Foto: Shutterstock

Zeven vegetarische en veganistische trends voor 2024 op een rij

Volgens de Vegetariërsbond verandert de markt. Volgens de bond eten minder mensen vlees en zijn meer mensen op zoek naar plantaardige alternatieven voor zuivel. Ook de vraag naar visvervangers groeit. De Vegetariërsbond stelt zeven trends vast op het gebied van vegetarische en veganistische voeding. VMT zet de trends op een rij.

Ook vleessnack kan plantaardig: TOP ontwikkelt vega variant van salamistick en vegan jerky

Ook vleessnack kan plantaardig: TOP ontwikkelt vega variant van...

Het bedrijf TOP ontwikkelde een vegetarische variant van gedroogde worstjes en jerky's. Het bedrijf gebruikt geëxtrudeerd plantaardig eiwit als basis. 'Het mondgevoel en textuur namaken was niet eenvoudig.' Het bedrijf vertelt aan VMT hoe ze het toch voor elkaar hebben gekregen.

Hema introduceert plantaardig gebak: 'We schreeuwen plantaardig niet van de daken'

Hema introduceert plantaardig gebak: 'We schreeuwen plantaardig niet...

Hema komt met plantaardige gebakjes in het assortiment. Het is een van de initiatieven waarmee Hema haar CO2-uitstoot met 50 procent wil terugbrengen in 6 jaar tijd. Ondanks dat het nieuwe gebak van Hema plantaardig is, wordt er niet met 'plantaardig' of 'vegan' gepromoot.

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd tot vegafabriek. De nieuwe geavanceerde productielijn voor braden, garen en frituren is afkomstig van GEA Food Solutions. "Het is tegelijkertijd de meest duurzame oplossing", stelt directeur Remko Vogelenzang.

Westland Kaas neemt vegan kaasmerk Kees over

Westland Kaas neemt vegan kaasmerk Kees over

Westland Kaas bekend van Old Amsterdam en Maaslander koopt het vegan kaasmerk 'Kees'. Volgens Westland Kaas past de overname van Kees bij de 'eigenzinnige van zakendoen' van het familiebedrijf die zich richt op vernieuwing en creativiteit.

Boermarke: 'Met plantaardig blokje kaas in salade pak je ook de veganist mee'

Boermarke: 'Met plantaardig blokje kaas in salade pak je ook de...

Familiebedrijf Boermarke heeft na de geslaagde introductie van de rasp en plantaardige plakken met Gouda-smaak het assortiment flink uitgebreid. Voor de toekomst ziet het bedrijf veel kansen bijvoorbeeld in kaassoufflés, kaaskroketten en andere vegetarische snacks. "De smaak en structuur van onze plantaardige kaas is al goed, maar we willen de voedingswaarde nog verder verbeteren", vertellen salesdirector Wessel van Setten en senior productmanager retail internationaal Andrea Kamphuis.