Foto: Shutterstock
Vegan

Zeven vegetarische en veganistische trends voor 2024 op een rij

Volgens de Vegetariërsbond verandert de markt. Volgens de bond eten minder mensen vlees en zijn meer mensen op zoek naar plantaardige alternatieven voor zuivel. Ook de vraag naar visvervangers groeit. De Vegetariërsbond stelt zeven trends vast op het gebied van vegetarische en veganistische voeding. VMT zet de trends op een rij.

plantaardige eiwitten

Ook vleessnack kan plantaardig: TOP ontwikkelt vega variant van...

Het bedrijf TOP ontwikkelde een vegetarische variant van gedroogde worstjes en jerky's. Het bedrijf gebruikt geëxtrudeerd plantaardig eiwit als basis. 'Het mondgevoel en textuur namaken was niet eenvoudig.' Het bedrijf vertelt aan VMT hoe ze het toch voor elkaar hebben gekregen.

Plantaardig

Hema introduceert plantaardig gebak: 'We schreeuwen plantaardig niet...

Hema komt met plantaardige gebakjes in het assortiment. Het is een van de initiatieven waarmee Hema haar CO2-uitstoot met 50 procent wil terugbrengen in 6 jaar tijd. Ondanks dat het nieuwe gebak van Hema plantaardig is, wordt er niet met 'plantaardig' of 'vegan' gepromoot.

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.Gesponsord
Gesponsord
plantaardige productie

Gesponsord Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd tot vegafabriek. De nieuwe geavanceerde productielijn voor braden, garen en frituren is afkomstig van GEA Food Solutions. "Het is tegelijkertijd de meest duurzame oplossing", stelt directeur Remko Vogelenzang.

Bedrijven

Westland Kaas neemt vegan kaasmerk Kees over

Westland Kaas bekend van Old Amsterdam en Maaslander koopt het vegan kaasmerk 'Kees'. Volgens Westland Kaas past de overname van Kees bij de 'eigenzinnige van zakendoen' van het familiebedrijf die zich richt op vernieuwing en creativiteit.

plantaardige productie

Boermarke: 'Met plantaardig blokje kaas in salade pak je ook de...

Familiebedrijf Boermarke heeft na de geslaagde introductie van de rasp en plantaardige plakken met Gouda-smaak het assortiment flink uitgebreid. Voor de toekomst ziet het bedrijf veel kansen bijvoorbeeld in kaassoufflés, kaaskroketten en andere vegetarische snacks. "De smaak en structuur van onze plantaardige kaas is al goed, maar we willen de voedingswaarde nog verder verbeteren", vertellen salesdirector Wessel van Setten en senior productmanager retail internationaal Andrea Kamphuis.

  1. Those Vegan Cowboys: 'eerste 'echte' kaas gemaakt zonder dieren'
  2. 19 projecten moeten Vlamingen aan de plantaardige eiwitten krijgen
  3. Foodbeurs SIAL 2022: een recap van VMT
  4. Zo gebruikt Jay&Joy traditionele kaastechnieken voor de productie van vegan kaas
  5. De boer is een veel breder opererende ondernemer
  6. Fabels over plantaardig eten ontkracht in '77 fabels en feiten rond plantaardige voeding'
  7. "We willen de externe R&D-afdeling zijn van onze klanten."
  8. EVA wordt onderdeel ProVeg
  9. Vega(n) steeds populairder: zo zit het met geldende wetgeving voor etikettering en claims
  10. 5 redenen om naar het Food Law Event te komen
  11. Food Law Event: hoor insights van VWS, NVWA, Unilever, Colruyt, Alpro en Iglo
  12. Food Law Event: van Infoblad 85 en NAPV tot allergenen en vega(n) producten
  13. De Vegetarische Slager volgens consumenten meest duurzame bedrijf
  14. Vlaanderen wil minder afhankelijk zijn van buitenlands plantaardig eiwit
  15. Food Law Event 2022: van fraude en voedselkeuzelogo's tot etikettering en houdbaarheid
  1. Matthias Blanckaert: "Belangrijker dan vlees of vegan is de beleving van het product."
  2. Gouden Tavola's voor innovaties opnieuw uitgereikt
  3. Carrefour 3 maanden exclusieve partner Go4Plant
  4. EVA lanceert VeggieChallenge, samen met Garden Gourmet en Colruyt Group
  5. Albert Heijn focust op plantaardige voeding
  6. 'We denken veganistischer dan we zijn: kwart Nederlanders hoopt op toekomst zonder vlees'
  7. Free From Food Expo: ideeën genoeg, maar productiecapaciteit is schaars
  8. 'Vegan markt ontwikkelt extreem snel en vereist samenwerking in procesontwerp'
  9. Free From, wat is dat eigenlijk? Puratos en Dawn geven hun visie
  10. 'Meer dan de helft van de R&D-ers kijkt gewoon op Google voor nieuwe ingrediënten' (podcast)
  11. Ingrediënten moeten eerlijk op het etiket
  12. Biovecci introduceert assortiment van 16 biologische vleesvervangers
  13. Allergenen recalls oktober: HEMA haalt kipfilet terug vanwege gluten en soja
  14. Flexitarisme in Vlaanderen in opmars
  15. Wijngaard Kaas en Boermarke introduceren vegan kaas-alternatieven