Food Law Event 2022: van fraude en voedselkeuzelogo's tot etikettering en houdbaarheid

Food Law Event 2022: van fraude en voedselkeuzelogo's tot etikettering en houdbaarheid
Op 7 juni vindt het VMT Food Law Event plaats in Maarssen

Hoe houdt de NVWA toezicht op voedselfraude? Waar legt het ministerie van VWS het komende jaar de accenten? Hoe ziet de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering eruit? Wat is de laatste stand van zaken rondom Eco-Score en Nutri-Score? Wat zijn de spanningsvelden rondom het gebruik van THT en TGT? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 7 juni.

Het Food Law Event van VMT is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis opdoet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 7 juni. Na twee jaar van digitale updates, dit jaar weer een fysiek event in Maarssen. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals gezonde voeding, fraude, Nieuwe Aanpak Productverbetering, Infoblad 85, Front of Pack voedselkeuzelogo’s, biologische wetgeving, allergenen, etikettering van vega(n) voedingsmiddelen, contractuele afspraken, spanningsvelden bij THT en TGT en misleiding.

Fraude en biologische wetgeving

Ook dit jaar geven veel verschillende sprekers de ins en outs van specifieke wetgevingsonderwerpen. Zo vertelt Karen Gussow, afdelingshoofd opsporingsontwikkeling en inlichtingen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), hoe de NVWA de komende tijd toezicht houdt op voedselfraude. In een verdiepende sessie gaan Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten) en Lauren Dallau (NVWA) verder in op de verhouding tussen het in de handel brengen van onveilige levensmiddelen en de meldplicht hiervan. Daarnaast geven Silvia Gawronski (Van Traa Advocaten) en Marian Blom (Bionext) de laatste stand van zaken rondom biologische wetgeving, waarbij Arjon Kalter (Rwenzori Premium Vanille) zijn ervaringen vanuit de industrie deelt. Barbara Mutsaers (AKD) en Paul in ’t Veld (NVWA) geven een update rondom Infoblad 85.

Gezonde voeding en allergenen

Letteke Boot, senior beleidsadviseur Voeding bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft de laatste stand van zaken op het gebied van onder andere preventieaanpak en de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering. In een verdiepende, interactieve sessie gaan Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en een expert van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) in detail in op de inhoud van de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering, hoe pakt dit uit in de praktijk? Ook het onderwerp allergenen kan niet ontbreken, Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) vertelt de laatste wijzigingen in de grote allergenenupdate.

Vega(n) etikettering en voedselkeuzelogo’s

Hoe ziet de geldende wet- en regelgeving eruit voor het etiketteren van vega(n) voedingsmiddelen? Sarah Arayess (Say Legal), Dennis Favier (Seasogood), Simone Broxks en Floris Kets (Alpro) schetsen het wettelijke kader en geven praktijkvoorbeelden hoe zij omgaan met benamingen en etikettering van vega(n) voedingsmiddelen. Ook is er veel te doen rondom voedselkeuzelogo’s zoals de Eco-Score en de Nutri-Score. Jasmin Buijs (Axon Advocaten), Pascale Boulanger (Colruyt) en Lisa Gray (Iglo) geven de laatste stand van zaken en vertellen hoe zij omgaan met de logo’s in de praktijk.

Contracten, THT/TGT en misleiding

Waar moet je rekening mee houden bij het opstellen van een contract en hoe maak je duidelijke afspraken over verantwoordelijkheid, samenwerking, prijs, kwaliteit en leveringsvoorwaarden? Karin Verzijden (Axon Advocaten) en Ingrid Cayet (Madaga, producent kindermaaltijden) geven valkuilen en tips bij het maken van contractuele afspraken. Ellis van Diermen (Précon) en Wieke van der Vossen (Voedingscentrum) geven vervolgens tips en tricks om te weten welke houdbaarheidsaanduiding je moet gebruiken en hoe je hiermee kunt omgaan na de aankomende wetswijziging in juli 2022. Als afsluiting van de dag gaat Ebba Hoogenraad (Hoogenraad en Haak) op zoek naar de tendensen en tips rondom misleiding in de voedingsindustrie.

Online registreren voor het event.
Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk stukjes metaal in schuddebuikjes

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk...

Dit zijn de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: mogelijk stukjes metaal in schuddebuikjes, risico op barstende slagroomspuiten Campina en mogelijk ongedierte in bloem.

Beeld: Shutterstock

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: foutieve houdbaarheidsdatum geitenkaas met spek, foutieve houdbaarheidsdatum verschillende kerstproducten en mogelijk salmonella in zaden.

Beeld: Shutterstock

Wat brengt 2025 voor R&D? 5 trends en praktische tips om deze te...

2025 staat voor de deur, en verschillende marktonderzoekers komen met trends voor volgend jaar. Zo presenteert Euromonitor 5 trends voor 2025: gezondheidsplannen, verstandigere portemonnee, Eco Logisch, gefilterde focus en AI ambivalent. In dit artikel de vijf trends uitgewerkt op een rij en tips van Euromonitor hoe deze te implementeren.

Gerard Kramer, specialist agro-food 
bij Nutrilab: 
“Veel allergenen vinden hun oorsprong al op het veld of tijdens het transport.”

Nieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot...

Vanaf 1 januari 2026 treedt de strengere wetgeving in werking die voedingsbedrijven verplicht allergenen nauwkeurig in kaart te brengen en te kwantificeren. Een aanzienlijke verandering, vooral voor kleinere bedrijven, die tot nu toe vaak uit voorzorg 'kan bevatten'-claims hanteerden.

Beeld: Shutterstock

Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je...

Begin 2024 werd bekend dat een nieuw allergenenbeleid gaat gelden in Nederland. Er komen scherpere regels voor kruisbesmettingswaarschuwingen. Als gevolg mogen deze waarschuwingen niet zomaar op verpakkingen staan. Het doel is dat de waarschuwingen die wél geplaatst worden, meer waarde krijgen. Maar hoe pas je dit nieuwe beleid praktisch toe?

Beeld: Shutterstock

Food Law Event gemist: Laatste stand van zaken voor...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) vertellen in deze lezing meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.