Beeld: Schouten Europe

R&D'er geeft tips voor wetgeving: 'Interne of externe sparringpartner...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving vormt de basis van veilige voeding in de supermarktschappen. Ook moet wetgeving zorgen voor een gelijk speelveld. Maar zorgt die wetgeving hier en daar niet iets teveel voor 'betutteling' van de consument, vraagt Anke van Eijk, R&D manager bij Schouten Europe, zich af. VMT sprak met haar over de bottlenecks die zij ziet op gebied van wetgeving en de tips die zij heeft voor andere R&D'ers. Dit is het zesde artikel in een serie.

'Discussie over ultrabewerkte voeding hindert de voortgang in herformulering'

'Discussie over ultrabewerkte voeding hindert de voortgang in...

Ultraprocessed foods, waar hebben we het over? Op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe discussieerde een panel over de NOVA-classificering en de implicaties voor de foodindustrie. 'Het zorgt voor verwarring.' Lees in dit artikel waarom en welke gevolgen er nog meer zijn.

Herformulering is niet genoeg: 6 drempels bij de ontwikkeling van een gezond voedingsassortiment

Herformulering is niet genoeg: 6 drempels bij de ontwikkeling van een...

Wat is echt nodig om een gezonder voedingsassortiment te ontwikkelen? Volgens het Food&Health Team van Foodvalley is meer nodig dan alleen herformulering. Na gesprekken met bijna 100 mensen uit de hele foodketen formuleerden ze 6 drempels die de ontwikkeling van een gezonder voedselaanbod in de weg staan.

Beeld: Schouten Europe

R&D'ers over impact Nutri-Score: 'Je wordt haast gedwongen om aan...

Per 1 januari dit jaar is het - na jarenlange discussie - Nederlandse voedselproducenten toegestaan om de Nutri-Score op de verpakking te vermelden. De makers van de Nutri-Score hopen dat het logo leidt tot productverbetering. Maar gaan producenten het logo vrijwillig op verpakkingen zetten? Wat voor impact heeft het nieuwe logo op productontwikkeling? En waar lopen R&D'ers tegenaan? VMT deed rondvraag.

Gezond en verwennen samen in een product? Zo ontwikkelde deze startup een gezonde donut

Gezond en verwennen samen in een product? Zo ontwikkelde deze startup...

Hoe ontwikkel je een gezonder voedingsmiddel dat mensen vooral als verwensnack eten? De Britse startup Urban Legend vertelde hoe zij een gezondere donut ontwikkelden. "Verzadigd vet was het moeilijkst om te verlagen. Het heeft een intimiderend lange lijst met functies in een donut!"

Beeld: Shutterstock

Branche reageert op tussenstand Preventieakkoord: 'Doelen 2040 halen...

De doelen die in 2018 gesteld zijn in het Nationaal Preventie Akkoord (NPA) om onder andere overgewicht en alcoholgebruik te verminderen, worden in 2040 niet gehaald. Dit blijkt uit een tussentijdse doorrekening van het RIVM. Minister Maarten van Ooijen uit zijn zorgen over de uitkomsten in een Kamerbrief. "Dit had ik natuurlijk liever anders gezien."

Cosun verwacht EFSA-goedkeuring voor caloriearm suikeralternatief allulose over 1 à 2 jaar

Cosun verwacht EFSA-goedkeuring voor caloriearm suikeralternatief...

Cosun en vier andere bedrijven vragen EFSA-goedkeuring aan voor allulose, het caloriearme suikeralternatief. Ondanks dat de goedkeuring nog op zich laat wachten, toonde het bedrijf de zoetstof al op de beurs FiE. Producten waren echter nog niet te proeven.

Een gele alg met de smaak van hazelnoot? 'Groen is heel lang een knelpunt geweest'

Een gele alg met de smaak van hazelnoot? 'Groen is heel lang een...

Met een kersverse investering van enkele miljoenen is algenproducent Phycom klaar voor de volgende stap. Ceo en oprichter Erwin Houtzager en officemanager Anneke Roes vertellen wat nog meer nodig is om algen als gezond ingrediënt op het repertoire van de productontwikkelaar te krijgen. 'Productontwikkelaars kijken heel anders naar algen dan chef-koks.'

Wat gebeurde er de afgelopen tijd in herformulering? 'NAPV speelt geen leidende rol'

Wat gebeurde er de afgelopen tijd in herformulering? 'NAPV speelt...

Herformulering is bij veel voedselproducenten een belangrijk onderdeel van de dagelijkse bezigheden. Consumenten én retailers vragen steeds meer om suiker-, zout- en vetreductie in voedingsmiddelen. Waar in sommige producten grote stappen gemaakt zijn, blijven andere producten achter in verbeteringen. De WUR dook in de herformulering van de afgelopen jaren. In dit artikel de belangrijkste bevindingen.

Hoe start je met NAPV productverbetering? 6 tips uit de praktijk

Hoe start je met NAPV productverbetering? 6 tips uit de praktijk

Productherformulering is volgens de overheid een belangrijke stap naar een gezondere samenleving. Ne-derlanders eten volgens het RIVM gemiddeld te veel zout, verzadigd vet en suiker. Om de hoeveelheid van deze stoffen in voedingsmiddelen te verminderen startte vorig jaar de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarbij grenswaarden zijn vastgesteld voor productherformulering. In dit artikel zes tips vanuit de praktijk, die kunnen helpen om te starten met NAPV productverbetering.