in verweer tegen onterechte berichtgeving over rundvlees
  14. Food Future Event: Dirty Label Revolutie
  15. Plantenextracten met een technologische functie maken 'clean label' lastig