De NVWA ziet een stijging in de internetverkoop van afslankpillen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Sommige bevatten zelfs amfetamine.

NVWA legde in 2023 maar liefst 7.364 voedselveiligheidsmaatregelen op

De NVWA legde in 2023 bij maar liefst 7.364 bedrijven een maatregel op na een overtreding op het gebied van voedselveiligheid. Dat zijn vaak horecabedrijven. In totaal deed NVWA 33.657 inspecties op voedselveiligheid bij 16.028 unieke bedrijven. De meeste inspecties (18.465) waren in de horeca, de overige in de voedingsindustrie.

foto: shutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselveiligheid grondstoffen uit Oekraïne onder de maat, zegt...

Het gebruik van grondstoffen uit Oekraïne geeft door de oorlog substantieel meer kans op voedselveiligheidsrisico's. Dat blijkt uit een rapport van de Zwitserse toezichthouder op de voedselindustrie.

Beeld: ShutterstochVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Leverancier aansprakelijk voor non-conforme producten? Deze case...

In een recente rechtszaak werd extra duidelijk, hoe essentieel het voor afnemers kan zijn om een specifieke certificering van leveranciers te eisen. Daarnaast is nog een keer duidelijk gemaakt waarom leveranciers moeten oppassen met het doen van geruststellende verklaringen over hun producten. In dit artikel legt Barbara Mutsaers van AKD Benelux Lawyers uit waarom.

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen helpen je verder

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

Alpro en Oatly bezorgd over verbruiksbelasting: 'Plantaardige dranken zijn toch geen frisdrank?'

Alpro en Oatly bezorgd over verbruiksbelasting: 'Plantaardige dranken...

Het Nederlandse parlement wil de verbruiksbelasting verhogen voor plantaardige alternatieven voor melk. Alpro en Oatly zijn het niet eens met de belastingverhoging en roepen de regering op om alternatieven voor melk vrij te stellen van de verbruiksbelasting.

ClientEarth: 'NVWA blijft EU-visserijregels  systematisch schenden'  

ClientEarth: 'NVWA blijft EU-visserijregels systematisch schenden'

NVWA controleert de visserijsector voldoende, vindt de toezichthouder. Een handhavingsverzoek van ClientEarth - dat stelt dat NVWA onvoldoende optreedt tegen fraude en overbevissing - wordt door NVWA als 'te vaag en niet specifiek' bestempelt.

Producenten geven een stappenplan voor het aanpassen van etikettenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Stappenplan: zo pas je een etiket aan bij benodigde wijzigingen

Etikettering is een zeer belangrijk onderdeel bij de productie van levensmiddelen. Onverwachte omstandigheden zoals grondstoffenschaarste kunnen leiden tot benodigde aanpassingen in etiketten. Maar hoe ziet dit proces eruit en wat komt erbij kijken? Hier een stappenplan voor het wijzigen van etiketten.

Europese noodwetgeving moet tomatenvirus tegengaan

Europese noodwetgeving moet tomatenvirus tegengaan

Om verspreiding van het tomatenvirus ToBRFV tegen te gaan treft de Europese Unie nieuwe maatregelen voor de import en het vervoer van relevante grondstoffen. De noodmaatregelen gelden voor zaden en planten van het resistente soort Capsicum spp., Solanum lycopersicum en hybride varianten hiervan.

Op 6 juni vindt het VMT Food Law Event weet plaats

Food Law Event 2023: van Farm to Fork en 1169/2011 tot...

Wat kunnen we de komende tijd verwachten op gebied van de Farm to Fork strategie? Wat wordt er op Europees niveau besproken aangaande nieuwe allergenen wetgeving en kruisbesmetting? Hoe zien de aangekondigde wijzigingen in de 1169/2011 eruit? Wat mag wel en wat mag niet op gebied van duurzaamheidsclaims? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 6 juni.

Tijdens het Food Law Event op 6 juni vertellen Karin Verzijden en Marloes Martens meer over het reilen en zeilen van een Novel Foods aanvraag

Nieuw voedingsmiddel op de markt brengen? Producent geeft tips over...

Sommige nieuwe voedingsmiddelen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij op de markt gebracht mogen worden. Maar wat komt er allemaal kijken bij zo'n 'novel foods' aanvraag? Wat zijn de issues en obstakels? Tijdens het Food Law Event op 6 juni gaan Karin Verzijden (Axon Advocaten) en Marloes Martens (Ynsect) in gesprek. Wat zou Martens anders doen met de kennis van nu? En wat zijn haar tips voor bedrijven die een novel foods aanvraag overwegen?