Fraude in de voedingsindustrie: zo zit het met verantwoordelijkheid en meldplicht

Fraude in de voedingsindustrie: zo zit het met verantwoordelijkheid en meldplicht
Alles over fraude in de voedingsindustrie tijdens het Food Law Event op 7 juni

Wat is de geldende wet- en regelgeving op het gebied van fraude in de voedingsindustrie? Hoe zit het met de verhouding tussen het in de handel brengen van onveilige levensmiddelen, de meldplicht en het strafrechtelijke artikel 174? Waar ligt de verantwoordelijkheid? Tijdens het Food Law Event op 7 juni vertellen Marijn van Tuijl, Lauren Dallau en IJsbrand Velzeboer alles over het onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Na twee jaar digitale updates, dit jaar eindelijk weer een fysiek event in Maarssen. Tijdens deze dag wordt je bijgepraat over onderwerpen als gezonde voeding, fraude, Nationale Aanpak Productverbetering, Infoblad 85, Front of Pack voedselkeuzelogo’s, biologische wetgeving, allergenen, etikettering van vega(n) voedingsmiddelen, contractuele afspraken, spanningsvelden bij THT en TGT en misleiding.

Fraude in de voedingsindustrie

Wat is de geldende wet- en regelgeving op het gebied van fraude in de voedingsindustrie? Hoe zit het met de verhouding tussen het in de handel brengen van onveilige levensmiddelen, de meldplicht en het strafrechtelijke artikel 174? Waar ligt de verantwoordelijkheid? Hoe ziet het beleid vanuit de NVWA eruit en hoe kun je hier als voedingsmiddelenproducent het beste mee omgaan? Marijn van Tuijl, advocaat bij Ploum Advocaten schets het wettelijke kader. Lauren Dallau, coördinerend specialistisch inspecteur strafrecht bij de inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA, vertelt meer over hoe de NVWA omgaat met het in de handel brengen van onveilige levensmiddelen. Vervolgens is er ruimte voor discussie tussen de sprekers en IJsbrand Velzeboer over legaal maar onwenselijk gedrag, waarbij de randen van fraude worden opgezocht. 

Marijn van Tuijl

Marijn van Tuijl is advocaat en partner bij Ploum in Rotterdam. Na zijn rechtenstudie is Marijn begonnen als bedrijfsjurist en heeft na 5 jaar de overstap gemaakt naar de advocatuur. Zijn werkterrein is altijd geweest de internationale goederenhandel en het overheidstoezicht daarop door onder meer de NVWA en de douane. Marijn is vooral werkzaam voor bedrijven in de sectoren food, feed en andere gereguleerde producten. Hij wordt regelmatig ingeschakeld in zaken waar door de NVWA handhavend wordt opgetreden en/of waarin het betrokken bedrijf wordt verdacht van fraude.

Lauren Dallau

Lauren Dallau is coördinerend specialistisch inspecteur strafrecht bij de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de NVWA. Na een aantal jaren gewerkt te hebben als parketsecretaris bij het Openbaar Ministerie is ze in 2014 begonnen bij de NVWA-IOD als jurist in de lopende strafrechtelijke onderzoeken als adviseur van de onderzoeksleider en de officier van justitie. Het NVWA-domein heeft haar passie voor de puzzel van het bijzonder strafrecht aangewakkerd en niet meer losgelaten. In de afgelopen zeven jaar heeft Lauren zich gespecialiseerd in de toepassing van Europees recht binnen het nationale (economische) strafrecht. Sinds januari 2022 houdt ze zich bezig met de strategische beleidsontwikkeling binnen de IOD op het gebied van het strafrecht.

IJsbrand Velzeboer

IJsbrand Velzeboer is directeur bij Scienta Nova. Na zijn studie voedingsmiddelentechnologie begon IJsbrand Velzeboer in 1978 met de internationale verkoop van machines, waar hij veel kennis opdeed van verwerkingsprocessen. In 2000 startte Velzeboer zijn bedrijf Scienta Nova dat zich momenteel toelegt op opleidingen, inspecties en onderzoek. In zijn recent verschenen boek: ‘Leugens op mijn bord’ geeft Velzeboer de onredelijke prijsdruk van de supermarkten de schuld van het geklooi met ons voedsel.

Bekijk het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Gerard Kramer, specialist agro-food 
bij Nutrilab: 
“Veel allergenen vinden hun oorsprong al op het veld of tijdens het transport.”

Nieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot...

Vanaf 1 januari 2026 treedt de strengere wetgeving in werking die voedingsbedrijven verplicht allergenen nauwkeurig in kaart te brengen en te kwantificeren. Een aanzienlijke verandering, vooral voor kleinere bedrijven, die tot nu toe vaak uit voorzorg 'kan bevatten'-claims hanteerden.

Beeld: Shutterstock

Food Law Event gemist: Laatste stand van zaken voor...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) vertellen in deze lezing meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Beeld: Koninklijke Verkade

QA'er uit koekjesbranche: 'Wetgeving helpt me vaker dan het me...

VISIE OP WETGEVING - Voor alle Europese lidstaten geldt in principe dezelfde Europese wetgeving. Wel hebben lidstaten vaak ook nog nationale wetgeving. "Ik ben qua wetgeving blij dat ik in Europa woon, het is hier best goed geregeld", stelt Francis Driessen, QHSE manager bij Koninklijke Verkade. VMT sprak met Driessen over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere QA'ers. Dit is het negende artikel in een serie.

Beeld: Shutterstock

Belangrijkste punten onderzoek etikettering: 'Hiaten in EU-wetgeving...

De Europese rekenkamer publiceerde een rapport over voedseletikettering in Europa. Uit het rapport blijkt dat het groeiende aantal claims, logo's, slogans, labels en scores verwarrend én misleidend kunnen werken. De Rekenkamer pleit voor meer Europese harmonisatie en voedselvoorlichting. VMT dook in het rapport en benoemt de opvallendste bevindingen.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

Meer dan de helft van de 38 onderzochte websites die manukahoning aanbieden, gebruikt misleidende medische claims.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.