Food Law Event: van Infoblad 85 en NAPV tot allergenen en vega(n) producten

Food Law Event: van Infoblad 85 en NAPV tot allergenen en vega(n) producten
Op 7 juni vindt het VMT Food Law Event plaats in Maarssen

Hoe ziet de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering eruit? Hoe houdt de NVWA toezicht op het nieuwe Infoblad 85? Welke wetswijzigingen komen eraan op het gebied van allergenen? Hoe ziet de geldende wet- en regelgeving eruit voor etikettering en claims rondom vega(n) voedingsmiddelen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 7 juni.

Het Food Law Event van VMT is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis opdoet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 7 juni. Na twee jaar van digitale updates, dit jaar weer een fysiek event in Maarssen. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals gezonde voeding, fraude, Nieuwe Aanpak Productverbetering, Infoblad 85, Front of Pack voedselkeuzelogo’s, biologische wetgeving, allergenen, etikettering van vega(n) voedingsmiddelen, contractuele afspraken, spanningsvelden bij THT en TGT en misleiding.

Plenair programma

Tijdens de plenaire opening vertelt Letteke Boot, senior beleidsadviseur Voeding bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) waar het ministerie de komende tijd de accenten op legt. Wat komt er op ons af op het gebied van preventie en gezonde voeding? Vervolgens vertelt Karen Gussow, afdelingshoofd opsporingsontwikkeling en inlichtingen bij de NVWA, over het toezicht van de NVWA op gebied van fraude. Wat kunnen we de komende tijd verwachten van de NVWA op het gebied van de aanpak van fraude? 

1e ronde breakouts

Tijdens de eerste ronde breakouts vertellen Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak), Imkje Tiesinga (FNLI) en Ilse Roosenbrand (CBL) alles over hoe de Nieuwe Aanpak Productverbetering eruit ziet. Daarnaast vertellen Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten), Lauren Dallau (NVWA) en IJsbrand Velzeboer (Scienta Nova) wat de geldende wet- en regelgeving is op gebied van fraude in de voedingsindustrie en hoe de NVWA hiermee omgaat. Tenslotte in dit blok een sessie over Infoblad 85. Barbara Mutsaers (AKD) en Paul in ’t Veld (NVWA) vertellen over de update van het Infoblad en er is alle ruimte om vragen te stellen aan de NVWA.

2e ronde breakouts

In de tweede ronde breakouts een sessie over front-of-pack voedselkeuzelogo’s waarbij Jasmin Buijs (Axon Advocaten), Lisa Gray (Iglo) en Pascalle Boulanger (Colruyt) alles vertellen over de wetgeving van en ervaringen met de Eco-Score en Nutri-Score. Daarnaast vertellen Silvia Gawronski (Van Traa Advocaten), Marian Blom (Bionext) en Arjon Kalter (Rwenzori Premium Vanilla) alles over de laatste stand van zaken op gebied van biologische wetgeving. Tenslotte in dit blok de grote allergenenupdate. Hierbij vertellen Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Benjamin Remington (Remington Consulting Group B.V.) over de laatste wijzigingen op het gebied van allergenenwetgeving.

3e ronde breakouts

Een sessie over de wettelijke kaders en criteria rondom plantaardige en vegan producten in de laatste ronde breakouts. Hierbij schetsen Sarah Arayess (Say Legal), Dennis Favier (Seasogood), Simone Broxks (Alpro) en Floris Kets (Alpro) het wettelijke kader en praktijkervaringen. Daarnaast geven Karin Verzijden (Axon Advocaten) en Ingrid Cayet (Madaga) de valkuilen uit de praktijk bij het maken van contractuele afspraken en handreikingen ter voorkoming daarvan. Tenslotte vertellen Ellis van Diermen (Précon) en Wieke van der Vossen (Voedingscentrum) alles over de nieuwe wetgeving voor het gebruik van TGT en THT die per 1 juli 2022 van kracht gaat.

Plenaire afsluiting

Een van de rode draden in de voedingsindustrie is misleiding. Waar gaat verleiden over in misleiden? Had Corona impact op misleiding? En dat grijze gebied; wanneer kleurt het rood, en wanneer groen? Ebba Hoogenraad gaat tijdens de plenaire afsluiting op zoek naar tendensen en tips. 

Bekijk het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Foto: Shutterstock

Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren...

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

Beeld: Circpack by Veolia

7 tips voor verduurzaming verpakkingen: 'Producenten die nog niet...

Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid is soms lastig te vinden. Hoe kunnen producenten hier het beste mee omgaan? Vincent Mooij, directeur van Circpack by Veolia, geeft 7 tips.

Bernd van der Meulen omschreef Kenneth als een eigenzinnige advocaat.

NVLR: 'Bijdrage Kenneth Defares aan Nederlands levensmiddelenrecht...

Tijdens de studiemiddag van de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht (NVLR) is door diverse sprekers stilgestaan bij de bijdrage die Kenneth Defares heeft geleverd aan het Nederlandse levensmiddelenrecht. Defares was de secretaris van de NVLR en overleed in februari plotseling.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl, mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo en koperen deeltjes in farmersalade Johma.

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: ambrosia zaden in verschillende producten met zonnebloemzaden

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: ambrosia...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: ambrosia zaden in verschillende producten met zonnebloemzaden, mogelijk Salmonella in gemalen kokos en mogelijk metaaldeeltjes in farmer salade.

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een...

Als eerste land ter wereld heeft Nederland sinds 1 januari dit jaar een richtlijn met eisen voor de vermelding van allergenen kruisbesmetting op de verpakking. 'Kan sporen bevatten van…' is te vaag en dat zorgt voor problemen. "Terwijl dat helemaal niet nodig is", zegt prof. dr. Geert Houben van TNO en het UMC Utrecht.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.