19 projecten moeten Vlamingen aan de plantaardige eiwitten krijgen

19 projecten moeten Vlamingen aan de plantaardige eiwitten krijgen

Ook de Vlaamse voedselstrategie zet in op meer plantaardige en lokale eiwitten. De realisatie van het eiwitactieprogramma, dat kadert in de Vlaamse eiwitstrategie 2021-2030, draait intussen op volle toeren. 19 samenwerkingsprojecten krijgen steun om meer duurzame en lokale eiwitvoorziening te realiseren.

In februari 2021 lanceerde de toenmalige minister van landbouw, Hilde Crevits, de Vlaamse eiwitstrategie 2021-2030. Deze eiwitstrategie wil eiwitten, van productie tot consumptie, verduurzamen en diversifiëren en kreeg enkele maanden geleden al een vervolg met het eiwitactieprogramma 2022.

Het programma telt momenteel 76 acties van verschillende actoren uit het beleid, de keten, het middenveld en het onderzoek om stappen vooruit te zetten bij de eiwitvoorziening, -verwerking en -consumptie. En de realisatie van het eiwitactieprogramma draait op volle toeren!

19 samenwerkingsprojecten

Van deze 76 acties ontvangen 19 samenwerkingsprojecten van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij steun om hun voorstel voor een meer duurzame en lokale eiwitvoorziening te realiseren. De acties zijn verdeeld over de zes strategische doelstellingen van de eiwitstrategie: duurzaam diervoeder, duurzame dierlijke productie, meer plantaardige eiwitten, meer nieuwe eiwitten, meer productdiversiteit en duurzame eiwitconsumptie. 

Delhaize
Delhaize

Beloftevol

De meeste projecten zijn intussen van start gegaan en de eerste resultaten zijn beloftevol: verschillende projecten brachten ketenspelers voor de eerste keer samen om elkaar te inspireren en nauwer samen te werken rond eiwitbronnen zoals kikkererwten. Een wisselwerking tussen studenten en onderzoekers leverde nieuwe recepturen op voor beloftevolle eiwitproducten met de gele erwt, waarmee lokale chefs en retailers verder aan de slag gaan. 

Oesterzwamburger

Ook de eerste oesterzwamburger verrijkt met een tempeh van de Belgische rode boon bleek succesvol en wordt nu verder onderzocht in diverse omstandigheden. Consumentenonderzoek in verschillende settings zoals scholen, kinderdagverblijven en bedrijven werd reeds afgerond en leverde interessante inzichten op. Hier worden sensibiliseringscampagnes zoals ‘De week van de peulvrucht’ aan gekoppeld.  

Ook andere ketenspelers zoals restaurants worden begeleid naar een toekomstbestendige menukaart met duurzame en lokale eiwitten. Andere projecten zitten meer in onderzoeksfase en testen volop volledig nieuwe eiwitbronnen, zoals microbiële eiwitten, algen en insecten, uit in voeding voor mens en/of dier.

Yves De Groote

Yves De Groote

Redacteur VMT Food België

Belgische recalls en waarschuwingen januari: residu gewasbeschermingsmiddelen in limoenbladeren

Belgische recalls en waarschuwingen januari: residu...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: residu gewasbeschermingsmiddelen in limoenbladeren.

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bron

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als...

In december 2023 werd Zweden getroffen door een uitbraak van cryptosporidiose, een infectie veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium. Onderzoek wees uit dat de uitbraak terug te leiden was naar gemengde boerenkoolsalades uit saladebars in supermarkten. De infectie werd veroorzaakt door een nieuw subtype van Cryptosporidium parvum, dat gepaard ging met een hogere frequentie van koorts en braken.

Het oeroude worstenbroodje, maar dan Halal gecertificeerd

Het oeroude worstenbroodje, maar dan Halal gecertificeerd

Halal is aan een stevige opmars bezig. Steeds meer retailers en producenten duiken in dit lucratieve gat in de markt. Daarmee gaat ook Halal-certificering een grotere rol spelen. Kadir Ahmed van Kadir's en Miran Ismael van het European Certification Centre for Halal praten ons bij over wat er allemaal bij komt kijken.

Een Carrefour in België (foto: Shutterstock).

Belgische voedingsproducenten kunnen samen met supermarkten gezonde...

Supermarkten en voedingsproducenten zijn gezamenlijk in staat om consumenten aan te sporten om gezondere voeding te kopen. Dit blijkt uit een experiment van Be4Life, het onderzoekscentrum van de Universiteit Gent, in samenwerking met de sectorfederaties Fevia en Comeos, en bedrijven uit de voedingsindustrie en de retailhandel.

Chocolade in 2025: 'Deze vier trends mag je niet missen'

Chocolade in 2025: 'Deze vier trends mag je niet missen'

De hoge chocoladeprijs is volgens trendwatcher Anneke Ammerlaan dé grote uitdaging voor de komende jaren. Toch ziet ze ook kansen. Vooral op het gebied van innovatie in (pure) smaak en textuur.

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

VMT nam dit jaar 12 podcasts op. Tijdens de kerstvakantie kun je ze gratis beluisteren. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rij.

Beeld: Shutterstock

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: mogelijk risico op verstikking bij Jelly Straws, mogelijk salmonella in kipbrochettes met ananas en mogelijk stukjes plastic in bulgogi van varkensvlees.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.