NVWA ziet nog steeds gebruik van sulfiet in vlees

NVWA ziet nog steeds gebruik van sulfiet in vlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) constateert na inspecties eind 2019 dat het gebruik van het verboden sulfiet in vlees afneemt, maar toch nog steeds voorkomt. Ook het gebruik van alternatieve middelen groeit.

Eind vorig jaar inspecteerde de NVWA op het gebruik van sulfiet in vlees bij bedrijven waarvan bekend is dat ze de afgelopen jaren sulfiet hadden gekocht. Bij 15% van deze geïnspecteerde bedrijven werd het gebruik van het verboden additief geconstateerd. In eerdere acties was dit overtredingspercentage nog 50%. Het gebruik van sulfiet in vlees lijkt af te nemen concludeert de NVWA.

Mooi rood

vlees-jpgSulfiet kleurt het vlees mooi rood, maar mag volgens de additievenwetgeving niet aan vlees worden toegevoegd. Sulfiet is bovendien één van de 14 stoffen die volgens de etiketteringsregels duidelijk moeten worden vermeld als ze aan een levensmiddel (verpakt of onverpakt) worden toegevoegd, omdat ze allergische reacties kunnen veroorzaken.

Risicogericht

De NVWA heeft eind 2019 voor de derde keer in korte tijd via een risicogerichte actie gecontroleerd op verboden gebruik van sulfiet in vlees. Eerdere controles vonden plaats in het voorjaar van 2018 en 2019. Net als bij de eerdere controleacties zijn ook nu bedrijven specifiek geselecteerd. Inspecties zijn uitgevoerd bij bedrijven waar het gebruik van sulfiet in 2018 of 2019 is aangetoond en bij bedrijven die nog niet eerder op het gebruik van sulfiet zijn gecontroleerd, maar waarvan de NVWA weet dat deze in het (recente) verleden sulfiet hebben gekocht.

Inspectieresultaten en maatregelen

In totaal zijn 46 bedrijven geïnspecteerd; bij 7 bedrijven werd het gebruik van sulfiet in gehakt en soortgelijke producten aangetoond. Van de 13 bedrijven die eerder in 2018 waren beboet, bleken er toch nog 2 te zijn die nog steeds sulfiet gebruikten. Van de 19 bedrijven die in het voorjaar van 2019 op het gebruik van sulfiet zijn beboet, bleek nog 1 bedrijf sulfiet te gebruiken. Dus 3 van de 32 bedrijven, die al eens eerder voor het gebruik van sulfiet waren beboet, zijn opnieuw in de fout gegaan. Van de 14 bedrijven die nog niet eerder op het gebruik van sulfiet waren gecontroleerd, bleken 4 bedrijven sulfiet te gebruiken.

Alle bedrijven waar het gebruik van sulfiet is geconstateerd, hebben 2 bestuurlijke boetes gekregen: één voor het gebruik van een niet toegestaan additief (‘E-nummer’), en één voor het niet vermelden van de aanwezigheid van een stof die allergische reacties kan veroorzaken. Eén bedrijf is nu voor de derde keer in 2 jaar tijd betrapt op het gebruik van sulfiet. Van dit bedrijf is de erkenning om vleesbereidingen te maken ingetrokken.

Alternatieve middelen

Tijdens de inspecties zagen inspecteurs dat soms andere middelen dan sulfiet werden gebruikt om het vlees rood te kleuren. Het kleuren van vlees en vleesbereidingen is echter niet toegestaan, ook niet met alternatieve middelen. Hoewel het gebruik van sulfiet lijkt af te nemen, lijkt tegelijkertijd het toevoegen van alternatieve middelen toe te nemen.

Kleurstoffen mogen niet worden gebruikt in gehakt en andere vleesbereidingen. Het gebruik van kleurstoffen kan misleidend zijn omdat het vlees er verser uitziet dan het eigenlijk is. Hierbij kunnen risico’s voor de gezondheid ontstaan als vlees wordt gekleurd dat niet meer geschikt is voor consumptie.

Food Law Event 18 juni

Update (NVWA-Webdossier) Additieven
Sommigen stellen dat het gebruik van additieven in voedingsmiddelen op gespannen voet zou staan met de clean label trend. De NVWA publiceerde in 2019 het Webdossier Additieven, met als onderdeel daarvan het “Handboek additieven voor levensmiddelenfabrikanten”, met daarin haar standpunten over het gebruik van additieven en E-nummers, plantenextracten et cetera. Een discussie tussen de NVWA en de industrie zou moeten leiden tot een update van dit dossier. Wat wordt er c.q. aangepast? Wat zijn de nieuwe speerpunten van de NVWA op het gebied van additieven en hoe gaat de handhaving eruit zien? En hoe moet dit in Europees verband worden gezien? Wat is eigenlijk de juridische waarde van het Handboek, alsook de SCoPAFF-opinies? Daarnaast zullen ook diverse andere ontwikkelingen op het gebied van additieven aan bod komen. Barbara Mutsaers, advocaat Agri & Food law bij AKD Benelux Lawyers, en Joyce de Stoppelaar van de NVWA lichten dit toe en zorgen ervoor dat u weer up to date bent. Bekijk het programma en meld u aan.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Nieuwe ingrediënten 2025: natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk

Nieuwe ingrediënten 2025: natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂...

Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk.

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Aurelius neemt Savoury-divisie What's Cooking Group over

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Aurelius neemt Savoury-divisie...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Aurelius neemt Savoury-divisie What's Cooking Group over, VE Partners neemt Inproba over en Schutterlaar & Partners bundelt krachten met Green Food Lab.

AHDB zet in op uitrol leveranciers voor export Brits vlees

AHDB zet in op uitrol leveranciers voor export Brits vlees

De Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) wil de export van Brits rundvlees voor de Europese markt verder uitbreiden. Hiervoor kondigt de organisatie een samenwerking aan met Quality Meat from Britain.

Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom zelfregulering (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

foto: shutterstock

Bedrijfsovernames in voeding 2024: maker Delirium-bier neemt...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: Brouwerij Huyghe neemt brouwerij Het Anken over.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in 2021'

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in...

Toen er in 2021 een politieke discussie gaande was over het wel of niet invoeren van een vleesheffing, was 74% van de Nederlanders voor een prijsstijging. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zou dat hebben geweten uit een peiling onder 2550 Nederlanders, maar toen hebben verzwegen. Die beschuldiging uit de TAPP-coalitie. Nederland Vleesland reageert.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.