19 projecten moeten Vlamingen aan de plantaardige eiwitten krijgen

19 projecten moeten Vlamingen aan de plantaardige eiwitten krijgen

Ook de Vlaamse voedselstrategie zet in op meer plantaardige en lokale eiwitten. De realisatie van het eiwitactieprogramma, dat kadert in de Vlaamse eiwitstrategie 2021-2030, draait intussen op volle toeren. 19 samenwerkingsprojecten krijgen steun om meer duurzame en lokale eiwitvoorziening te realiseren.

In februari 2021 lanceerde de toenmalige minister van landbouw, Hilde Crevits, de Vlaamse eiwitstrategie 2021-2030. Deze eiwitstrategie wil eiwitten, van productie tot consumptie, verduurzamen en diversifiëren en kreeg enkele maanden geleden al een vervolg met het eiwitactieprogramma 2022.

Het programma telt momenteel 76 acties van verschillende actoren uit het beleid, de keten, het middenveld en het onderzoek om stappen vooruit te zetten bij de eiwitvoorziening, -verwerking en -consumptie. En de realisatie van het eiwitactieprogramma draait op volle toeren!

19 samenwerkingsprojecten

Van deze 76 acties ontvangen 19 samenwerkingsprojecten van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij steun om hun voorstel voor een meer duurzame en lokale eiwitvoorziening te realiseren. De acties zijn verdeeld over de zes strategische doelstellingen van de eiwitstrategie: duurzaam diervoeder, duurzame dierlijke productie, meer plantaardige eiwitten, meer nieuwe eiwitten, meer productdiversiteit en duurzame eiwitconsumptie. 

Delhaize
Delhaize

Beloftevol

De meeste projecten zijn intussen van start gegaan en de eerste resultaten zijn beloftevol: verschillende projecten brachten ketenspelers voor de eerste keer samen om elkaar te inspireren en nauwer samen te werken rond eiwitbronnen zoals kikkererwten. Een wisselwerking tussen studenten en onderzoekers leverde nieuwe recepturen op voor beloftevolle eiwitproducten met de gele erwt, waarmee lokale chefs en retailers verder aan de slag gaan. 

Oesterzwamburger

Ook de eerste oesterzwamburger verrijkt met een tempeh van de Belgische rode boon bleek succesvol en wordt nu verder onderzocht in diverse omstandigheden. Consumentenonderzoek in verschillende settings zoals scholen, kinderdagverblijven en bedrijven werd reeds afgerond en leverde interessante inzichten op. Hier worden sensibiliseringscampagnes zoals ‘De week van de peulvrucht’ aan gekoppeld.  

Ook andere ketenspelers zoals restaurants worden begeleid naar een toekomstbestendige menukaart met duurzame en lokale eiwitten. Andere projecten zitten meer in onderzoeksfase en testen volop volledig nieuwe eiwitbronnen, zoals microbiële eiwitten, algen en insecten, uit in voeding voor mens en/of dier.

Yves De Groote

Yves De Groote

Redacteur VMT Food België

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. ABN Amro: zo kunnen plantaardige varianten voor vlees en zuivel verder groeien
  2. Olam en NVWA over 'gifkoekjes': 'Er is onjuiste informatie gedeeld'
  3. Ice Tea van Jumbo 'meest misleidende product van 2022': 'In april 2023 ligt nieuwe verpakking in de schappen'
  4. Voor abonneesUpdate NVWA Handboek Regelgeving: 5 belangrijkste wijzigingen
  5. Nieuwe verdachte aangehouden door NVWA-IOD in onderzoek illegale afslankpillen
  6. GFSI: 'IFS heeft gedetailleerde motivering voor schorsing gekregen'
  7. Safe met Eef: Kwaliteit, veel verschillende uitdagingen
  8. Handig overzicht: deze artikelen helpen je bij het bouwen van Food Safety Culture
  9. Voor abonneesUpdate NVWA Handboek Claims: 6 belangrijkste wijzigingen op een rij
  10. Voedertarwe in de tortilla? Eerste resultaten lijken veelbelovend
  1. Greencovery haalt waardevolle ingrediënten uit zijstromen en wil van upcycling de norm maken
  2. Johan Hulleman (ex-Jumbo): 'Wet over ontbossing gaat grote impact hebben op retailers'
  3. IFS-baas verbolgen over schorsing: 'GFSI nagelt ons onterecht aan schandpaal'
  4. Trends in 2023 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers
  5. Voor abonneesDit zijn de 8 belangrijkste punten van VWS in de preventieaanpak op gebied van voeding
  6. Genomica-onderzoek is een blijvertje
  7. Food in totale verwarring: wat is nu de echte reden achter schorsing IFS door GFSI?
  8. IFS boss outraged by suspension: 'GFSI unjustly shames us'
  9. Megafusie in ingredientenland: Chr. Hansen en Novozymes gaan samen
  10. Voor abonneesDit zijn de 12 belangrijkste wijzigingen in het Warenwetbesluit op gebied van THT & TGT