Food Law Event: van Infoblad 85 en NAPV tot allergenen en vega(n) producten

Food Law Event: van Infoblad 85 en NAPV tot allergenen en vega(n) producten
Op 7 juni vindt het VMT Food Law Event plaats in Maarssen

Hoe ziet de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering eruit? Hoe houdt de NVWA toezicht op het nieuwe Infoblad 85? Welke wetswijzigingen komen eraan op het gebied van allergenen? Hoe ziet de geldende wet- en regelgeving eruit voor etikettering en claims rondom vega(n) voedingsmiddelen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 7 juni.

Het Food Law Event van VMT is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis opdoet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 7 juni. Na twee jaar van digitale updates, dit jaar weer een fysiek event in Maarssen. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals gezonde voeding, fraude, Nieuwe Aanpak Productverbetering, Infoblad 85, Front of Pack voedselkeuzelogo’s, biologische wetgeving, allergenen, etikettering van vega(n) voedingsmiddelen, contractuele afspraken, spanningsvelden bij THT en TGT en misleiding.

Plenair programma

Tijdens de plenaire opening vertelt Letteke Boot, senior beleidsadviseur Voeding bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) waar het ministerie de komende tijd de accenten op legt. Wat komt er op ons af op het gebied van preventie en gezonde voeding? Vervolgens vertelt Karen Gussow, afdelingshoofd opsporingsontwikkeling en inlichtingen bij de NVWA, over het toezicht van de NVWA op gebied van fraude. Wat kunnen we de komende tijd verwachten van de NVWA op het gebied van de aanpak van fraude? 

1e ronde breakouts

Tijdens de eerste ronde breakouts vertellen Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak), Imkje Tiesinga (FNLI) en Ilse Roosenbrand (CBL) alles over hoe de Nieuwe Aanpak Productverbetering eruit ziet. Daarnaast vertellen Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten), Lauren Dallau (NVWA) en IJsbrand Velzeboer (Scienta Nova) wat de geldende wet- en regelgeving is op gebied van fraude in de voedingsindustrie en hoe de NVWA hiermee omgaat. Tenslotte in dit blok een sessie over Infoblad 85. Barbara Mutsaers (AKD) en Paul in ’t Veld (NVWA) vertellen over de update van het Infoblad en er is alle ruimte om vragen te stellen aan de NVWA.

2e ronde breakouts

In de tweede ronde breakouts een sessie over front-of-pack voedselkeuzelogo’s waarbij Jasmin Buijs (Axon Advocaten), Lisa Gray (Iglo) en Pascalle Boulanger (Colruyt) alles vertellen over de wetgeving van en ervaringen met de Eco-Score en Nutri-Score. Daarnaast vertellen Silvia Gawronski (Van Traa Advocaten), Marian Blom (Bionext) en Arjon Kalter (Rwenzori Premium Vanilla) alles over de laatste stand van zaken op gebied van biologische wetgeving. Tenslotte in dit blok de grote allergenenupdate. Hierbij vertellen Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Benjamin Remington (Remington Consulting Group B.V.) over de laatste wijzigingen op het gebied van allergenenwetgeving.

3e ronde breakouts

Een sessie over de wettelijke kaders en criteria rondom plantaardige en vegan producten in de laatste ronde breakouts. Hierbij schetsen Sarah Arayess (Say Legal), Dennis Favier (Seasogood), Simone Broxks (Alpro) en Floris Kets (Alpro) het wettelijke kader en praktijkervaringen. Daarnaast geven Karin Verzijden (Axon Advocaten) en Ingrid Cayet (Madaga) de valkuilen uit de praktijk bij het maken van contractuele afspraken en handreikingen ter voorkoming daarvan. Tenslotte vertellen Ellis van Diermen (Précon) en Wieke van der Vossen (Voedingscentrum) alles over de nieuwe wetgeving voor het gebruik van TGT en THT die per 1 juli 2022 van kracht gaat.

Plenaire afsluiting

Een van de rode draden in de voedingsindustrie is misleiding. Waar gaat verleiden over in misleiden? Had Corona impact op misleiding? En dat grijze gebied; wanneer kleurt het rood, en wanneer groen? Ebba Hoogenraad gaat tijdens de plenaire afsluiting op zoek naar tendensen en tips. 

Bekijk het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Foto: Shutterstock

Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren...

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

Beeld: Circpack by Veolia

7 tips voor verduurzaming verpakkingen: 'Producenten die nog niet...

Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid is soms lastig te vinden. Hoe kunnen producenten hier het beste mee omgaan? Vincent Mooij, directeur van Circpack by Veolia, geeft 7 tips.

Bernd van der Meulen omschreef Kenneth als een eigenzinnige advocaat.

NVLR: 'Bijdrage Kenneth Defares aan Nederlands levensmiddelenrecht...

Tijdens de studiemiddag van de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht (NVLR) is door diverse sprekers stilgestaan bij de bijdrage die Kenneth Defares heeft geleverd aan het Nederlandse levensmiddelenrecht. Defares was de secretaris van de NVLR en overleed in februari plotseling.

Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of snelle realiteit? (video)

Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of...

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze producten op de markt komen moeten ze voedselveilig zijn. Maar op het gebied van wetgeving kan dit soms hindernissen geven voor markttoegang. Hoe zit het met deze wetgeving en hoe gaan producenten hiermee om? In deze video vertellen Karin Verzijden (Axon Advocaten), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) meer over dit onderwerp.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk stukjes metaal in schuddebuikjes

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk...

Dit zijn de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: mogelijk stukjes metaal in schuddebuikjes, risico op barstende slagroomspuiten Campina en mogelijk ongedierte in bloem.

Beeld: Shutterstock

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: foutieve houdbaarheidsdatum geitenkaas met spek, foutieve houdbaarheidsdatum verschillende kerstproducten en mogelijk salmonella in zaden.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.