Food Law Event 2022: van fraude en voedselkeuzelogo's tot etikettering en houdbaarheid

Food Law Event 2022: van fraude en voedselkeuzelogo's tot etikettering en houdbaarheid
Op 7 juni vindt het VMT Food Law Event plaats in Maarssen

Hoe houdt de NVWA toezicht op voedselfraude? Waar legt het ministerie van VWS het komende jaar de accenten? Hoe ziet de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering eruit? Wat is de laatste stand van zaken rondom Eco-Score en Nutri-Score? Wat zijn de spanningsvelden rondom het gebruik van THT en TGT? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 7 juni.

Het Food Law Event van VMT is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis opdoet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 7 juni. Na twee jaar van digitale updates, dit jaar weer een fysiek event in Maarssen. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals gezonde voeding, fraude, Nieuwe Aanpak Productverbetering, Infoblad 85, Front of Pack voedselkeuzelogo’s, biologische wetgeving, allergenen, etikettering van vega(n) voedingsmiddelen, contractuele afspraken, spanningsvelden bij THT en TGT en misleiding.

Fraude en biologische wetgeving

Ook dit jaar geven veel verschillende sprekers de ins en outs van specifieke wetgevingsonderwerpen. Zo vertelt Karen Gussow, afdelingshoofd opsporingsontwikkeling en inlichtingen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), hoe de NVWA de komende tijd toezicht houdt op voedselfraude. In een verdiepende sessie gaan Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten) en Lauren Dallau (NVWA) verder in op de verhouding tussen het in de handel brengen van onveilige levensmiddelen en de meldplicht hiervan. Daarnaast geven Silvia Gawronski (Van Traa Advocaten) en Marian Blom (Bionext) de laatste stand van zaken rondom biologische wetgeving, waarbij Arjon Kalter (Rwenzori Premium Vanille) zijn ervaringen vanuit de industrie deelt. Barbara Mutsaers (AKD) en Paul in ’t Veld (NVWA) geven een update rondom Infoblad 85.

Gezonde voeding en allergenen

Letteke Boot, senior beleidsadviseur Voeding bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft de laatste stand van zaken op het gebied van onder andere preventieaanpak en de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering. In een verdiepende, interactieve sessie gaan Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en een expert van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) in detail in op de inhoud van de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering, hoe pakt dit uit in de praktijk? Ook het onderwerp allergenen kan niet ontbreken, Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) vertelt de laatste wijzigingen in de grote allergenenupdate.

Vega(n) etikettering en voedselkeuzelogo’s

Hoe ziet de geldende wet- en regelgeving eruit voor het etiketteren van vega(n) voedingsmiddelen? Sarah Arayess (Say Legal), Dennis Favier (Seasogood), Simone Broxks en Floris Kets (Alpro) schetsen het wettelijke kader en geven praktijkvoorbeelden hoe zij omgaan met benamingen en etikettering van vega(n) voedingsmiddelen. Ook is er veel te doen rondom voedselkeuzelogo’s zoals de Eco-Score en de Nutri-Score. Jasmin Buijs (Axon Advocaten), Pascale Boulanger (Colruyt) en Lisa Gray (Iglo) geven de laatste stand van zaken en vertellen hoe zij omgaan met de logo’s in de praktijk.

Contracten, THT/TGT en misleiding

Waar moet je rekening mee houden bij het opstellen van een contract en hoe maak je duidelijke afspraken over verantwoordelijkheid, samenwerking, prijs, kwaliteit en leveringsvoorwaarden? Karin Verzijden (Axon Advocaten) en Ingrid Cayet (Madaga, producent kindermaaltijden) geven valkuilen en tips bij het maken van contractuele afspraken. Ellis van Diermen (Précon) en Wieke van der Vossen (Voedingscentrum) geven vervolgens tips en tricks om te weten welke houdbaarheidsaanduiding je moet gebruiken en hoe je hiermee kunt omgaan na de aankomende wetswijziging in juli 2022. Als afsluiting van de dag gaat Ebba Hoogenraad (Hoogenraad en Haak) op zoek naar de tendensen en tips rondom misleiding in de voedingsindustrie.

Online registreren voor het event.
Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Beeld: Shutterstock
NVWA

Zo gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving: 11 ervaringen op een rij

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Voor abonnees
Voor abonnees
Biologisch

Voor abonnees Webinar terugkijken: de authenticiteit van (biologische) producten...

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Kijk hierover het VMT-webinar terug.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Voor abonnees
Voor abonnees
Etikettering

Voor abonnees 2 foutjes op 1 etiket en dus: een recall

Op 6 februari 2025 riep de Zweedse retailorganisatie ICA het product Beef Stew Bites terug omdat het product varkensvlees bevat. Het product is met een rundvleeslabel onjuist geëtiketteerd. Ook de houdbaarheidsdatum van 12-11-2024 klopt niet.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: foutieve houdbaarheidsdatum mini raw cakes, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin en onvermeld allergeen ei in gratin.

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

PEF-behandelde sappen. Door het gebruik van Pulsed Electric Field (PEF) blijven de natuurlijke kleur, smaak en voedingsstoffen van de sappen beter behouden, terwijl de houdbaarheid wordt verlengd.Voor abonnees
Voor abonnees
tht

Voor abonnees Wordt het PEF, HPP of oldschool pasteurisatie: de juiste keuze voor...

Pulsed Electric Field (PEF) is een conserveringstechniek die steeds vaker wordt ingezet. Maar hoe verhoudt PEF zich tot High Pressure Processing (HPP) en traditionele pasteurisatie? Dit artikel geeft inzicht in de werking, toepassingen en strategische afwegingen van PEF voor sappenproducenten. Maar ook zuivel en plantaardige zuivelalternatieven komen aan bod.

NVWA

NVWA waarschuwt opnieuw voor gevaarlijke afslankpillen

De NVWA waarschuwt consumenten voor twee afslankpillen. Ze bevatten gevaarlijke ingrediënten.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.