Dit is de laatste stand van zaken op gebied van allergenenwetgeving

Dit is de laatste stand van zaken op gebied van allergenenwetgeving
Tijdens het Food Law Event op 7 juni wordt een update gegeven rondom allergenenwetgeving

Ook dit jaar speelt er van alles op het gebied van allergenen. Wat zijn de laatste wijzigingen in allergenenwetgeving? Hoe zit het met flexibiliteit van etikettering van voedingsmiddelen bij crises zoals COVID en de oorlog in Oekraïne? Wat komt er op ons af? Marjan van Ravenhorst en Benjamin Remington beantwoorden deze en meer vragen tijdens het Food Law Event op 7 juni.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Na twee jaar digitale updates, dit jaar eindelijk weer een fysiek event in Maarssen. Tijdens deze dag wordt je bijgepraat over onderwerpen als gezonde voeding, fraude, Nationale Aanpak Productverbetering, Infoblad 85, Front of Pack voedselkeuzelogo’s, biologische wetgeving, allergenen, etikettering van vega(n) voedingsmiddelen, contractuele afspraken, spanningsvelden bij THT en TGT en misleiding.

Allergenen

Tijdens de grote allergenenupdate op het Food Law Event praten Marjan van Ravenhorst van Allergenen Consultancy en Benjamin Remington je bij over de laatste stand van zaken rondom allergenenwetgeving. Internationale ontwikkelingen worden toegelicht zoals bij Codex Alimentarius, waardoor aanpassingen in de lijst met allergenen en toepassing van risicobeoordeling bij kruisbesmetting te verwachten zijn. Maar ook Europese en nationale interpretaties worden besproken. Actuele onderwerpen zijn kruisbesmetting met allergenen en flexibiliteit van etikettering van voedingsmiddelen bij crisissen zoals COVID en de situatie in Oekraïne.

Marjan van Ravenhorst

Marjan van Ravenhorst is directeur van Allergenen Consultancy - dé specialist op het gebied van allergenen management. Zij heeft zelf een ernstige pinda-allergie, is levensmiddelentechnoloog en heeft jarenlange ervaring in de industrie als QA Manager en auditor. Deze unieke combinatie van kennis en ervaring wordt ingezet om voedingsmiddelenbedrijven in Nederland en ver daarbuiten te ondersteunen op gebied van allergenenmanagement.

Met allergenenrisicobeoordelingen zoals VITAL, doorlichten en verbeteren van allergenenbeheer binnen bedrijven of de supply chain, geven van trainingen, advies bij het etiketteren, analyse van allergenen door laboratoriumanalyse of leveren van sneltesten en recallondersteuning. Zij is aangesloten bij de Expert Group Allergen Quantitative Risk Assessment (QRA) van ILSI Europe en bij SimplyOK.

Benjamin Remington

Benjamin Remington is een onafhankelijke voedselallergie- en allergenenconsulent gevestigd in Utrecht. Zijn werk is gericht op de ontwikkeling en toepassing van kennis over risicobeoordeling van voedselallergenen, allergenendrempels en risicomanagement strategieën. Hij heeft uitgebreide internationale ervaring met samenwerkingsprojecten op het gebied van datageneratie, data-analyse en communicatie van resultaten naar belanghebbenden zoals levensmiddelenbedrijven, overheidsinstanties, zorgverleners en personen met voedselovergevoeligheden.

Naast zijn adviesactiviteiten heeft Remington een aanstelling als adjunct assistent professor aan het Food Allergy Research and Resource Program (FARRP) aan de Universiteit van Nebraska. Hij zit in meerdere internationale deskundigengroepen voor voedselallergenen, waaronder de Ad hoc Joint FAO/WHO Expert Consultation on Risk Assessment of Food Allergens. Tenslotte is hij momenteel voorzitter van de ILSI Europe Expert Group on Allergen Quantitative Risk Assessment.

Bekijk het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een...

Als eerste land ter wereld heeft Nederland sinds 1 januari dit jaar een richtlijn met eisen voor de vermelding van allergenen kruisbesmetting op de verpakking. 'Kan sporen bevatten van…' is te vaag en dat zorgt voor problemen. "Terwijl dat helemaal niet nodig is", zegt prof. dr. Geert Houben van TNO en het UMC Utrecht.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl, mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo en koperen deeltjes in farmersalade Johma.

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: ambrosia zaden in verschillende producten met zonnebloemzaden

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: ambrosia...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: ambrosia zaden in verschillende producten met zonnebloemzaden, mogelijk Salmonella in gemalen kokos en mogelijk metaaldeeltjes in farmer salade.

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade, onvermeld allergeen pinda in kipmaaltijd en mogelijk Listeria monocytogenes in gevogeltebrood.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade, plastic in rijstcrisp chocoladetablet en Listeria in geraspte geitenkaas.

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: onvermeld allergeen kip kerrie maaltijd

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van september:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: onvermeld allergeen kip kerrie maaltijd, onvermeld allergeen kruidnoten en bami goreng met kipsaté.

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

De Nederlandse supermarkten willen uitstel van de nieuwe Europese anti-ontbossingswet.

Belgische recalls en waarschuwingen september: salmonella in kipfilet

Belgische recalls en waarschuwingen september: salmonella in kipfilet

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: salmonella in kipfilet, ontoereikende warmtebehandeling paté en 3-MCPD in noedels.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.