Food Law Event 2022: van fraude en voedselkeuzelogo's tot etikettering en houdbaarheid

Food Law Event 2022: van fraude en voedselkeuzelogo's tot etikettering en houdbaarheid
Op 7 juni vindt het VMT Food Law Event plaats in Maarssen

Hoe houdt de NVWA toezicht op voedselfraude? Waar legt het ministerie van VWS het komende jaar de accenten? Hoe ziet de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering eruit? Wat is de laatste stand van zaken rondom Eco-Score en Nutri-Score? Wat zijn de spanningsvelden rondom het gebruik van THT en TGT? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 7 juni.

Het Food Law Event van VMT is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis opdoet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 7 juni. Na twee jaar van digitale updates, dit jaar weer een fysiek event in Maarssen. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals gezonde voeding, fraude, Nieuwe Aanpak Productverbetering, Infoblad 85, Front of Pack voedselkeuzelogo’s, biologische wetgeving, allergenen, etikettering van vega(n) voedingsmiddelen, contractuele afspraken, spanningsvelden bij THT en TGT en misleiding.

Fraude en biologische wetgeving

Ook dit jaar geven veel verschillende sprekers de ins en outs van specifieke wetgevingsonderwerpen. Zo vertelt Karen Gussow, afdelingshoofd opsporingsontwikkeling en inlichtingen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), hoe de NVWA de komende tijd toezicht houdt op voedselfraude. In een verdiepende sessie gaan Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten) en Lauren Dallau (NVWA) verder in op de verhouding tussen het in de handel brengen van onveilige levensmiddelen en de meldplicht hiervan. Daarnaast geven Silvia Gawronski (Van Traa Advocaten) en Marian Blom (Bionext) de laatste stand van zaken rondom biologische wetgeving, waarbij Arjon Kalter (Rwenzori Premium Vanille) zijn ervaringen vanuit de industrie deelt. Barbara Mutsaers (AKD) en Paul in ’t Veld (NVWA) geven een update rondom Infoblad 85.

Gezonde voeding en allergenen

Letteke Boot, senior beleidsadviseur Voeding bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft de laatste stand van zaken op het gebied van onder andere preventieaanpak en de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering. In een verdiepende, interactieve sessie gaan Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en een expert van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) in detail in op de inhoud van de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering, hoe pakt dit uit in de praktijk? Ook het onderwerp allergenen kan niet ontbreken, Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) vertelt de laatste wijzigingen in de grote allergenenupdate.

Vega(n) etikettering en voedselkeuzelogo’s

Hoe ziet de geldende wet- en regelgeving eruit voor het etiketteren van vega(n) voedingsmiddelen? Sarah Arayess (Say Legal), Dennis Favier (Seasogood), Simone Broxks en Floris Kets (Alpro) schetsen het wettelijke kader en geven praktijkvoorbeelden hoe zij omgaan met benamingen en etikettering van vega(n) voedingsmiddelen. Ook is er veel te doen rondom voedselkeuzelogo’s zoals de Eco-Score en de Nutri-Score. Jasmin Buijs (Axon Advocaten), Pascale Boulanger (Colruyt) en Lisa Gray (Iglo) geven de laatste stand van zaken en vertellen hoe zij omgaan met de logo’s in de praktijk.

Contracten, THT/TGT en misleiding

Waar moet je rekening mee houden bij het opstellen van een contract en hoe maak je duidelijke afspraken over verantwoordelijkheid, samenwerking, prijs, kwaliteit en leveringsvoorwaarden? Karin Verzijden (Axon Advocaten) en Ingrid Cayet (Madaga, producent kindermaaltijden) geven valkuilen en tips bij het maken van contractuele afspraken. Ellis van Diermen (Précon) en Wieke van der Vossen (Voedingscentrum) geven vervolgens tips en tricks om te weten welke houdbaarheidsaanduiding je moet gebruiken en hoe je hiermee kunt omgaan na de aankomende wetswijziging in juli 2022. Als afsluiting van de dag gaat Ebba Hoogenraad (Hoogenraad en Haak) op zoek naar de tendensen en tips rondom misleiding in de voedingsindustrie.

Online registreren voor het event.
Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Lidl omarmt 'planetary health diet' van WNF en schroeft verkoopdoel volkoren op

Lidl omarmt 'planetary health diet' van WNF en schroeft verkoopdoel...

Lidl omarmt in alle 31 landen waar zij actief het 'planetary health diet'. Dat betekent dat ze verkoopdoelstellingen op volkoren, plantaardige eiwitten en groente en fruit.

Beeld: Shutterstock

Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: te hoog gehalte aan...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: te hoog gehalte aan pesticide bij andijvie, onvermeld allergeen melk wafelreep met vegan melkchocolade en STEC bij kaas pesto dip en groene pesto.

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen lasagne

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: onvermelde allergenen lasagne, onvermelde allergenen friand ham en kaas en foutieve etikettering kerriepoeder.

Beeld: Unsplash

Proveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in...

HEB JE DIT GEMIST IN DECEMBER? - Vlees- en zuivelvervangers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel wereldwijd als in Nederland. Nederlandse vlees- en zuivelvervangers lopen voorop als het gaat om voedingswaarde in vergelijking met andere landen. Volgens Proveg komt dit door drie redenen.

Foto: shutterstock

Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen...

Biologische voedselkeuzelogo's zijn steeds vaker terug te vinden op verpakkingen. Naast huidige biologische standaarden zijn er nieuwe biologische schema's in opkomst. Advies- en onderzoeksbureau Ecovia Intelligence ziet een stijgende trend in biologische voedselkeuzelogo's.

Een Carrefour in België (foto: Shutterstock).

Belgische voedingsproducenten kunnen samen met supermarkten gezonde...

Supermarkten en voedingsproducenten zijn gezamenlijk in staat om consumenten aan te sporten om gezondere voeding te kopen. Dit blijkt uit een experiment van Be4Life, het onderzoekscentrum van de Universiteit Gent, in samenwerking met de sectorfederaties Fevia en Comeos, en bedrijven uit de voedingsindustrie en de retailhandel.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.