Certima B.V.
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
Hoe kijkt de NVWA naar voedings- en gezondheidsclaims? Hoe gaat de toezichthouder om met voeding voor specifieke groepen? Wat zijn de ins- en outs op het gebied van THT en TGT? Of Infoblad 85? Dit artikel bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met levensmiddelenwetgeving bezig is.
Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.
Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.
Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid is soms lastig te vinden. Hoe kunnen producenten hier het beste mee omgaan? Vincent Mooij, directeur van Circpack by Veolia, geeft 7 tips.
Tijdens de studiemiddag van de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht (NVLR) is door diverse sprekers stilgestaan bij de bijdrage die Kenneth Defares heeft geleverd aan het Nederlandse levensmiddelenrecht. Defares was de secretaris van de NVLR en overleed in februari plotseling.
De Nederlandse startup Vivici produceert wei-eiwit via precisiefermentatie. CCO Simon Penfold en CTO Marcel Wubbolts vertellen over de voordelen van de verbinding met oprichters dsm-firmenich en Fonterra, en de potentie van hybride producten.
In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Manon Houben nieuwe voorzitter COV en VNV, Hein Schumacher stopt als CEO van Unilever en Esther Veninga nieuwe CFO van Barentz.
Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: Arla Foods Ingredients introduceert toolkit voor eiwitrijke desserts, Pinsa bloem mix voor bakkerijproducten en plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten.
Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het aangepaste Handboek additieven in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom het onderwerp. In het handboek geeft de NVWA 11 tips. In dit artikel de 11 tips op een rij.
Dit is een overzicht van nieuwe voedselmachines. Dit zijn de laatste wapenfeiten: Domino introduceert Dx-Serie lasercodeersystemen voor drankenfabrikanten, Arla Foods Ingredients installeert elektrische ketel voor CO₂-reductie, en GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem.
Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.
Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.
Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.