Het Food Law Event van VMT is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis opdoet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.
Onderwerpen
Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 7 juni. Na twee jaar van digitale updates, dit jaar weer een fysiek event in Maarssen. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals gezonde voeding, fraude, Nieuwe Aanpak Productverbetering, Infoblad 85, Front of Pack voedselkeuzelogo’s, biologische wetgeving, allergenen, etikettering van vega(n) voedingsmiddelen, contractuele afspraken, spanningsvelden bij THT en TGT en misleiding.
Fraude en biologische wetgeving
Ook dit jaar geven veel verschillende sprekers de ins en outs van specifieke wetgevingsonderwerpen. Zo vertelt Karen Gussow, afdelingshoofd opsporingsontwikkeling en inlichtingen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), hoe de NVWA de komende tijd toezicht houdt op voedselfraude. In een verdiepende sessie gaan Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten) en Lauren Dallau (NVWA) verder in op de verhouding tussen het in de handel brengen van onveilige levensmiddelen en de meldplicht hiervan. Daarnaast geven Silvia Gawronski (Van Traa Advocaten) en Marian Blom (Bionext) de laatste stand van zaken rondom biologische wetgeving, waarbij Arjon Kalter (Rwenzori Premium Vanille) zijn ervaringen vanuit de industrie deelt. Barbara Mutsaers (AKD) en Paul in ’t Veld (NVWA) geven een update rondom Infoblad 85.
Gezonde voeding en allergenen
Letteke Boot, senior beleidsadviseur Voeding bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft de laatste stand van zaken op het gebied van onder andere preventieaanpak en de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering. In een verdiepende, interactieve sessie gaan Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en een expert van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) in detail in op de inhoud van de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering, hoe pakt dit uit in de praktijk? Ook het onderwerp allergenen kan niet ontbreken, Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) vertelt de laatste wijzigingen in de grote allergenenupdate.
Vega(n) etikettering en voedselkeuzelogo’s
Hoe ziet de geldende wet- en regelgeving eruit voor het etiketteren van vega(n) voedingsmiddelen? Sarah Arayess (Say Legal), Dennis Favier (Seasogood), Simone Broxks en Floris Kets (Alpro) schetsen het wettelijke kader en geven praktijkvoorbeelden hoe zij omgaan met benamingen en etikettering van vega(n) voedingsmiddelen. Ook is er veel te doen rondom voedselkeuzelogo’s zoals de Eco-Score en de Nutri-Score. Jasmin Buijs (Axon Advocaten), Pascale Boulanger (Colruyt) en Lisa Gray (Iglo) geven de laatste stand van zaken en vertellen hoe zij omgaan met de logo’s in de praktijk.
Contracten, THT/TGT en misleiding
Waar moet je rekening mee houden bij het opstellen van een contract en hoe maak je duidelijke afspraken over verantwoordelijkheid, samenwerking, prijs, kwaliteit en leveringsvoorwaarden? Karin Verzijden (Axon Advocaten) en Ingrid Cayet (Madaga, producent kindermaaltijden) geven valkuilen en tips bij het maken van contractuele afspraken. Ellis van Diermen (Précon) en Wieke van der Vossen (Voedingscentrum) geven vervolgens tips en tricks om te weten welke houdbaarheidsaanduiding je moet gebruiken en hoe je hiermee kunt omgaan na de aankomende wetswijziging in juli 2022. Als afsluiting van de dag gaat Ebba Hoogenraad (Hoogenraad en Haak) op zoek naar de tendensen en tips rondom misleiding in de voedingsindustrie.
Online registreren voor het event.